Adresarea Sfatului Academicienilor către mass-media

2014-05-06

Stimați jurnalişti,

În ultimul timp, odată cu demararea alegerilor preşedintelui Academiei de Ştiințe a Moldovei, a fost declanșată o campanie mediatică de defăimare a imaginii preşedintelui Academiei de Ştiinţe și de diminuare a rezultatelor activității comunități științifice. Această campanie continuă până în prezent, creând prejudicii autorității științei şi persoanelor antrenate în procesul de cercetare. Mai mult decât atât, unele surse mass-media apelează la opiniile denaturate ale așa-numitor experți care la timpul lor nu și-au găsit locul în activitatea de cercetare. Sfera științei şi inovării ei o văd ca o povară pentru bugetul țării, care ar cauza daune viitorului acesteia. Or, în întreaga lume ştiința este recunoscută drept forță motrice a dezvoltării societății, fapt valabil şi pentru țara noastră care nu dispune de resurse energetice și minerale.

Concomitent, se vehiculează opinia că cercetările ştiinţifice nu sunt necesare în fiecare țară, în special în statele slab dezvoltate economic. Nu se ia în considerare faptul că problemele cu care se confruntă aceste ţări, printre care şi Republica Moldova, nu pot fi soluționate decât împreună cu comunitatea științifică autohtonă care dispune de un potenţial intelectual înalt apreciat pe arena mondială.

A devenit o axiomă faptul că, deși procesul de cercetare ştiinţifică este unul costisitor pentru societate, orice stat trebuie să facă tot posibilul pentru a finanța adecvat și a susţine sfera ştiinţei şi oamenii de ştiinţă care activează în acest domeniu.

Atitudinea faţă de Academia de Ştiinţe şi de instituţiile de cercetare, manifestată de unii reprezentanţi ai mass-media, a contribuit la diminuarea considerabilă în ultimii ani a finanțării sferei științei şi inovării și la reducerea atractivității acesteia ca domeniu de activitate, în special din partea tinerilor specialiști. Din cauza salariilor extrem de mici şi a condiţiilor precare de muncă, tineretul contemporan manifestă neîncredere totală în activitatea de cercetare: ei pot numai să admire posibilitățile și performanțele științei din alte ţări.

Suntem conștienți de faptul că autoritatea științei şi a comunităţii ştiinţifice depinde în mod direct de realizările științifice obţinute de savanți în procesul de cercetare. În același timp, recunoaștem că opinia societății vizavi de știință şi de Academia de Ştiinţe este creată de Dumneavoastră, stimați jurnaliști, de aceea suntem interesați să găsim în comun modalități de comunicare eficientă. Noi, savanții, ne pronunţăm pentru un dialog şi o conlucrare transparentă şi obiectivă atât cu Dumneavoastră, cât și cu societatea civilă, prin asumarea în comun a responsabilităţii. Numai prin eforturi comune am putea restabili încrederea oamenilor în știință. În felul acesta va avea de câştigat şi societatea în întregime.

Stimaţi reprezentanţi ai mass-media, pledăm pentru o abordare adecvată a rolului științei în societate, pentru colaborare cu succes și promovarea imaginii științei ca factor decisiv în dezvoltarea țării. Să manifestăm mai multă obiectivitate şi responsabilitate civică în reflectarea în mass-media a problemelor ştiinţei şi a realizărilor oamenilor de ştiinţă, angajaţi în procesul de cercetare.

Membrii Sfatului Academicienilor al AŞM:
Acad. Teodor Furdui, acad. Nicolae Andronati, acad. Mitrofan Cioban, acad. Mihai Cimpoi, acad. Eugen Doga, acad. Alexandru Roşca, acad. Gheorghe Ghidirim, acad. Gheorghe Ţâbârnă, acad. Simion Toma, mem. cor. Sergiu Dimitrachi, mem. cor. Anatol Ciobanu.