Dezvoltarea relaţiilor ce vizează conservarea patrimoniului cultural va cunoaşte o nouă dimensiune

2014-04-14
 

La 11 aprilie 2014, Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit Simpozionul Ştiinţific Internaţional „Orheiul Vechi/ Sehr Al Jadeed şi Marele Drum al Sării, sec. VII-XIV”, ajuns la a III-a ediţie.

La eveniment a participat o delegaţie din Emiratele Arabe Unite, condusă de Rushad Bukhash, şeful Departamentului Patrimoniului Arhitectural al Guvernului Dubai. Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost reprezentată de vicepreşedintele interimar, m.c. Ion Guceac, la manifestare fiind prezenţi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, membri ai Guvernului, specialişti în domeniu care sunt consacraţi cercetării patrimoniului cultural.

În deschiderea Simpozionului, m.c. Ion Guceac a salutat prezenţa înalţilor oaspeţi din Emiratele Arabe Unite, menţionând importanţa evenimentului şi doleanţele ce urmează a-şi găsi o realizare din perspectiva agendei de lucru propuse pentru această manifestare. În acest sens, vicepreşedintele interimar al AŞM a remarcat că instituţia gazdă este interesată nu doar în dezvoltarea relaţiilor ce vizează conservarea patrimoniului cultural, dar şi altor domenii de creaţie ştiinţifică, artistică şi culturală. Nu în ultimul rând, vorbitorul a evidenţiat şi necesitatea dezvoltării unor relaţii în domeniul cercetărilor social-economice, fapt ce poate oferi certitudinea că cel de-al III-lea Simpozion, organizat în atare format, va constitui anume acea platformă pentru dezvoltarea relaţiilor ulterioare.

Invitat la cuvânt, şeful Departamentului Patrimoniului Arhitectural al Guvernului Dubai, Rushad Bukhash a ţinut, în primul rând, să mulţumească Academiei pentru invitaţia lansată, exprimând speranţa că prin intermediul acestui Simpozion se va reuşi cunoaşterea şi colectarea mai multor informaţii despre Oraşul Orheiul Vechi, oaspeţii fiind disponibili, la rândul lor, de a oferi informaţii utile despre arhitectură şi cultura din Emiratele Arabe. Şeful delegaţiei din Dubai a exprimat şi speranţa ca aceste simpozioane să consolideze şi mai mult relaţiile dintre Emiratele Arabe Unite şi Republica Moldova, astfel încât să acopere mai multe domenii - culturale, ştiinţifice şi sociale de interes reciproc.

În cadrul Simpozionului, dr.hab. Gheorghe Postică, viceministrul Culturii a prezentat raportul „Vestigii arheologice ale oraşului „Sehr Al Jadeed”, descoperite în contextul sitului „Orheiul Vechi” din Republica Moldova. În intervenţia sa, raportorul a prezentat informaţii ample despre Orheiul Vechi, care reprezintă un sit arheologic ce cuprinde vestigii istorice din toate epocile cunoscute pe teritoriul Moldovei, inclusiv, vestigiile unui oraş medieval oriental din sec. XIV, care este cunoscut în literatură sub denumirea de Oraşul Sehr al-Cedid, ceea ce înseamnă oraşul nou. Această denumire, susţine specialistul, a fost stabilită în baza monedelor, inscripţiilor de pe monede care erau bătute la Orheiul Vechi în perioada respectivă. Dr.hab. Gheorghe Postică a remarcat că la Orheiul Vechi s-au păstrat urme de vestigii culturale foarte bogate din perioada acestui oraş oriental, inclusiv urmele unei citadele din piatră, unui palat, unei moschee, un Caravan Sarai, trei băi şi două mauzolee. Toate aceste construcţii, a concluzionat raportorul, reprezintă complexe de arhitectură tipică musulmană, tipică pentru lumea orientală şi în contextul Republicii Moldova sau al Europei, acestea reprezintă vestigii culturale originale care leagă oarecum civilizaţia orientală de cea occidentală.

Dl Eugen Bâzgu a prezentat un Proiect de analiză şi reconstituire a complexelor de arhitectură oriental medieval de la Orheiul Vechi – „Moscheia” şi „Caravan Sarai”, iar m.c. Mariana Şlapac a prezentat raportul „Moschei dispărute din interfluviul Prut-Nistru”. Şeful Departamentului Patrimoniului Arhitectural al Guvernului Dubai, Rushad Bukhash, a făcut o prezentare, în care a relatat despre cercetarea şi conservarea monumentelor istorice în Emiratele Arabe Unite, iar Gheorghe Lefter, reprezentantul Asociaţiei de Promovare a Turismului şi Comerţului RM, a vorbit despre vestigiile culturii arabe şi a culturii islamice, descoperite la Orheiul Vechi/Sehr Al Jadeed.

Oaspeții au vizitat Muzeul Academiei de Științe a Moldovei și au lăsat un mesaj de gratitudine în cartea de onoare a muzeului.

Cea de-a III-a ediţie a Simpozionului Ştiinţific Internaţional a fost organizată de Academia de Ştiinţă a Moldovei, în colaborare cu Ministerul Culturii RM, Asociaţia de Promovare a Turismului şi Comerţului RM şi Societatea Patrimoniului Arhitectural E.A.U.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM