Transfer tehnologic - 3. Performante tehnice pentru utilizatorii de pompe ermetice

2007-12-27

Performante tehnice pentru utilizatorii de pompe ermetice
Transfer tehnologic - 3

  Ce  solicita potentialii utilizatorii de pompe ermetice? Un produs de calitate ceea ce in cazul dat semnifica: masa si gabarite reduse; nivel de  zgomot limitat; indicatori energetici (randament si factor de putere) majorati; un raport optimal intre pret si calitate. 

Dar ce-si doreste, la rindul sau, producatorul de pompe? Micsorarea consumului de materiale electrotehnice per unitate; simplificarea tehnologiei de producere a pompelor electrice.
Doleantele nominalizate, sincer vorbind, sunt in contradictoriu, dar echipa formata din cadre didactice, doctoranzi si studenti de la Universitatea Tehnica a Moldovei si specialisti de la  Centrul tehnico-stiintific "Hidrotehnica" - filiala Moldovahidromas S.A. au rezolvat aceasta problema intr-un mod fericit. Noile solutii tehnice, propuse pentru pompele ermetice, vizeaza inlocuirea motorului electric asincron cu motorul electric sincron, utilizarea magnetilor permanenti din paminturi rare, care se caracterizeaza prin densitate de energie magnetica de zeci de ori mai mare decit a materialelor folosite in anii '80 ai secolului trecut. Astfel, au fost apropiate interesele producatorilor si utilizatorilor de pompe electrice prin elaborarea unui produs nou, mai performant.

Primul prototip de pompa ermetica de tip БЭН 308, dotata cu un motor sincron cu magneti permanenti, care a inlocuit  motorul asincron  existent  cu puterea de 3 kW,  a fost  testat pe standul de incercari  a  Centrului tehnico-stiintific "Hidrotehnica" - filiala Moldovahidromas S.A. Prototipul nominalizat a fost  confectionat in cadrul proiectului de transfer tehnologic  si are urmatoarele avantaje tehnice: factorul de putere s-a majorat cu 18.3 %, randamentul - cu 5.4 %; puterea motorului sincron, realizat in baza motorului asincron cu puterea de 3 kW, a sporit cu 24.7 %. Parametrii tehnici, pe buna dreptate, impresioneaza!

Savantii si practicienii vor continua aceste lucrari pina la finele trimestrului  intii al anului 2008, propunindu-si drept scop confectionarea celui de al doilea prototip de pompa, dotata cu un motor sincron cu puterea de 22 kW.
Sa le uram tuturor succese in continuare!

Ne mai ramine sa nominalizam componenta bravei echipe de inovatori: profesorul universitar Tudor Ambros, conducatorul proiectului; conferentiarii universitari Ion  Sobor si Leonid Iazlovetchi; seful sectiei motoare electrice Constantin  Carabadjac si  inginerul coordonator Vitalie  Ciubotaru, ambii de la Centrul tehnico-stiintific "Hidrotehnica" - filiala Moldovahidromas S.A.; doctoranzii Marcel  Burduniuc si Gheorghe Tofan; studentii  Mihai Dobos si Nicolae  Ursatii.

O simbioza fericita dintre experienta oamenilor maturi si cugetul  plus perseverenta celor tineri. Astfel, se  cerceteaza, proiecteaza si se elaboreaza masini electrice de tip nou, care se implementeaza in productie prin transfer tehnologic, o cale sigura de revigorare a economiei nationale.

Relatii la telefoanele: Agentia pentru inovare si transfer tehnologic a A.S.M. - 54-74-32, 54-63-82; Universitatea Tehnica a Moldovei - 23-76-19, [email protected]

Tatiana Rotaru


 http://www.moldova-suverana.md/