Candidaţii la funcţia de preşedinte al AŞM şi-au prezentat programele de activitate la şedinţa Secţiei ştiinţe naturale şi exacte

2014-04-11
 

Astăzi, 10 aprilie 2014, a avut loc şedinţa Secţiei ştiinţe naturale şi exacte a AŞM. Pe agenda şedinţei a figurat un singur subiect – prezentarea programelor candidaţilor la funcţia de preşedinte al AŞM. La şedinţă Secţiei au participat preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu şi vicepreşedintele interimar al AŞM, m.c. Ion Guceac.

Şedinţa a fost moderată de acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei, care a menţionat semnificaţia şedinţei, pornind de la importanţa exerciţiului, pe care urmează să-l realizeze membrii Secţiei, atunci când va fi ales preşedintele AŞM.

Înainte de a-şi prezenta programele candidaţii, a luat cuvântul preşedintele interimar, acad. Ion Tighineanu. Domnia Sa a subliniat importanţa alegerii preşedintelui AŞM pentru viitorul ştiinţei ţării noastre, motiv pentru care a îndemnat membrii Secţiei să aprecieze anume programele prezentate de candidaţii la şefia celui mai înalt for ştiinţific, chemându-i, totodată, pe aceştia să vină cu propuneri concrete, să demonstreze că ele sunt fezabile, să convingă membrii Asambleei că ele vor impulsiona dezvoltarea în continuare a ştiinţei în ţara noastră. În acelaşi context, academicianul, în calitatea sa de preşedinte interimar al AŞM, şi-a folosit dreptul de a se a adresa cu un apel către toţi aspiranţii la funcţia respectivă, de a nu se axa atât pe critici şi acuzaţii la adresa unui sau altui candidat şi a nega tot ce s-a realizat până acum la ASM, cat pe propuneri constructive. Acest exerciţiu de alegere a preşedintelui ASM, a afirmat preşedintele interimar al AŞM, este un test al consolidării comunităţii ştiinţifice în calitatea sa de elita intelectuala a tarii.

Ulterior, candidaţii la funcţia de preşedinte al AŞM – academicienii Gheorghe Duca, Valeriu Canţer, Leonid Culiuc şi Valeriu Pasat şi-au prezentat programele de activitate. Candidaţii s-au arătat onoraţi să-şi prezinte programele în faţa uneia dintre cele mai performante secţii care se constituie din 24 academicieni şi 10 membri corespondenţi, cu scoli ştiinţifice de rezonanţă naţională şi internaţională şi care dezvoltă cercetări moderne necesare atât pentru ştiinţă, cât şi pentru ţară. Menţionăm, că toate programele candidaţilor pot fi accesate pe portalul web al AŞM.

După ce şi-au propus tezele de program, candidaţii au răspuns la întrebările adresate de către membrii Secţiei. Acestea au vizat în mare parte aspecte legate de conţinutul programelor, activităţii AŞM, problema tinerilor în cercetare, pregătirea cadrelor, probleme legate de finanţare etc.

În cadrul luărilor de cuvânt, membrii Secţiei şi-au expus opiniile vizavi de programele prezente de candidaţi, dând aprecierile de rigoare, venind pe alocuri şi cu unele critici. Totodată, vorbitorii au indicat şi asupra unor probleme care şi-ar găsi o soluţionare în activitatea viitorului preşedinte al AŞM.

Astfel, m.c. Constantin Gaindrinc a abordat problema atragerii tinerilor în ştiinţă şi necesitatea întreprinderii unor acţiuni privind crearea unor condiţii favorabile pentru aceştia (salarii, spaţiu locativ etc.). Acad. Sveatoslav Moscalenco a dat o apreciere pozitivă rapoartelor, venind totodată cu propunerea stabilirii unei durate de trei ani a mandatului preşedintelui AŞM. M.c. Ion Guceac a venit cu unele precizări şi explicaţii la observaţiile formulate de unii candidaţi în luările lor de cuvânt. Acad. Alexadru Ciubotaru s-a arătat preocupat de faptul că, conducerea AŞM ar trebui să acorde mai multă atenţie problemelor cu care se confruntă AŞM, solicitând viitorului preşedinte să aibă grijă de memoria personalităţilor care nu mai sunt în viaţă. Acad. Ion Toderaş a atenţionat asupra determinării cu exactitate a procedurii de alegere a preşedintelui pentru a exclude orice nereguli.

Academicianul-coordonator, Aurelian Gulea a mulțumit candidaților pentru prezentarea programelor în cadrul Secției și le-a dorit succes în alegeri.

Amintim, că alegerea preşedintelui AŞM va avea loc la 17 aprilie 2014, în cadrul Sesiunii Asambleei AŞM, în componenţa a 95 de membri ai AŞM şi 78 dr. hab., membri ai Asambleei.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM