Elita medicală e în doliu. A plecat către o altă lume acad. Diomid Gherman

2014-04-23
 

Comunitatea ştiinţifică din nou în doliu. Săptămâna Luminată a sosit în chenar cernit pentru elita medicală. A plecat către o altă lume academicianul Diomid Gherman, personalitate notorie a lumii medicale, figură proeminentă a ştiinţei autohtone, patriarh al neurologiei. O zi a durerii a adunat renumiţi oameni de ştiinţă, demnitari, reprezentanţi ai vieţii publice, colegi, discipoli care au venit pentru a împărtăşi cu cei apropiaţi durerea şi tristeţea şi pentru a-i aduce un ultim omagiu unuia dintre decanii de vârstă ai corpului academic.

Trupul neînsufleţit al regretatului academician Diomid Gherman a fost depus în dimineaţa zilei de 22 aprilie la sediul Institutului de Neurologie, în cadrul căruia a activat până în ultima zi, după care a fost expus în incinta blocului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, unde a avut loc mitingul de doliu.

Tristul eveniment a fost deschis de rectorul USMF, acad. Ion Ababii. Domnia Sa a trecut în revistă prodigioasa activitate de cercetare, didactică şi managerială a acad. Diomid Gherman, exprimând profundul regret cauzat de plecarea distinsului neurolog care este o pierdere grea nu doar pentru comunitatea ştiinţifică medicală, dar şi pentru întreaga societate. Rectorul USMF l-a cunoscut pe regretatul savant ca pe un om de omenie, un bun creştin, o personalitate cu verticalitate, un adevărat patriot îndrăgostit de limbă, istorie şi cultură a acestui popor – valori care prin dragostea sa le-a promovat discipolilor. Exigent, cu o energie de invidiat, permanent nemulţumit de ceea ce realiza era mereu în căutare, adesea în detrimentul propriei persoane. Poate anume aceste calităţi i-au permis să atingă cele mai înalte culmi şi cele mai frumoase performanţe pe tărâmul pedagogic, ştiinţific şi managerial. Poate de atât a cunoscut respectul prietenilor, colegilor, studenţilor, rezidenţilor, medicilor, tuturor celor care l-au cunoscut şi pentru care va rămâne o personalitate cu vaste cunoştinţe şi abilităţi practice, un iscusit pedagog, un savant remarcabil... „A plecat unul dintre pilonii medicinii autohtone, un academician experimentat care s-a aflat la temelia fondării frumoaselor tradiţii, formarea cadrelor, dezvoltarea ştiinţei, crearea serviciilor de neurologie”, a menţionat acad. Ion Ababii, iar cu trecerea în nefiinţă a distinsului neurolog se încheie încă o pagină de glorie în istoria universităţii şi a comunităţii medicale autohtone, datoria urmaşilor fiind de a păstra vie flacăra recunoştinţei pentru cel care a fost Diomid Gherman.

În numele conducerii AŞM, CSŞDT, comunităţii ştiinţifice, un mesaj de adio a rostit preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu. În cuvântul său de rămas bun, acad. Ion Tighineanu a punctat unele dintre cele mai semnificative contribuţii în dezvoltarea ştiinţei medicale ale regretatului savant, menţionând că prin plecarea pe calea neîntoarcerii a acad. Diomid Gherman, ştiinţa şi cultura naţională suferă o pierdere irecuperabilă, căci Domnia Sa a fost un savant notoriu, manager iscusit, profesor talentat şi un mare patriot al meleagurilor, în care a trăit şi a activat, un exemplu demn de urmat pentru toate generaţiile tinere. A fondat o veritabilă şcoală ştiinţifică în domeniul vertebroneurologiei, a pregătit cca 20 doctori în ştiinţe şi 7 doctori habilitaţi, mulţi dintre discipoli devenind personalităţi în domeniile în care activează. A lucrat întotdeauna cu pasiune, cu dăruire de sine, cu optimism în suflet, păstrând onestitatea şi verticalitatea care îl caracterizau. „Aşa ne va rămâne în memoria noastră pentru totdeauna academicianul Diomid Gherman”, a remarcat acad. Ion Tighineanu.

Un mesaj de compasiune pentru îndurerată familie Gherman, societatea medicală, pentru toţi cei care reprezintă neurologia, a adresat acad. Stanislav Groppa, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe medicale al AŞM. Domnia Sa şi-a amintit câteva crâmpeie din anii când au venit „boboci” tineri pentru a cunoaşte medicina, a pătrunde în tainele ştiinţei neurologiei, academicianul Diomid Gherman a fost cel care i-a tutelat pe parcursul întregii vieţi. Deşi uneori părea critic, pe alocuri dur, dar totuşi blând, i-a susţinut, i-a promovat şi i-a îndrumat în toate. Numele academicianului Gherman era parte nelipsită a Republicii Moldova, a neurologiei autohtone la simpozioanele internaţionale, susţine acad. Groppa. Graţie muncii, talentului, acad. Gherman a trăit un vis împlinit, creând o şcoală de neurologie din Moldova, care astăzi este apreciată şi bine poziţionată. „Ziua de astăzi este extrem de tristă, pierderea este irecuperabilă, dar ne rămâne, totuşi, speranţa că acad. Diomid Gherman a plecat împlinit, are o şcoală, discipoli, familie, nepoţei, iar noi cei apropiaţi îi vom duce numele, cauza şi vom fi alături de familie. Să vă fie ţărâna uşoară, mentore apropiat. Ne închinăm şi plecăm fruntea. Adio”, şi-a luat rămas bun acad. Groppa de la dascălul său.

„Ne luăm astăzi rămas bun de la un mare om al neamului nostru, acad. Diomid Gherman”, a menţionat în cuvântul său de adio acad. Valeriu Canţer, preşedintele CNAA. Deşi s-a stins cu o zi înainte de sărbătorile de Paşti şi în loc să prindă acea Lumină Sfântă, regretatul academician a lăsat în urmă lumina vieţii, lumina chipului unui om veritabil, fecior al neamului nostru. Ninge cu flori de aprilie pentru această mare personalitate, pentru un medic care a semănat bunătate pe întreg spaţiul ţării noastre. Şi dacă Lucian Blaga spunea că „natura s-a învrednicit să ne răstignească fiinţa, carnea şi sufletul pe o cruce de oase”, atunci şi faţa acestor oase este coloana vertebrală. Deloc întâmplător acest lucru, pentru că sub aspect de cercetare, acad. Gherman şi-a consacrat viaţa studiului acestei coloane, adică domeniului vertebroneurologiei, dovadă fiind şi faptul că din punct de vedere etic, el a fost un exemplu de coloană vertebrală, având calitatea de spiţă a neamului nostru. Dar iată că a fost răpus şi Domnia Sa şi acum nu rămâne decât ruga către Domnul să-l primească în cercul celor aleşi cu suflet mare, fiindcă în această viaţa acad. Gherman a fost un om ales, a menţionat academicianul Canţer, asigurându-l pe regretatul academician de veşnica recunoştinţă şi preţuire.

Tristeţea şi sentimentul unei mari pierderi a fost evocată şi de dr.hab., prof. Mihai Gavriliuc, prorector USMF, şef Catedră Neurologie, discipolul acad. Diomid Gherman. Domnia Sa a ţinut să remarce că profesorul său drag şi-a manifestat permanent verticalitatea şi a plecat ca un bărbat adevărat, ca un snop tăiat, ca un fir care s-a prăbuşit doldora de roadă.

Trăirea clipelor unei pierderii irecuperabile, cauzată de trecerea în eternitate a acad. Diomid Gherman a fost expusă în mesajul de rămas bun de un alt discipol, dr.hab. Grigore Zapuhlîh, şef Catedră Neurologie a USMF, care aremarcat caracterul consecvent şi atitudinea fermă vizavi de cercetare şi învăţământ.

Dumnezeu şă-l aşeze la un loc luminat şi să-i dea odihna pe care o merită.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM