Reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în vizită la AŞM

2014-03-28
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei, în persoana m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte interimar al AŞM şi acad. Stanislav Groppa, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe medicale a AŞM, a găzduit o delegaţie a reprezentanţilor Biroului regional pentru Europa, al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu sediul în Copenhaga. În vizita sa, delegaţia a fost însoţită de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, m.c. Ion Guceac a făcut o scurtă prezentare a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, familiarizând oaspeţii cu activitatea instituţiei în contextul reformei ştiinţei şi inovării. Vicepreşedintele interimar al AŞM a subliniat rolul şi locul instituţiei academice în administrarea cercetării din Republica Moldova, evidenţiind cele mai importante aspecte ce vizează organizarea cercetărilor în domeniul sănătăţii.

Reprezentantul Biroului regional al OMS, Tanja Kuchenmuller, care coordonează o reţea pentru politici, bazate pe dovezi a prezentat conceptul platformei de comunicare şi transfer de cunoştinţe, scopul căreia este obţinerea unor date veridice în cercetare şi utilizarea ulterioară a acestora în elaborarea politicilor publice, Republica Moldova fiind selectată ca una din 4 ţări pilot, în care vor fi demarate activităţi specifice cu acest scop. Totodată, coordonatorul Biroului regional al OMS s-a interesat şi de rolul pe care îl are AŞM în domeniul cercetării şi în consolidarea relaţiilor dintre domeniul cercetării şi decidenţii politici, venind cu propunerea ca şi Republica Moldova să facă parte din această reţea, cu deschiderea ulterioară a unui Birou la Chişinău.

La rândul său, acad. Stanislav Groppa a menţionat că medicina posedă potenţial major de cercetare, în primul rând, în acele direcţii, care sunt prioritare în sistemul de sănătate. Domnia Sa consideră că anume comunitatea europeană, dar şi cea medicală din Republica Moldova trebuie să fie cointeresate de a cunoaşte cât mai multe despre această platformă, care ar putea fi de mare utilitate la colectarea datelor bazate pe dovezi în domeniul maladiilor transmisibile, tratamentul, profilaxia şi la elaborarea ulterioară de politici.

La finele întrevederii părţile au convenit asupra identificării condiţiilor reciproc avantajoase de a deschide un atare birou, care, la sugestia m.c. Ion Guceac ar urma să includă trei componente - Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii Biroului regional al OMS, aceştia urmând să prezinte un set de propuneri concrete privind activitatea ulterioară a acestuia.

Reţeaua, din care fac parte peste 40 de state, a fost creată în regiunea europeană în 2012, dar de fapt este o parte componentă a unei reţele globale, fondate în 2005, la solicitarea statelor membre OMS pentru a crea un mecanism de inovare privind depăşirea anumitor probleme sau discrepanţelor ce există între domeniul de cercetare şi între elaboratorii de politici.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM