Securitatea seismică poate fi sporită graţie proiectului ESNET

2014-04-08
 

La 4 aprilie 2014, Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM a organizat Conferinţa de presă, prilejuită de finalizarea Proiectului „Black See Earthquake Safety Network - ESNET” (Reţea de Siguranţă Seismică in Bazinul Marii Negre) .

La conferinţă au fost prezenţi partenerii proiectului - instituţii de specialitate din Romania, Turcia si Republica Moldova şi anume: Institutul National pentru Fizica Pământului, Romania; Fundaţia Internaţională pentru Ajutor si Dezvoltare – Semiluna Albastra (Turcia); Institutul de Geologie si Seismologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Moldova

Directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM, dr.hab. Vasile Alcaz a menţionat că Proiectul a fost realizat cu suportul specialiştilor din cele 4 ţări, în cadrul Programului Operaţional al UE de colaborare al ţărilor din Bazinul Mării Negre, scopul general al căruia este sporirea securităţii seismice în ţările participante la Proiect şi, în general, în bazinul Mării Negre.

Prezentând succint situaţia seismică la moment, directorul institutului a subliniat că în contextul intensificării seismelor din ultima perioadă, seismologii moldoveni au instalat în 6 localităţi din Moldova, echipament seismic digital modern, datorită caruia vor informa în mod operativ autorităţile şi instituţiile responsabile, cât şi populaţia despre pericolul seismic din regiune. Ca atare, a precizat expertul, Republica Moldova este parte a sistemului de monitorizare seismică europeană. Ca să fim protejaţi de cutremur, în primul rând, trebuie să avem clădiri seismorezistente. Lucrul acesta se asigură printr-o serie de măsuri, inclusiv printr-o bază normativă adecvată. În acest sens, institutul a venit deja cu mai multe realizări. Este vorba de harta de zonare seismică a teritoriului RM, hărţi de microzonare seismică pentru or. Chişinău, Cahul şi Leova.

Printre realizările mai importante ale proiectului ESNET, obţinute pe parcursul a doi ani,dr. hab. V. Alcaz a menţionat: efectuarea vizitelor de lucru în ţarile-partenere la proiect (România, Bulgaria, Turcia), în cadrul cărora s-a luat cunoştinţă de starea actuală privind strategiile, politicile şi procedurile ce ţin de prevenirea, monitorizarea şi intervenţia în caz de cutremur; elaborarea unui raport privind pericolul seismic şi potenţialul de dezastru seismic al Republicii Moldova; crearea unei reţele specializate, cu participarea a 25 de instituţii şi organizaţii, implicate în problematica securităţii seismice, care este definită ca o platformă de colaborare de lungă durată, ce va contribui la stabilirea unor contacte cât mai strânse între autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, instituţiile de cercetare şi pentru caz de urgenţă din regiunea Marii Negre. De asemenea, a fost deschis un Web-portal, ce prezintă instrumentul principal de informare şi comunicare a specialiştilor din regiune; a fost elaborat un Plan de Acţiuni, necesare sporirii securităţii seismice în tările participante la proiect; a fost elaborată Curricula unui curs de exerciţii de antrenament pentru lucrătorii din sistemul Protecţie Civile şi Situaţii Excepţionale din Bazinul Mării Negre; au fost pregătite 3 filme educaţionale, dedicate descrierii pericolului seismic din regiune, metodelor de monitorizare şi diminuare a consecinţelor grave, ce pot fi provocate de cutremurele puternice; a fost elaborat un soft, necesar dezvoltarii unui sistem de alertă seismica timpurie;

Dl dr. Ştefan Florin Bălan, cerc. ştiinţific principal la Institutul Naţional pentru Fizică a Pământului din România, coordonator principal al Proiectului ESNET a făcut o prezentare succintă a sistemului de avertizare timpurie, care în prezent este în regim de testare. Sistemul are două componente - o componentă atât ca un portal web, care indică ultimul cutremur care a avut loc (cu condiţia, ca aparatura să fie conectată în mod permanent la internet), pe de altă parte, harta, unde este localizat epicentrul cutremurului, cu indicaţia magnitudinei, intensităţii, adâncimii şi coordonatelor geografice ale acestuia. Pentru or. Chisinau timpul de avertizare constitue 35-40 sec. Această avertizare are loc pentru cutremurele cu magnitudini mai mare decât 6 conform scării seismice Richter. „Sistemul a fost elaborat în cadrul Institutul Naţional pentru Fizică a Pământului din România, iar noi cu acest soft, elaborat în cadrul proiectului ESNET preluăm informaţia”, a remarcat specialistul român, precizând că sisteme similare sunt în Turcia, acestea fiind deocamdată în testare.

Dna Uker Nalan, director de program la Fundaţia Internaţională pentru Ajutor si Dezvoltare – Semiluna Albastra (Turcia), coordonator national al proiectului ESNET a reiterat importanţa realizării acestui proiect, în cadrul căruia a fost elaborat un concept comun, care vizează monitorizarea şi prevenirea populaţiei la un cutremur puternic. În proiect au fost antrenate, de asemenea, ONG-uri din ţările din regiune, participante la proiect. Dna Uker Nalan a adresat mulţumiri tuturor participanţilor la proiect, sperând la o nouă colaborare cu partenerii celor 4 ţări.

Dr. Ion Ilieş, şef Centru de Seismologie din cadrul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM a ţinut să specifice că în ultima perioadă, Centrul Naţional de Date Seismice, prin reţeaua sa de date, înregistrează o activitate seismică majorată a sursei Vrancea, fiind accentuate atât frecvenţa, cât şi magnitudinea înaltă. Pentru comparaţie, în primele trei luni ale acestui an s-au produs deja 62 de cutremure. După energia sumară, degajată de sursa Vrancea pe parcursul acestor trei luni, energia este de 2 ori mai mare decât energia degajată pe parcursul anului 2013.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM