Acad. Gheorghe Ghidirim – personalitate care a făurit istoria medicinii naţionale, la o frumoasă aniversare

2014-05-05
 

Un sfârşit de aprilie, marcat în cel mai frumos mod posibil la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Instituţia a găzduit, la 30 aprilie, un eveniment aniversar, dedicat academicianului Gheorghe Ghidirim, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, care a împlinit onorabila vârstă de 75 de ani.

Reprezentanţi ai Senatului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu”, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, medici, oameni de cultură şi artă, personalităţi marcante din Republica Moldova şi România, colegi, discipoli, prieteni şi rude au fost cei care i-au întregit sărbătoarea de suflet, aducându-i un omagiu de recunoştinţă acad. Gheorghe Ghidirim, şef Catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, preşedinte al Ligii medicilor din republică, personalitate marcantă a culturii naţionale.

Subliniind cele mai importante realizări ale omagiatului, rectorul USMF „N. Testemiţanu”, acad. Ion Ababii, a remarcat că acad. Gheorghe Ghidirim completează reuşit acea pleiadă de medici, savanţi iluştri, pedagogi şi manageri cu fapte şi nume de o vastă rezonanţă. Numele acad. Ghidirim se află printre acele personalităţi notorii care au făurit istoria medicinii naţionale, au contribuit la menţinerea frumoaselor tradiţii şi, totodată, la restructurarea sistemului de sănătate şi a învăţământului superior medical, raliat la rigorile timpului. S-a impus prin inteligenţă, cu devotament cauzei, fiind un adevărat patriot al plaiului şi neamului nostru, promotor fidel al renaşterii naţionale, îndrăgostit de cultură, limbă şi istorie a acestui popor, altoind în continuu această dragoste generaţilor tinere. Activitatea multilaterală şi aportul considerabil al acad. Gheorghe Ghidirim în organizarea ştiinţei medicale au fost înalt apreciate, iar cu trecerea anilor Domnia Sa s-a văzut „troienit” de titluri, ordine, medalii, diplome, printre care „Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii”, Premiul Naţional pentru Ştiinţă.

Rectorul Ababii a exprimat sincere mulţumiri pentru munca depusă cu dăruire pe altarul Alma Mater pe parcursul a jumătate de secol, încredinţându-l de tot respectul. În numele comunităţii universitare, rectorul l-a felicitat pe aniversar, dorindu-i multă sănătate, creativitate, noroc, prosperitate şi realizări frumoase în continuare, iar acea energie şi bunătate sufletească care o iradiază să nu sece niciodată.

Cu ocazia aniversării, distinsul auditoriu a fost martorul unui eveniment la fel de important şi memorabil - lansarea volumului omagial „Gheorghe Ghidirim – un destin împlinit”, prezentat de Romeo Șcerbina, doctor şi scriitor.

Profesor universitar, Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate ştiinţifică, USMF, avea să sublinieze faptul că în cronica vieţii academice, jubileul acad. Gheorghe Ghidirim, omul de cultură şi savantul, se înscrie ca o sărbătoare a medicinii moldave, pe care Domnia Sa o slujeşte cu devotament, pasiune şi dăruire. Prorectorul a fost onorat să prezinte personalitatea renumitului chirurg şi pedagog al neamului, activitatea profesională a căruia a depăşit 50 de ani. Într-o succintă, dar foarte profundă comunicare, discipolul Rojnoveanu a cuprins toate orizonturile activităţii dascălului său, prezentând într-o manieră deosebită Arborele genealogic ştiinţific, în care a fost evidenţiată educaţia a 50 de promoţii (!) de studenţi ai Alma Mater. Gheorghe Ghidirim – purtător de nume, exemplu şi făuritor de şcoală, inegalabil şi incomparabil, coleg şi dascăl, au constituit doar câteva din titlurile comunicării, dar care au fost suficiente pentru a contura personalitatea „marelui învingător în cursa vieţii”. Discipolii şi-au îndeplinit modestul gând drept respectuos omagiu, admiraţie şi întreaga recunoştinţă acad. Gheorghe Ghidirim care a pus la baza devenirii acestora căldura sufletului, forţa creatoare a muncii şi înalta conştiinţă a datoriei. Cu ocazia frumoasei aniversări, colaboratorii Catedrei „Nicolae Anestiadi” i-au dorit marelui lor dascăl multă sănătate, energie creatoare şi noi realizări pentru prosperarea ştiinţei şi practicii medicale.

Prezent la evenimentul aniversar, Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii şi-a exprimat profunda recunoştinţă, în numele comunităţii medicale, pentru munca depusă pe altarul medicinii, pentru grija şi iubirea de oameni. „Fie ca deceniile din faţă şi maratonul vieţii Dumneavoastră să-l continuaţi în acelaşi ritm, cu aceeaşi dragoste faţă de oameni, cu aceiaşi îndrăzneală. Să aveţi mulţi ani înainte cu bucurii şi aprecieri din partea colegilor”, a subliniat ministrul.

„Ştiu că de la ’70 încoace societăţile de chirurgie, întotdeauna, au dominat prin intervenţiile profesorului, doctorului, chirurgului şi academicianului Gheorghe Ghidirim. Domnia Sa a dat tonul în chirurgia Republicii Moldova”, a afirmat Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, şef Catedră Chirurgie nr. 2, care şi-a început activitatea medicală sub bagheta academicianului. Legislatorul a punctat şi câteva aspecte nu mai puţin importante din activitatea socială a acestui „mare bărbat al neamului”, căci nu în zadar s-a născut în preajma sărbătorii de Sf. Gheorghe, s-a născut să fie biruitor, asta i-a hărăzit-o bunul Dumnezeu.

Virgil Răzeşu, doctor din Piatra Neamţ, România, redactorul cărţii, a mărturisit despre unele temeri, pe care le-a încercat atunci când a decis să se implice în realizarea volumului omagial, copleşit fiind de personalitatea acad. Gheorghe Ghidirim. S-a întrebat retoric, cine va răspunde la invitaţia de a-şi exprima sentimentele şi ce se va spune despre acest Om care a marcat profund soarta multora dintre pacienţi, studenţi, doctoranzi, oameni de litere... Dar încet, încet acele temeri s-au risipit, pentru că a aflat multe lucruri inedite sau necunoscute, captivante şi interesante despre mentorul şi tatăl său spiritual în ale chirurgiei, omul care i-a pus bisturiul în mână şi l-a ghidat în tainele vieţii şi ale profesiei.

Scriitorul şi publicistul Nicolae Dabija, m.c. al AŞM, a relevat că Gheorghe Ghidirim este cel cu vocaţia medicinii, iar scriitorii îl iubesc foarte mult. De ce? Pentru că el i-a tratat de toate bolile. Şi nu în zadar, susţine scriitorul, este născut în Zi de Paşti. Este născut pentru ca să-i învie pe alţii. Redactorul săptămânalului de cultură „Literatura şi Arta”, a subliniat că acad. Gheorghe Ghidirim are mâini de aur nu doar fiind cu bisturiul în mână, ci şi în alte ipostaze oferite de destin, inclusiv de deputat. În context, a exprimat marele regret pentru cedarea locurilor de la Palanca şi dacă a fost întrebat acad. Ghidirim ce crede despre aceasta, pentru că „Ghidirim este proprietar al acelor locuri, pentru că se trage din acei oşteni care, atunci când turcii au luat Cetatea Albă, capitala Ţării de Jos s-a mutat la Palanca şi oştenii care erau acolo au fost strămoşii lui Ghidirim”, a subliniat publicistul. La această vârstă tânără şi frumoasă, Nicolae Dabija i-a dorit trei lucruri - sănătate, sănătate şi sănătate.

În semn de înaltă consideraţie şi apreciere pentru tot ce a făcut pentru cetăţenii, Consiliul Municipal Chişinău i-a acordat acad. Gheorghe Ghidirim titlul de Cetăţean de Onoare al capitalei.

Mesaje de felicitare omagiatului i-a adresat regizorul Ion Ungureanu, care a propus să fie instituit Premiul „Omul frumos”, iar primul să fie acordat acad. Gheorghe Ghidirim care este un om frumos în toate. Prof. Vasile Sârbu, de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, i-a spus academicianului că este un „Om-glorie”, întrebându-l dacă mai sunt oameni pe care nu i-a iertat. Prof. dr. Eugen Târcoveanu, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, l-a caracterizat ca fiind un „Om bun” şi chiar daca astăzi pare cam desuet a spune aceasta, Gheorghe Ghidirim găseşte timp să fie Om bun, iar scriitorul Andrei Strâmbeanu l-a întrebat pe prietenul său Gheorghe Ghidirim, cu doza caracteristică de umor, cum poate duce atâta glorie?, la care sărbătoritul i-a răspuns modest: „Eu ştiu măsura”.

Pe această notă, într-o atmosfera de aleasă trăire spirituală, care, de altfel, a dominat întreaga festivitate, a răzbătut şi mărturisirea aniversarului, care nu obosea să mulţumească celor care i-au adresat cuvinte calde şi sincere de apreciere, familiei sale, care i-a fost punctul său de reper în destinul deloc simplu al chirurgiei, dar şi tuturor celor prezenţi care i-au dedicat acest omagiu de recunoştinţă şi i-au înscris încă o filă frumoasă şi de neuitat în albumul vieţii sale.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM