Profesorul Nicolai Dziubenco, directorul Institutului de Fitotehnie „N. I. Vavilov” din Sankt-Petersburg - Doctor Honoris Causa al Universităţii AŞM

2014-05-02
 

Universitatea AŞM a mai adăugat un nume remarcabil în familia universitară a celor mai apreciate personalităţi. În cadrul şedinţei festive a Senatului Universităţii AŞM, care a avut loc la 30 aprilie curent, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa doctorului în biologie și agronomie, profesorului Nicolai Dziubenco, director al Institutului de Fitotehnie „N. I. Vavilov” din Sankt-Petersburg, Federaţia Rusă.

La ceremonia de înmânare a însemnelor înaltului titlu, pe lângă membrii Senatului şi corpul profesoral al UnAŞM, au fost prezenţi preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu, vicepreşedintele interimar, m.c. Ion Guceac, academicieni, directori de institute de cercetare.

Rectorul Universităţii AŞM, acad. Maria Duca a salutat distinsa asistenţă, remarcând importanţa deosebită a şedinţei, iar ceea ce o face specială este înmânarea însemnelor de DHC oaspetelui de onoare, profesor, dr. hab. Nicolai Dziubenco, directorul Institutului de Fitotehnie „N.I.Vavilov” din Sankt-Petersburg. Rectorul UnAŞM a ţinut să menţioneze în luarea sa de cuvânt relaţiile de colaborare fructuoase pe care le are universitatea, dar şi alte instituţii de cercetare din cadrul AŞM, cu acest institut. Acad. Maria Duca a subliniat, de asemenea, activitatea în proiecte comune în laboratoarele de creştere a plantelor pe parcursul mai multor ani, schimbul de seminţe, de materiale, dar şi de informaţii. În semn de recunoştinţă pentru colaborarea frumoasă de mai mulţi ani, dar și pentru ca această colaborare să aibă o continuare la fel de prodigioasă, pentru calităţile profesionale de excepţie ale prof. Nicolai Dziubenco, membrii Senatului au luat decizia de a-i oferi titlul de Doctor Honoris Causa al UnAŞM.

Tradiţionalul Laudatio a fost prezentat de dr. Daniela Elenciuc, decan al Facultăţii ştiinţe ale naturii a UnAŞM, în care a fost evocată contribuţia ştiinţifică a distinsului savant, aportul Domniei Sale la dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor de colaborare cu UnAŞM, argumentele pe care se sprijină acordarea prestigiosului titlu.

În Oratio Gratitudinis, proaspătul Doctor Honoris Causa al UnAŞM Nicolai Dziubenco, a ţinut să aducă sincere mulţumiri rectorului Universităţii, acad. Maria Duca, savanţilor, cercetătorilor, dar şi celor prezenţi pentru înalta distincţie, pentru înalta notă de apreciere. Domnia Sa a exprimat marea onoare de a primi acest gest de recunoştinţă din partea tinerei instituţii, dar care şi-a câştigat deja încrederea şi un bun nume, trasându-şi o linie importantă sub aspect ştiinţific. În discursul său, care a fost unul complex, prof. Nicolai Dziubenco a reliefat numeroase aspecte privind colaborările institutului, rolul, încrederea şi reformele care derulează în ştiinţa rusă, importanţa pregătirii cadrelor calificate în domeniu. Savantul rus a punctat şi câteva aspecte ce vizează situaţia actuală a institutului, păstrarea tradiţiilor lăsate de renumitul savant Nicolae Vavilov, menţinerea colecţiilor, laboratoarelor, infrastructurii institutului, care activează deja de 120 de ani. Către aceasta frumoasă aniversare, institutul va organiza o conferinţă internaţională, la care au fost invitaţi si cei prezenţi la eveniment. Prof. Dziubenco a lăsat în dar pentru colegii de la Universitate o carte despre Sankt-Petersburg şi a făcut un schimb de seminţe de floarea-soarelui, rezistente la lupoaie şi alţi agenţi patogeni, cu un potenţial înalt de productivitate şi conţinut sporit de ulei.

Material semincer a transmis şi Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM, care are o colaborare îndelungată cu institutul rus de cercetare, oferind un set de seminţe de diferite genotipuri cu caracter valoros care prezintă interes pentru ameliorarea soiurilor de plante la culturi agricole, precum soia, năut etc.

Proaspătul DHC a fost felicitat de preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu. Şi pentru că ştiinţă nu poate fi naţională, preşedintele interimar al AŞM a exprimat bucuria de a continua colaborarea ştiinţifică cu Institutul din Federaţia Rusă, subliniind importanţa dezvoltării relaţiilor de colaborare cu colectivele de cercetători din alte ţări. Revenind la evenimentul propriu-zis, academicianul a apreciat colaborarea profesorului Dziubenco cu UnAŞM. Deşi colectivul universităţii este unul relativ tânăr, a reuşit deja să iniţieze contacte la nivel european şi internaţional, scopul universităţii fiind de a pregăti cadre tinere cu cunoştinţe fundamentale la nivel interdisciplinar. Domnia Sa a exprimat speranţa ca acele contacte care au fost stabilite cu colectivul UnAŞM să-şi aibă o continuare şi o dezvoltare şi cu colectivele din cadrul altor instituţii ale AŞM.

Cu prilejul decernării titlului de Doctor Honoris Causa al UnAŞM profesorului Nicolai Dziubenco a luat cuvântul acad. Vasile Micu care s-a arătat bucuros de faptul că s-a păstrat acest institut cu colecţiile sale, cu colectivul, cu potenţialul ştiinţific, speranţa fiind, totuşi, că potenţialul intelectual se va dezvolta şi va da o şansă civilizaţiei. Cuvinte de felicitare au adresat acad. Alexandru Ciubotaru, dr. Alexandru Teleuţă, directorul Gradinii Botanice (Institut) ş.a., care i-au dorit sănătate savantului rus şi succes în păstrarea genofondului mondial, care este o moştenire sfântă, lăsată de renumitul savant Nicolai Vavilov.

În aceeaşi zi, a fost semnat un contract de creare a unui laborator virtual între Centrul Molecular de Biologie al UnAŞM şi Centrul de Culturi Tehnice al Institutului de Fitotehnie „N. I. Vavilov”, Sankt-Petersburg.

Profesorului Nicolai Dziubenco este cel de-al treilea Doctor Honoris Causa al UnAŞM.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM