A fost lansată ediţia a XII-a a publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei”

2014-04-25
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost lansată, la 24 aprilie 2014, o nouă ediţie a publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei” („Moldovan Economic Trends” (MET)), eveniment organizat de Institutul Național de Cercetări Economice.

Evenimentul lansării i-a avut invitaţi pe preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu, vicepreşedintele interimar, m.c. Ion Guceac, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, Băncii Mondiale, experţi în economie, cercetători, persoane cu tangenţe de ramură.

Preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu a adus mulţumiri colaboratorilor INCE pentru lucrul enorm pe care îl realizează, soldat inclusiv cu lansarea numărului 12 al Revistei Tendinţe în Economia Moldovei. Efortul este cu atât mai important, cu cât situaţia actuală necesită noi abordări, analize, scenarii, modele noi de dezvoltare, prognoze şi încrederea creşte atunci, când aceste scenarii au un suport ştiinţific. Totodată, preşedintele interimar a exprimat cuvinte de mulţumire dlui viceprim-ministru Valeriu Lazăr pentru interesul manifestat de a interacţiona constructiv cu cercetătorii, această colaborare dorindu-se a fi în ascensiune. Cu referire la cercetarea ştiinţifică, preşedintele interimar al AŞM a informat despre negocierile cu Comisia Europeană pentru a semna cât mai curând Memorandumul de Asociere la Programul Orizont 2020. Acad. Ion Tighineanu a menţionat în context, că e necesar de a convinge societatea şi guvernarea că ştiinţa, inovarea şi dezvoltarea tehnologică trebuie să se regăsească printre priorităţile principale Republicii Moldova.

Sincere felicitări conducerii INCE, grupului de lucru care a elaborat acest studiu a transmis m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte interimar al AŞM. Domnia sa a exprimat mulţumiri dlui viceprim-ministru al Economiei, Valeriu Lazăr pentru prezenţa sa la acest eveniment, specificând, în acest sens, că în ultimul timp, relaţia Academiei şi Institutului cu Ministerul Economiei devine tot mai fructuoasă, mai strânsă şi demonstrează încă o dată interesul deosebit faţă de problemele vitale cu care se confruntă statul şi societatea, De altfel, a precizat vicepreşedintele AŞM, şi prezenţa reprezentanţilor mai multor domenii ale vieţii sociale, politice şi economice la acest eveniment demonstrează interesul sporit, pe care îl manifestă prietenii noştri din ţară şi de peste hotare vizavi de situaţia economiei naţionale şi perspectiva evoluţiei acesteia. În acest context, m.c. Ion Guceac a dorit ca dezbaterile în cadrul acestui eveniment să finalizeze cu propuneri constructive, care vor contribui la consolidarea economiei naţionale, creşterea nivelului de bunăstare a populaţiei, de care, de ce nu, toţi cei prezenţi sunt responsabili.

Potrivit directorului Institutului de Cercetări Economice, dr.hab. Alexandru Stratan, care a venit cu raport amplu, cu o analiză integrală asupra evoluţiilor economice care au avut loc pe parcursul anului 2013, a specificat că în pofida mediului economic extern incert – restabilirea foarte lentă a ţărilor europene, stagnarea economiei ruseşti, recesiunea Ucrainei, Republica Moldova a reuşit să atingă un nivel relativ înalt de creştere în anul 2013, înregistrând o ascensiune record a volumului PIB de 8,9%. Astfel, subliniază expertul, Republica Moldova se plasează printre ţările cu cele mai înalte ritmuri de creştere anuală a PIB în regiune. Pentru comparaţie, în perioada 2008-2013 PIB a marcat o creştere media anuală de 3,1%.

Autorii studiului afirmă că, creşterea economică a fost susţinută, preponderent, de evoluţiile pozitive ale sectorului agricol, care a impulsionat industria alimentară, comerțul şi transporturile și a asigurat circa jumătate din creşterea PIB-ului. De asemenea, o contribuţie pozitivă pentru creștere a avut-o şi sectorul industrial. În acelaşi timp, studiul efectuat indică asupra faptului că mediul de afaceri continuă să se confrunte cu constrângerile critice tradiționale: spațiul neconcurențial intrinsec al economiei naționale, ineficiența sistemului judiciar, calitatea rea a infrastructurii, administrarea vamală şi fiscală împovărătoare, deficitul forţei de muncă calificate.

În contextul lansării celei de-a 12 ediţii a publicaţiei, Victoria Clipa, cercetător ştiinţific la INCE, a propus o analiză a principalelor evoluţii care au avut loc în cadrul economiei pe parcursul anului 2013, venind şi cu prognozele anticipate ale Institutului pentru anul 2014, punctând, totodată, anumite riscuri care pot afecta economia naţională în anul curent.

Experţii INCE prognozează pentru 2014 o creștere de doar 3,7%. Acest nivel reprezintă, mai curând, pragul maxim de creștere, pe care l-ar putea atinge economia națională în 2014. În contextul deteriorării relaţiilor ruso-ucrainene, recesiunii din Ucraina, și impunerii unor noi restricții în Federația Rusă pentru circulația forței de muncă și a produselor provenite din Republica Moldova nu este exclusă o creştere şi mai redusă pentru economia națională.

Evenimentul a inclus şi prezentarea unei note de politici, în expunerea dr.hab. Olaga Gagauz, Centrul de Cercetări Demografice al INCE.

Subliniind importanţa evenimentului şi subiectului pus în discuţie, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a menţionat că prezentarea celei de a 12 ediţii a acestui produs intelectual MET coincide în timp cu exerciţiul pe care îl parcurg şi ministerele de resort - discuţii, consultări cu colegii de la Misiunea Fondului Monetar Internaţional, unde, de fapt, pe aceste nisipuri mişcătoare toţi încercăm să ne regăsim, să avem o evaluare foarte obiectivă asupra situaţiei, să dăm previzibilitate necesară şi pentru cei din instituţiile statului care au în gestiune politici publice. Demnitarul a relevat că Ministerul Economiei va prezenta prognoza către sfârşitul lunii mai, inclusiv după ce vor fi încheiate negocierile cu FMI, care se află în prezent în republica noastră, în opinia sa creşterea economică în acest an fiind de 3-4%. Pentru anii următori se prognozează o creştere economică de 5 % anual. Oficialul a reiterat faptul că factorul extern ar putea să deterioreze această prognoză, pe de altă parte Domnia Sa a exprimat certitudinea că vor da rezultate acele reforme structurale care au fost promovate pe parcursul mai multor ani. În acelaşi context, vor deveni vizibile şi rezultatele proiectelor investiţionale, inclusiv din investiţii făcute de stat.

Concluzionând, Valeriu Lazăr a exprimat siguranţa că evoluţia în realitate va depinde de calitatea dialogului politic şi profesional cu partenerii din Federaţia Rusă.. „Am spus-o şi cu alte ocazii, scenariile care noi le dezvoltăm privind evoluţia economică nu doar în plan pe orizont de timp scurt, dar în plan strategic, presupun că Republica Moldova reuşeşte să convingă toţi partenerii săi bilaterali şi multilaterali. Noi ne propunem de a fi o platformă de colaborare dintre diferiţi actori geopolitici importanţi”, a afirmat vicepremierul Lazăr.

Publicaţia lansată are drept scop informarea publicului local şi străin cu privire la tendinţele de dezvoltare a Republicii Moldova, înaintarea şi dezbaterea politicilor şi reformelor.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM