Schema schimbului internaţional de cercetători

2007-12-27

SCHEMA SCHIMBULUI INTERNAŢIONAL DE CERCETĂTORI

Comisia Europeană  a anunţat la  30 noiembrie 2007  un nou concurs de propuneri la Programului Cadru 7 al Uniunii Europene (UE)  în domeniul cercetării şi dezvoltării tehnologice (Acţiunile Marie Curie, subprogramul „Oameni”) cu titlul: „International Research Staff Exchange Scheme” - Schema schimbului internaţional de cercetători.

(Call identifier FP7-PEOPLE-IRSES-2008, www.cordis.europa.eu/fp7).

Schema schimbului internaţional de cercetători are scopul de a acorda suport organizaţiilor de cercetare să stabilească ori să reînnoiască cooperarea de lungă durată prin intermediul programelor (24-48 luni) de schimb de cercetători (12 luni pentru fiecare cercetător în parte) coordonate în comun de către organizaţiile europene de cercetare şi organizaţiile din ţările, care au semnat cu UE acord de cooperare în sfera ştiinţei şi tehnologiilor, sau fac parte din Politica Europeană de Vecinătate (Europa de Est şi Asia Centrală: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina).

Data limită de prezentare a propunerilor on-line: 28 martie 2007.

La concurs pot participa organizaţii publice ori private, care efectuează cercetări. Parteneriatul va fi compus din cel puţin doi participanţi independenţi situaţi în cel puţin două ţări diferite membre ale UE ori ţări asociate şi una ori mai multe organizaţii din ţările, care au semnat cu UE acord de cooperare în sfera ştiinţei şi tehnologiilor, sau fac parte din Politica Europeană de Vecinătate (Exemplul Republicii Moldova). Coordonatorul va fi din una din ţările membre sau asociate la UE.

În toate acţiunile Marie Curie domeniile ştiinţifice sunt alese de către aplicanţi în mod liber. Sunt eligibile toate domeniile de cercetare şi dezvoltare tehnologică cu excepţia celor ce se refera la Tratatul EURATOM.

Pentru fiecare cercetător din ţările membre sau asociate la UE, care vor face cercetări în ţările terţe, suma maximă oferită de UE este 1,800Euro/lună (diurna, transport). În cazuri excepţionale costurile de şedere pentru personalul din ţările a treia în Europa pot fi de asemenea achitate de UE. În toate cazurile cercetătorii trebuie să rămînă angajaţi în organizaţiile lor pe toată perioada de mobilitate în organizaţiile din UE şi să revină la serviciu după expirarea perioadei de deplasare.

Participanţii la concurs vor prezenta programul comun multi-anual de schimb între parteneri pentru cercetători. Propunerea constă din două părţi:

  • Partea A constă din formele on-line şi conţine informaţie generală cu privire la ţara, finanţare, parteneri.

  • Partea B (20 pagini maxim) include descrierea conţinutului ştiinţific şi tehnic al propunerii.

Informaţie suplimentară: Dr Maria Iovu,Tel.: 272254, E-mail: [email protected]

http://cordis.europa.eu/fp7/dc/index.cfm;  Ghidul FP7-PEOPLE-IRSES-2008 (eng)