Acad. Gheorghe Duca: Să eficientizăm activitatea de cercetare pentru a contribui la dezvoltarea ţării

2014-04-22
 

Academicianul Gheorghe Duca a fost reales în funcţia de preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la 17 aprilie curent, în cadrul sesiunii Asambleei AŞM.

Sesiunea forului ştiinţific suprem a fost prezidată de prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, care pe perioada alegerilor a deţinut funcţia de preşedinte interimar al AŞM. Sesiunea a început cu un minut de reculegere în memoria celor care au plecat la cele veşnice, în perioada de după Asambleea precedentă – membrii corespondenţi Natalia Palaşova şi Teodor Şişianu, precum şi membrii de onoare ai AŞM Eugeniu Grebenicov şi Victor Gaţac.

Acad. Ion Tighineanu a informat asistenţa asupra numărului de membri din care este alcătuită actualmente Asambleea, procedura de alegere a preşedintelui, conform statutului AŞM. Astfel, la ziua respectivă, Asambleea număra 54 membri titulari, 41 membri corespondenţi şi 78 de doctori habilitaţi, în total 173 membri. Ulterior, a fost aprobată lista personalului scriptic, propusă de către CSŞDT până la convocarea Asambleei care a inclus toţi membrii Asambleei, cu excepţia celor care, din motive obiective (starea sănătăţii, deplasarea peste hotare, domiciliere în alt stat) nu pot participa la sesiune. Potrivit informaţiilor prezentate de către secţiile de ştiinţe ale AŞM şi aprobate prin hotărârea CSŞDT din 16 aprilie 2014, la sesiunea curentă a Asambleei din motive obiective au lipsit membrii titulari ai AŞM - Moraru Constantin, Moscalenco Vsevolod, Soltan Petru, Turtă Constantin, Anestiade Vasile, Corbu Haralambie, m.c. Gladun Eugen, m.c. Siminel Vasile, m.c. Eugen Livovschi; plecaţi în deplasare peste hotarele ţării - dr. hab. Lupan Oleg, dr. hab. Oleşciuc Valentin şi dr. hab. Popa Gheorghe; domiciliat în alt stat - acad. Ion Druţă. În total, 13 persoane.

Astfel, în lista personalului scriptic al Asambleei au fost incluse 160 de persoane, la şedinţă fiind prezenţi 156 membri ai Asambleei, învingător fiind declarat candidatul care va obţine 50% plus un vot din totalul celor prezenţi.

În cadrul sesiunii, preşedintele Comisiei de alegere a preşedintelui AŞM, acad. Valeriu Rudic, a prezentat un raport, în care a informat membrii Asambleei asupra activităţii comisiei pe perioada campaniei de alegeri, începând de la procedura de înregistrare a dosarelor candidaţilor, şedinţele de lucru care au fost convocate, deschiderea publică a plicurilor cu tezele de program ale candidaţilor, sesizările care au fost depuse în perioada respectivă etc. În final, preşedintele Comisiei a propus să fie introduse în buletinele de vot candidaturile celor patru candidaţi, înscrişi în competiţie.

Ulterior, candidaţii la funcţia de preşedinte al AŞM – academicienii Leonid Culiuc, Valeriu Pasat, Gheorghe Duca şi Valeriu Canţer şi-au prezentat strategiile de activitate pentru următorii patru ani şi au răspuns la întrebările membrilor Asambleei.

La propunerea academicienilor coordonatori ai secţiilor de ştiinţe ale AŞM, au fost aleşi membrii Comisiei de numărare a voturilor, constituită din:
m.c. Ion Hăbăşescu, din partea Comisiei pentru alegerea preşedintelui AŞM;
acad. Teodor Furdui, din partea Secţiei ştiinţe ale naturii şi exacte;
m.c. Sergiu Dimitrachi, din partea Secţiei ştiinţe inginereşti şi tehnologice;
m.c. Viorel Prisăcaru (preşedintele Comisiei), din partea Secţiei ştiinţe medicale;
m.c. Mihail Vronschih, din partea Secţiei ştiinţe agricole;
acad. Alexandru Roşca, din partea Secţiei ştiinţe sociale şi economice;
dr.hab., prof. Gheorghe Gonţa, din partea Secţiei de ştiinţe umanistice şi arte.


