A II-a şedinţă a Comitetului Naţional Orizont 2020

2014-04-16
 

La 14 aprilie 2014 a fost convocată cea de-a II-a şedinţă a Comitetului Naţional Orizont 2020.

La întrunire au participat preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu, acad. Gheorghe Duca, preşedintele Comitetului Naţional de Asociere la Programul UE Orizont 2020, acad. Grigore Belostecinic, vicepreşedintele Comitetului, Leonid Bujor, consilierul prim-ministrului Iurie Leancă, Gheorghe Cucu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Lazăr Chirică, viceministrul Mediului, dr. Lidia Romanciuc, director Centru Proiecte Internaţionale al AŞM, Roman Chircă, director Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, alte persoane.

În cadrul şedinţei au fost discutate rezultatele participării Republicii Moldova la Programul Cadru al UE PC7. O informaţie la acest subiect a fost prezentată de acad. Gheorghe Duca. Domnia Sa a subliniat că, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova este singura care s-a asociat la un program comunitar european şi singura ţară din Parteneriatul Estic, asociată la Programul PC7. Astfel, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova a reuşit să propună peste 300 de proiecte, dintre care 58 au fost câştigate, rata de succes fiind de 20 %, aproape ca cea europeană. Cercetătorii moldoveni au câştigat peste 4 milioane de euro, ceea ce poate fi considerat un succes remarcabil. Totodată, academicianul Duca a informat membrii Comitetului asupra rezultatelor negocierilor cu Comisariatul European privind asocierea la următorul Program European Orizont 2020.

Preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu a reiterat faptul că Republica Moldova este prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic şi CSI care a reuşit să se asocieze la PC7. Deşi cu mai mulţi ani în urmă, atunci când au demarat negocierile de asociere cu Bruxelles-ul, erau relativ mulţi sceptici, totuşi, asocierea a avut loc şi asta, precizează acad. Tighineanu, datorită faptului că, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova a fost şi este una consolidată, cu o vizibilitate în creştere, iar prim insistenţa şi dorinţa de asociere, aceasta a fost recunoscută şi susţinută. Academicianul a mai precizat că în prezent este necesar de a accelera procesul de integrare în spaţiul european de cercetare pentru a trimite cât mai multe propuneri de colaborare la Bruxelles. „Excelenţa putem să o aducem numai prin competiţie la scară regională şi europeană, iar pentru aceasta trebuie să promovăm participarea la proiecte europene. Cu cât mai multe proiecte, cu atât mai mulţi tineri vor prinde rădăcini acasă, cu atât mai repede vom aduce excelenţa în cercetarea ştiinţifică în Republica Moldova, cu atât mai repede vom începe într-adevăr să avem un impact vizibil asupra economiei ţării”, a specificat acad. Ion Tighineanu, relevând că vectorul ţării noastre rămâne a fi integrarea europeană.

În cadrul şedinţei, dr. Lidia Romanciuc, director CPI a prezentat succint etapele cheie în procesul de negociere, punctând aspectele principale din Acordul de Asociere la Programul UE Orizont 2020. Acestea au vizat: etapele de asociere, denumirea Acordului, condiţiile principale de asociere, entităţile legale din RM care pot participa, contribuţiile financiare, crearea Comitetului Comun Moldova-UE care va monitoriza participarea Republicii Moldova în Orizont 2020. Dr. Lidia Romanciuc a mai precizat că acest Acord devine oficial după semnarea cu UE şi ratificarea de către Parlamentul RM. Acordul este retroactiv şi se aplică de la 1 ianuarie 2014.

În cadrul şedinţei s-a menţionat că, spre deosebire de PC7, Programul Orizont 2020 nu este un program deschis doar pentru cercetători, dar şi pentru IMM-uri, ONG-uri care pot activa în cooperare cu reprezentanţi ai sectorului de cercetare-inovare. Întrucât pentru mai multe entităţi, acesta este un domeniu necunoscut, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Gheorghe Cucu, a propus să fie elaborat în comun un plan de acţiuni privind informarea reprezentanţilor IMM-urilor, pregătirea propunerilor de proiecte etc.

În acest context, Roman Chircă, directorul AITT a expus opinia că în încercarea de a crea parteneriate în procesul de scriere a proiectelor, rata de succes va fi foarte joasă, calitatea acestor proiecte va fi, de asemenea, la un nivel scăzut şi asta pentru că modul în care funcţionează întreprinderile mici şi mijlocii şi comunitatea ştiinţifică este diferită. Dl Chircă a optat pentru o interacţiune între Camera de Comerţ, agenţii economici, absorbanţii de inovaţii pentru a putea dezvolta două vârfuri de cooperare - pe de o parte, antreprenoriatul inovaţional, persoanele care îmbunătăţesc anumite calităţi ale produsului cu sau fără participarea comunităţii ştiinţifice, pe de altă parte, companiile absorbante de inovaţii. Din această perspectivă, directorul AITT susţine că în Republica Moldova există un şir de întreprinderi care sunt în continuare absorbante de tehnologii şi de rezultatele cercetării. Dacă vor fi create aceste legături cu comunitatea antreprenorială, atunci şansele şi proiectele vor ajunge, în mod firesc, spre aplicare. În acest sens, pentru o primă etapă, s-a iniţiat crearea unei platforme eficiente de interacţiune dintre comunitatea ştiinţifică şi mediul de afaceri. Dacă vor fi înregistrate anumite succese, etapa următoare va fi mai simplă, a precizat Roman Chircă.

Nota informativă cu privire la rezultatele şi condiţiile Acordului de Asociere la Programul Orizont 2020 va fi expediată Guvernului Republicii Moldova.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM