Un ultim şi pios omagiu în memoria m.c. Vasile Siminel

2014-05-01
 

La 25 aprilie, după o grea şi îndelungată suferinţă, la vârsta de 93 de ani, s-a stins din viaţă membrul corespondent al AŞM Vasile Siminel, doctor habilitat în ştiinţe agricole, profesor universitar, savant în domeniul ameliorării plantelor, genetica plantelor şi producerea seminţelor.

Corpul neînsufleţit al regretatului savant a fost depus la Cimitirul Central din strada Armenească, unde a avut loc un miting de doliu. Pentru un ultim omagiu, adus celui care a fost m.c. Vasile Siminel, la ceremonia de doliu a fost prezentă conducerea AŞM, reprezentată de vicepreşedintele interimar, m.c. Ion Guceac, academicianul coordonator al Secţiei ştiinţe agricole, acad. Boris Gaina, conducerea Universităţii Agrare de Stat, colegi de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM, discipoli, rude, prieteni.

Acad. Boris Gaina a exprimat regrete eterne şi condoleanţe familiei şi apropiaţilor, remarcând contribuţia savantului la dezvoltarea ştiinţei agricole, pregătirea cadrelor, evocând abilităţile umane deosebite, pe care le-a manifestat regretatul savant pe parcursul întregii sale vieţi şi asta pentru că a fost mare ca Om, dar şi ca spirit, dăruia mereu tuturor din plinul pe care îl avea.

Profunda compasiune şi sincere condoleanţe familiei, colegilor a exprimat, în numele conducerii Universităţii Agrare de Stat din Moldova, prim-prorectorul instituţiei, Vasile Vrâncean. Domnia Sa a specificat că cea mai îndelungată şi mai fructuoasă activitate ştiinţifică şi didactică a m.c. V. Siminel a început anume în cadrul Universităţii Agrare de Stat, pe atunci, Institutul Agricol. Colectivul Universităţii îi va rămâne mereu recunoscător pentru tot ce a făurit regretatul lor coleg pentru învăţământul superior, ştiinţa agrară şi agricultura Republicii Moldova. Şi-a dăruit întreaga viaţă unui crez sfânt – studierii grâului, care este pâinea cea de toate zilele, lăsând moştenire lucrările sale ştiinţifice de mare valoare pentru cei care au îmbrăţişat acelaşi destin.

Tristeţea trăită pentru dispariţia bunului său prieten şi coleg a fost redată şi de către acad. Vasile Micu, care a colaborat cel mai mult cu m.c. Vasile Siminel pe parcursul anilor. Fiind zeci de ani în fruntea Catedrei de ameliorare şi producere a seminţelor, a demonstrat calităţi profesionale înalte şi ţinută morală deosebită. A fost şi va rămâne un exemplu demn de urmat, un povăţuitor înţelept prin tot ce a făcut. Şi dacă a plecat către Îngeri, academicianul Micu s-a rugat de Dumnezeu să-l primească pe prietenul său în cel mai bun loc, pentru că a fost o persoană luminoasă şi vrednică.

Memorie eternă şi sincere condoleanţe familiei a exprimat dr.hab. Galina Lupaşcu, şef Laborator Genetica Aplicată din cadrul Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM. Cu profundă durere, Domnia Sa a menţionat plecarea în Împărăţia Cerului a unui om de rară cinste, cultură, inteligenţă, săritor la nevoie, respectat şi apreciat de toţi cei care l-au cunoscut, subliniind contribuţia directă a distinsului mentor prin discipolii, dar şi indirectă, prin lucrările, manualele care au rămas pentru cei care vor urma aceeaşi carieră.

Dr. hab. conf. cerc. Maria Goncearuc, Laureat al Premiului Naţional 2013, a exprimat marea onoare şi fericire de a se număra printre discipolii m.c. Vasile Siminel. Dincolo de învăţătura pe care a primit-o de la distinsul savant, doctorul habilitat în agricultură Maria Goncearuc a remarcat calităţile de aleasă omenie, nobleţe sufletească a dragului său mentor, de care au beneficiat, în sensul bun al cuvântului, toţi cei care au avut fericirea să-l cunoască.

Reprezentat al Şcolii ştiinţifice a m.c. Vasile Siminel, acad. Andrei Palii a exprimat profunda compasiune şi a transmis sincere condoleanţe şi gânduri de alinare familiei îndoliate, colegilor, mărturisind că-i va păstra mereu amintirea luminoasă distinsului savant, celui care a lăsat urme adânci în ştiinţa biologică şi agricolă.

Un ultim şi pios omagiu în memoria m.c. Vasile Siminel a adus dr. hab. Valentin Celac, cercetător ştiinţific principal la Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM. Domnia Sa a evocat personalitatea de mare anvergura ştiinţifică şi morală a savantului Vasile Siminel, ceea ce i-a adus o ampla recunoaştere în mediul academic şi universitar din ţara noastră.

Timpul nu va putea şterge amintirea despre cel care a fost m.c. Vasile Siminel. Acum, plecat fiind în Lumina fără de amurg a Cerului, celor care l-au cunoscut nu le rămâne decât să-i păstreze amintirea în locurile curate ale constinţei, plecându-şi frunţile la tristul său mormânt.

Dumnezeu să-i dăruiască odihnă veşnică.

De ce oare noi, cei care rămânem, realizam cu atâta întârziere că singurul câştig al omului în viaţă ar trebui să fie credinţa curată, fapta bună şi dragul de a trăi frumos şi paşnic...?

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM