In memoriam Nina Gusca

2014-04-29

Doctorul habilitat în biologie Nina Gusca
(18.09.1929-27.04.2014)

La 27 aprilie 2014 s-a stins din viaţă prima femeie – doctor habilitat în fiziologia omului şi animalelor Nina Gusca, consultant ştiinţific la Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM, savant notoriu în domeniul fiziologiei sistemului digestiv şi mecanismelor neurale de reglare ale lui, care a slujit cu preget dezvoltării fiziologiei mai bine de cinci decenii.

Doctorul habilitat în biologie, Nina Gusca, s-a născut la 18 septembrie 1929, în s. Cobâlnea, raionul Şoldăneşti, într-o familie cu 8 copii de ţărani gospodari.

A activat în calitate de profesor în şcoala medie din s. Sculeni, r. Ungheni în anii 1949-1950, în anii 1950-1951 – director al şcolii medii din s. Toxobeni, r. Ungheni, în anii 1951-1952 – profesoară în şcoala medie s. Sculeni, r. Ungheni, în anii 1952-1953 – şef de studii în şcoala medie nr. 4 din or. Bălţi.

A absolvit Institutul Pedagogic „T. Gr.Şevcenko” din or. Tiraspol, după care şi-a continuat studiile la aspirantura, la Universitatea „I. I. Mecinikov” din or. Odesa. În aul 1959 a susţinut teza de doctor, ulterior fiind angajată în Laboratorul de fiziologie şi biochimie al Institutului de Biologie al filialei moldoveneşti a Academiei de Ştiinţe. În anul 1972 a prezentat şi susţinut teza de doctor habilitat, devenind prima femeie – doctor habilitat în fiziologie în Republica Moldova.

În anii 1970-1974 a exercitat funcţia de preşedinte al Comitetului Unit al Sindicatelor Academiei de Ştiinţe.

A activat în calitate de şef de laborator pe parcursul a mai bine de 20 de ani.

A descris în premieră un fenomen, care se caracterizează prin emanarea luminiscenţei la transmiterea excitaţiei de la fibrele nervoase la cele musculare şi care sub acţiunea razelor roentgen şi laser îţi schimbă intensitatea.

Sunt recunoscute lucrările dnei Nina Gusca consacrate studierii fiziologiei sistemului limbic, hipotalamusului, formaţiunii reticulare şi rolul ei în reglarea reacţiilor interoceptive ale organelor digestive.

O mare parte din viaţă dna Nina Gusca a consacrat-o studierii mecanismelor nervoase de adaptare şi de dereglare morfofuncţională stresogenă a organelor digestive. Pentru prima dată a evidenţiat rolul structurilor adrenergige şi al predecesorilor lor, serotoninergice în mecanismul neurofiziologic de reglare şi afectare stresogenă a hidrolizei fermentative membranice şi absorbţiei.

Rezultatele cercetărilor ştiinţifice ale doctorului habilitat Nina Gusca, înalt apreciate în ţară şi pe plan internaţional şi sunt publicate în peste 350 lucrări ştiinţifice, inclusiv 3 monografii.

Recunoaşterea activităţii ştiinţifice a doctorul habilitat Nina Gusca a fost apreciată prin alegerea ei în calitate de membru a multor societăţi ştiinţifice, în colegiile de redacţie şi comitetele de organizare ale forurilor ştiinţifice.

Pentru succesele obţinute în domeniul fiziologiei a fost decorată cu premii și medalii guvernamentale. Doctorul habilitat Nina Gusca a avut un aport deosebit în pregătirea cadrelor de înaltă calificare ştiinţifică în domeniul fiziologiei.

Dumnezeu s-o odihnească în pace.

Teodor Furdui, Valentina Ciochină, Valeria Vrabie, Vladimir Buzan, Vladimir Șeptițchi, Tudor Strutinschi, Eugen Ştirbu, Gheorghe Boronciuc, Vlada Furdui, Tatiana Beșetea, Zinaida Gheorghiu