Kiel-Chişinău: Un nou succes al colaborării ştiinţifice moldo-germane

2014-03-31

A fost înregistrat un nou succes în colaborarea ştiinţifică dintre Moldova şi Germania. Recent, doctorul habilitat Oleg Lupan, bursier Alexander von Humboldt la Universitatea Christian-Albrechts din Kiel, Germania, a publicat un articol în revista Advanced Materials cu factorul de impact 15, rezultatele fiind menţionate şi pe coperta prestigioasei reviste ştiinţifice (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.201304363/abstract).

În lucrare sunt descrise tehnologii originale de fabricare rapidă a reţelelor din nanotetrapoduri înterpenetrate de ZnO pentru utilizare în senzori de radiaţie ultravioletă. După publicarea articolului, a urmat o rezonanţă impresionantă, tehnologiile elaborate fiind comentate şi înalt apreciate de mai multe portaluri internaţionale specializate: Science Daily, Chemical processing, Nanowerk, Laser Focus World, Nanotechnology Now, Chemi Europe etc.

Conform informaţiei expuse în raportul anual, prezentat în cadrul sesiunii Asambleei AȘM din 27 martie 2014, doctorul habilitat Oleg Lupan este actualmente unul dintre cei mai eficienţi cercetători din Republica Moldova, având o contribuţie substanţială la formarea indicelui Hirsch al ţării noastre. Pe parcursul ultimilor ani a activat în centre ştiinţifice din Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii, publicând câteva zeci de articole în cele mai prestigioase reviste ştiinţifice internaţionale din domeniu. Este profesor conferenţiar la Catedra de Microelectronică şi Inginerie Biomedicală din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei.

Colaborarea dintre Republica Moldova şi Universitatea Christian-Albrechts din Kiel marchează anul curent aniversarea a 15-ea, aceasta fiind iniţiată de academicianul Ion Tighineanu şi profesorul Helmut Foell în 1999. Pe parcursul anilor la Universitatea din Kiel au realizat stagii pe perioade extinse 14 tineri, în cadrul unor importante proiecte bilaterale şi europene. Doi dintre tineri, Sergiu Langa şi Eugen Foca, au realizat tezele de doctorat la această universitate. Doctorul habilitat Oleg Lupan este al doilea bursier Humboldt la Universitatea din Kiel, primul fiind dr. Ala Cojocaru. Actualmente, Universitatea din Kiel contribuie la realizarea proiectului european Mold-Nanonet, organizaţia coordonatoare fiind Institutul de Cercetări Ştiinţifice ELIRI din Republica Moldova. Pe lângă echipa domnului profesor Helmut Foell, la realizarea proiectului european participă şi echipa de cercetători, condusă de profesorul Rainer Adelung. Începând cu 2001, la Kiel şi Chişinău au fost organizate şase simpozioane moldo-germane în domeniul nanotehnologiilor, care au jucat un rol important sub aspectul schimbului de informaţie, diseminării rezultatelor şi iniţierii de noi proiecte ştiinţifice.

Eugenia Tofan,
Centrul Media ASM