După o scurtă pauză, Asambleea şi-a continuat lucrările în cadrul unei sesiuni de luări de cuvânt. În susţinerea candidaţilor ş-au pronunţat: acad. Alexei Simaşchevici, acad. Vasile Micu, acad. Mitrofan Ciobanu, acad. Mihai Cimpoi, acad. Isaac Bersuker, acad. Diomid Gherman, m.c. Vladimir Hotineanu, acad. Ion Bostan, acad. Gheorghe Ghidirim, acad. Alexandru Ciubotaru, m.c. Constantin Gaindric, acad. Andrei Eşanu, acad. Teodor Furdui, acad. Eugen Doga.

În urma luărilor de cuvânt, acad. Valeriu Canţer a solicitat o intervenţie pentru a declara că îşi retrage candidatura în favoarea candidatului Leonid Culiuc. Despre retragerea candidaturii sale în favoarea aceluiaşi candidat a anunţat şi acad. Valeriu Pasat. Astfel, în buletinele de vot au fost incluse candidaturile academicienilor Leonid Culiuc şi Gheorghe Duca.

După numărarea voturilor, preşedintele Comisiei, m.c. Viorel Prisăcaru a anunţat rezultatele finale ale scrutinului. Din 156 de buletine distribuite, 5 buletine au fost considerate nevalabile. Prin urmare, candidatul Leonid Culiuc a obţinut 51 de voturi, acad. Gheorghe Duca acumulând 100 de voturi ale membrilor Asambleei, prezenţi la şedinţă.

Aşadar, în conformitate cu rezultatele votării secrete şi art. 82 din Codul cu privire la ştiinţă şi inovare, precum şi cu punctul 80 al Statutului AŞM, Comisia de numărare a voturilor l-a considerat ales în funcţia de preşedinte al AŞM pe academicianul Gheorghe Duca.

Vădit emoţionat, noul preşedinte al AŞM, acad. Gheorghe Duca a exprimat mulţumiri tuturor celor care l-au votat, l-au susţinut, l-au consiliat, în special soţiei, Maria Duca, care i-a fost alături în perioada deloc simplă, în care au derulat alegerile. Celor care au votat pentru acad. Leonid Culiuc, acad. Gheorghe Duca a dorit să le spună că va fi preşedinte al AŞM şi pentru dumnealor. Şi pentru că sesiunea s-a desfăşurat în Săptămâna Mare de Paşti, acad. Gheorghe Duca le-a dorit tuturor Paşte Fericit!

Imediat după realegerea sa în funcţia de preşedinte al AŞM, academicianul Gheorghe Duca a declarat următoarele: „Cred că imediat, în prima perioadă când revin în activitate, voi face o reevaluare mai profundă a programului personal şi al celor prezentate de contracandidaţii mei pentru a elabora un program unic de dezvoltare a Academiei pe viitor. Trebuie să introducem noi reforme, să eficientizăm activitatea de cercetare pentru a contribui la dezvoltarea țării. În primul rând, voi pune accentul pe crearea oportunităţilor de atragere a finanțelor din diferite fonduri atât naţionale, cât şi internaţionale. În al doilea rând, doresc să antrenez mai mult tineret în cercetare, să echipăm mai multe laboratoare, să căutăm finanțe pentru investiții capitale. Dacă statul nu va avea posibilităţi, vom încerca să creăm parteneriate public-private. În viitorul apropiat, se deschid noi oportunități pentru comunitatea știinţifică, oferite de programul Orizont 2020, pe care trebuie să le valorificăm”.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM