In memoriam acad. Diomid Gherman

2014-04-21
 

Academicianul Diomid GHERMAN
(10.04.1928 – 19.04.2014)

La 19 aprilie 2014, la vârsta de 86 de ani, s-a stins din viaţă academicianul Diomid Gherman, personalitate marcantă a lumii medicale, figură proeminentă a ştiinţei autohtone, patriarh al neurologiei, om de o vastă cultură umanistă.

Diomid Gherman s-a născut la 10 aprilie 1928, în familia diaconului Grigore Gherman, în comuna Bocşa, raionul Făleşti. Și-a început studiile la școala primară din satul Risipeni, continuându-le în orașul Bălți la Liceul Comercial și şcoala moldovenească nr. 1. A studiat medicina, fiind înmatriculat la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, după absolvirea căruia Diomid Gherman activează în calitate de medic-șef al Spitalului de circumscripţie din s. Chirileni, raionul Ungheni şi al Spitalului raional Congaz (1954-1956), inspector la Ministerul Sănătăţii, preşedinte al Comitetului Central al Crucii Roșii din Moldova.

Diomid Gherman a fost un medic de cea mai înalta probă, pedagog iscusit, talentat savant și promotor insistent al valorilor științifice și celor general-umane. În februarie 1952, Diomid Gherman și-a început cariera neurologică sub conducerea renumitului savant, profesor și fondator al Clinicii de Neurologie din Chișinău, Boris Șarapov. Din anul 1961, exercită funcţiile de asistent, conferenţiar, profesor, iar în perioada 1969–1998 este şef al Catedrei de Neurologie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”. În continuare, a activat în calitate de profesor universitar la aceeaşi catedră şi conducător ştiinţific principal în cadrul Laboratorului de vertebroneurologie al Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie al Ministerului Sănătăţii. Fiind inclus în activitatea de cercetare, curativă și educațională, Diomid Gherman a dinamizat procesul didactic, metodic și de studiu științific, ajutându-i pe tinerii medici să cunoască mai bine patologia neurologică, să se documenteze temeinic asupra afecțiunilor de care sufereau pacienţii, să nu comită greşeli în preajma acestora, severitatea și ținuta științifică a profesorului fiind de-a dreptul proverbiale.

Având o capacitate fenomenală de pătrundere în zonele de avangardă ale cunoașterii și fiind adept înflăcărat al adevărului științific, Diomid Gherman a obținut realizări performante în domeniul neurologiei, care l-au plasat printre cei mai renumiți savanți neurologi. Cercetările ştiinţifice care s-au soldat cu susţinerea a doua teze, în 1962 și, respectiv, în 1971, aveau să profileze direcțiile prioritare ale școlii neurologice din Chișinău sub conducerea Domniei Sale. Una dintre acestea a fost vertebroneurologia, o direcție nouă în medicină, ce studiază schimbările patologice din coloana vertebrală, conținutul canalului rahidian, aparatul radicular și locomotor. Rezultatele științifice obținute în acest domeniu au constituit subiectul câtorva monografii. Trei dintre acestea au fost apreciate de către cei mai vestiți savanţi ai lumii, ca având o valoare deosebită. Monografiile academicianului Diomid Gherman au contribuit la formarea unei direcții noi în neurologie – patologia vasculomedulară. Aceste lucrări sunt bine cunoscute nu numai în Moldova, dar și peste hotare. Distinsul pedagog Diomid Gherman a mai elaborat trei manuale pentru uzul studenților şi cursanților, a publicat peste 300 de articole în literatura de specialitate din țară și de peste hotare, inclusiv 9 monografii. Este autor a trei invenții și 25 brevete de implementare în neurologie. Grație acestor activități prestigioase i s-au conferit grade și titluri științifice - doctor în medicină (1962), doctor habilitat în medicină (1971), profesor în neurologie (1973), membru titular al Academiei de Știinţe a Moldovei (1993), membru al Academiei de Științe Euro-Asiatice, membru de onoare al Academiei Medicale Române (1994). Aici, se mai poate adăuga: șef al Catedrei de Neurologie, Neurochirurgie cu un curs de Genetică Medicală (1970), președinte al Comisiei de Atestare a Neurologilor și Neurochirurgilor a MS din Moldova (1970), președinte al Societății Neurologilor și Psihiatrilor din Moldova (1981), președinte al Comisiei de Probleme de Neurologie și Neurochirurgie pe lângă Comisia de Experți a MS din Moldova (1970), membru de onoare al Societății Române de Neurologie (1991), membru al Federației Europene a Societăților de Neurologie (1992), membru al Federației Mondiale a Societăților de Neurologie (1993); președinte de onoare al Asociației Neurologilor și Psihiatrilor din Ucraina (1996). Distincțiile de care s-a învrednicit distinsul savant sunt pe potriva izbânzilor sale: „Savant Emerit din RSSM” (1984), „Om Emerit” al Republicii Moldova (1984), „Meritul Civic” (1995), Ordinul „Gloria Muncii” (1998), „Pentru vitejie în muncă”, Medalia AŞM „Dimitrie Cantemir”, Medalia „Nicolae Testemițanu”, Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova (1998) etc. Nesecatul spirit activ, zbuciumul creator și imensa contribuţie a marelui savant au fost apreciate cu cea mai înaltă distincţie a ţării - „Ordinul Republicii”.

Din 25 iunie 1998, prin Hotărârea Consiliului Raional Fălești, domnului Diomid Gherman i s-a conferit titlul de „Cetățean de Onoare al raionului Fălești”, iar liceul teoretic din satul Risipeni raionul Fălești poartă astăzi numele „Diomid Gherman”, astfel fiind exprimată atitudinea consătenilor față de distinsă personalitate.

Academicianul Diomid Gherman este nominalizat ca savant notoriu și în enciclopediile internaționale. Harnic și ambițios, modest și prietenos, măsurat în atitudini și stabil în principii, academicianul Diomid Gherman a fost iubit și respectat de toți cei care l-au cunoscut.

În persoana academicianului Diomid Gherman am pierdut un remarcabil savant, iscusit pedagog, talentat educator, un bun coleg și prieten. Memoria academicianului Diomid Gherman va rămâne vie în inimile noastre.

Dumnezeu să-i păzească sufletul şi să-l înalţe la Lumina şi Odihna Veşnică.

Corpul neînsufleţit al academicianului Diomid GHERMAN se va afla la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, pe adresa: mun. Chişinău, str. M. Kogălniceanu, nr. 67 (în spatele blocului II de studii), pe data de 21 aprilie 2014, începând cu ora 17:00.

Funeraliile vor avea loc la 22 aprilie 2014, cu începere de la ora 11:00, în blocul nr. 1 al USMF „Nicolae Testemiţanu”, pe adresa mun. Chișinău, str. N. Testemiţanu, nr. 27.

Ion Ababii, Andrei Usatîi, Ion Tighineanu, Gheorghe Duca, Vladimir Hotineanu, Stanislav Groppa, Alexandru Tanase, Vasile Anestiade, Gheorghe Ghidirim, Eva Gudumac, Isaac Bersuker, Teodor Furdui, Victor Lacustă, Gheorghe Paladi, Mihai Popovici, Gheorghe Ţîbîrnă, Ion Corcimaru, Victor Ghicavîi, Eugen Gladun, Nicolae Opopol, Viorel Prisăcari, Eremia Zota, Mihail Gavriliuc, Olga Cerneţchi, Emil Ceban, Gheorghe Rojnoveanu, Ion Moldovanu, Grigore Zapuhlîh, Andrei Uncuţă