In memoriam m.c. Vasile Siminel

2014-04-26

Membrul corespondent Vasile SIMINEL
(02.06.1921 – 25.04.2014)

La 25 aprilie 2014 s-a stins din viaţă membrul corespondent al AŞM Vasile SIMINEL, doctor habilitat în ştiinţe agricole, profesor universitar, savant în domeniul ameliorării plantelor, genetica plantelor şi producerea seminţelor. Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al ASM, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, comunitatea ştiinţifică a pierdut un savant onorabil, un coleg şi un prieten.

Vasile Siminel s-a născut la 2 iunie 1921, în satul Gordineşti, azi r-nul Rezina. Şi-a făcut studiile la Şcoala Agricolă de gradul întâi din Cucuruzeni (1937–1941); Şcoala agricolă de gradul doi din Roman (1941–1945). Îşi continuă studiile la Facultatea de Agronomie a Institutului Agricol din Chişinău (actualmente, Universitatea Agrară de Stat din Moldova (1945-1950)), apoi urmează doctorantura la aceeaşi insti¬tuţie. Chiar din anii de studenţie manifesta un viu interes pentru ştiinţă, dorind să pătrundă în tainele vieţii plantelor pentru a crea noi soiuri şi hibrizi superiori celor existenţi. Cunoştinţele fundamentale au fost implementate în practică, fiind agronom principal al colhozului „Lenin” din s. Tvardiţa, raionul Ciadâr-Lunga (1951–1959). Concomitent, deţine funcţia de director al Staţiunii experimentale pentru încercarea recomandărilor agrotehnice ale lui T. Malţev (1954–1956); şef al Centrului Ştiinţific din Tvardiţa din cadrul Institutului de Cercetări pentru culturile de câmp din Bălţi (1956-1959).

Cea mai îndelungată şi mai fructuoasă activitate ştiinţifică şi didactică a m.c. V. Siminel a început din anul 1959, în cadrul Institutului Agricol din Chişinău, în calitate de asistent, ulterior, lector superior. Gradul ştiinţific de doctor în biologie l-a obţinut în anul 1964, doctor habilitat în agricultură şi profesor universitar respectiv în 1972 și 1974. A activat în calitate de şef al Catedrei de ameliorare şi producere a seminţelor (1974-1989). Competenţa profesională, rezultatele ştiinţifice obţinute de o înaltă valoare teoretică şi aplicativă au fost recunoscute de savanţii din ţară, acordându-i-se în anul 1978 titlul de membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Moldova.

Fondator al şcolii ştiinţifice de genetică şi ameliorare a grâului de toamnă, problematica cercetărilor ştiinţifice ale m.c. Vasile Siminel include ameliora¬rea, producerea seminţelor şi genetica plantelor agricole. Pedagog prin vocaţie, profesorul universitar Vasile Siminel contribuie în mod direct la pregătirea specialiştilor în domeniul ameliorării plantelor. Activând mai bine de 50 de ani la Catedra Universităţii Agrare de Stat din Moldova, pregăteşte mii de specialişti de înaltă calificare în domeniul agriculturii. Sub tutela savantului au fost susţinute 24 teze de doctor şi doctor habilitat. O perioadă îndelungată a fost preşedinte al Consiliului ştiinţific specializat pentru susţinerea tezelor de doctorat la specialitatea Ameliorarea şi producerea seminţelor, preşedinte al Soci¬etăţii Ştiinţifice a Geneticienilor şi Amelioratorilor din Moldova.

Experienţele efectuate pe parcursul anilor cu diferite culturi s-au soldat cu rezultate de valoare teoretică şi aplicativă. Astfel, au fost create şi omologate soiurile de grâu: Eritrospermum 103, Făleşti 2 şi Codreanca; soia: Chişinău 16; de triticale: Chişinău, CAD 2/917 şi hibridul de porumb Chişinău 307 LP. Cu participarea nemijlocită a prof. univ. Vasile Siminel au fost elaborate programele didactice pentru specialităţile agronomice: „Ameliorarea şi producerea seminţelor”; „Ameliorarea specială а culturilor de câmp” ş.a. Rezultatele experimentelor ştiinţifice au fost publicate în 4 monografii, 2 manuale universitare şi în peste 300 articole ştiinţifice şi metodice.

Este deţinător a 11 brevete de invenţie. A prezentat referate la 12 congrese ale geneti¬cienilor şi amelioratorilor din Republica Moldova şi din fosta U.R.S.S., peste 50 de conferinţe şi simpozioane republicane şi internaţionale.

Savantul a fost distins cu medalii de aur, argint şi bronz la Saloanele de inventică (1954-1984); Ordinul Drapelul Roşu de Muncă (1957); medalii pentru „Muncă Eroică” şi pentru „Vitejie în muncă”(1970-1976). Este laureat al titlului „Om Emerit” pentru muncă îndelungată şi rodnică de cercetare ştiinţifică şi pedagogică şi participarea activă la viaţa obştească (1981); „Om al Anului 1997”, de la Institutul Biografic Internaţional din SUA; Laureat al Premiului Onorific „Medalia de Argint” şi „Diplomă de Onoare”, de la Centrul Biografic Internaţional din Cambridge (Anglia), pentru realizările Secolului XX în domeniul ameliorării, geneticii şi pregătirii cadrelor (1999). Este decorat cu ordinele „Drapelul Roşu de Muncă” şi „Gloria Muncii”.

În aceste clipe cernite suntem alături de familia, rudele, prietenii şi colegii, celui care a fost doctorul habilitat în agricultură, profesorul universitar Vasile SIMINEL, exprimându-le sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune.

Dumnezeu să-i dea iertare şi odihna binemeritată între aleşii Săi.

Gheorghe Duca, Vasile Bumacov, Mircea Snegur, Ion Tighineanu, Ion Guceac, Gheorghe Cimpoeş, Boris Găină, Teodor Furdui, Mihail Lupaşcu, Simion Toma, Serafim Andrieș, Vasile Micu, Gheorghe Şişcanu, Constantin Moraru, Vasile Babuc, Sergiu Chilimar, Ion Hăbăşescu, Andrei Palii, Petru Patron, Valentin Ungureanu, Mihail Vronschih, Eugen Zgardan, Nicolae Balaur, Vasile Botnari, Leonid Voloşciuc, Boris Boincean, Nicolae Barbacari, Eugenia Cotenco

Cei care doresc să-şi ia rămas bun de la regretatul savant Vasile Siminel sunt aşteptaţi marţi, 29 aprilie 2014, începând cu ora 14:30, la Cimitirul Central din Chişinău, unde va avea loc şi mitingul de doliu.