Călin Popescu-Tăriceanu: „Aşteptăm cu încredere să ne regăsim fratern, umăr la umăr, în UE”

2014-05-09
 

Preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a vizitat, joi, 8 mai 2014, Academia de Ştiinţe a Moldovei. Excelenţa Sa a avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii ştiinţifice şi a susţinut în faţa distinsului For academic o prelegere publică cu genericul „Avantajele Republicii Moldova în parcursul european”.

Evenimentul a fost deschis de preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu, care a salutat prezenţa, în incinta forului suprem al ştiinţei şi spiritualităţii, a Preşedintelui Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, E.S. Marius Lazurcă, Ambasadorul României în Republica Moldova, doamnei Tatiana Potâng, viceprim-ministru al Republicii Moldova, reprezentanţilor Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova.

În contextul întrunirii, preşedintele interimar al AŞM a remarcat viitorul european, ales de Republica Moldova, unul din partenerii strategici ai Guvernului în traseul spre europenizarea ţării fiind Academia de Ştiinţe a Moldovei. Comunitatea ştiinţifică este un adevărat lider al procesului de integrare europeană, fiind una dintre primele componente ale societăţii care s-a raliat la noile condiţii ale Spaţiului European. În context, a fost menţionată asocierea Republicii Moldova, ca primă ţară din Parteneriatul Estic, la Programul Comunitar de cercetare-inovare PC7. Rămânând pe aceeaşi agendă europeană, acad. Ion Tighineanu a menţionat şi intenţia de asociere la Programul Comunitar Orizont 2020, care este un testimoniu de consolidare a capacităţilor şi eforturilor, în acest sens fiind subliniat sprijinul instituţiilor de cercetare din România, care au manifestat disponibilitatea de a împărtăşi din experienţa lor, pentru a facilita calea cercetătorilor moldoveni pe acest traseu. Academicianul a reliefat exemplele elocvente de parteneriat dezinteresat în susţinerea acordată Republicii Moldova de România pentru a crea instrumente necesare de accelerare a apropierii de comunitatea europeană de cercetare-inovare.

În acest context, preşedintele interimar al AŞM a exprimat sincere mulţumiri Preşedintelui Senatului României pentru sprijinul acordat ţării noastre în parcursul european. În semn de înaltă preţuire, pentru contribuţia substanţială la stabilirea, aprofundarea şi diversificarea relaţiilor de colaborare între România şi Republica Moldova, inclusiv în domeniile ştiinţei şi culturii, Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a conferit Preşedintelui Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu cea mai înaltă distincţie a AŞM,  Medalia „Dimitrie Cantemir”.

Oficialul român a exprimat onoarea de a se afla la Academia de Ştiinţe a Moldovei, mulţumind pentru acordarea distincţiei. La rândul său, Excelenţa Sa a făcut un gest care s-a dorit a nu fi un simplu gest protocolar, ci unul din inimă, oferind, în numele Senatului României, Medalia care poartă însemnele Senatului statului român, în semn de apreciere a activităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

După aceste gesturi de înalt respect şi apreciere, Preşedintele Senatului României a susţinut în faţa distinsului for academic prelegerea publică care a avut ca generic tema „Avantajele Republicii Moldova în parcursul european”. Vizavi de pledoaria sa proeuropeană, senatorul român a mărturisit că nu a avut nici o îndoială că momentul culminant al vieţii sale politice şi publice de până acum s-a petrecut în ziua de 25 aprilie 2005, la Luxemburg, unde a avut loc ceremonia de semnare a Tratatului de Aderare a României la UE, care avea să intre în vigoare la 1 ianuarie 2007. În calitate de prim-ministru al României, Domnia Sa a avut privilegiul extraordinar de a semna acest document şi de a-şi asocia numele şi semnătura la actul care consfinţea împlinirea celui mai mare proiect naţional al statului român, devenit astfel parte integrantă a familiei celor mai dezvoltate ţări europene şi părtaşi ai valorilor de libertate şi democraţie în jurul cărora aceste ţări şi-au unit forţele.

„Pare să se apropie momentul în care şi Republica Moldova se va număra printre statele membre ale UE. La 29 noiembrie 2013, în cadrul Reuniunii de vârf a Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova a fost primul stat din cele aparţinând acestui parteneriat care a parafat Acordul de Asociere cu UE”, a subliniat oficialul, specificând că Republica Moldova a făcut astfel un pas decisiv către apartenenţa la UE, pas întemeiat pe voinţa majoritară, exprimată prin votul cetăţenilor care aspiră la integrarea europeană. Un exemplu elocvent care apropie şi mai mult momentul integrării este şi faptul că, recent, cetăţenii Republicii Moldova au obţinut una dintre cele mai importante libertăţi constitutive ale identităţii europene şi anume regimul liberalizat de vize pentru cetăţeni în toate statele membre ale Spaţiului Shenghen. E un moment istoric. Cetăţenii Republicii Moldova beneficiază astfel deja de un drept fundamental al UE şi anume libertatea de circulaţie. „Republica Moldova este primul stat din cele şase ale Parteneriatului Estic care obţine libertatea de circulaţie, primul care va avea Acordul de Asociere, semnat şi probabil intrat în vigoare. Şi aici îmi permit să fac o mică paranteză să vă spun că, după semnarea Acordului de Asociere urmează procesul de ratificare şi eu m-am angajat public ca Senatul României să fie primul care va ratifica Acordul de Asociere cu UE, vin astfel cu un mesaj şi către fraţii noştri moldoveni, cât şi pentru partenerii noştri europeni pentru a accelera acest proces”, a declarat oficialul.

Desigur, e un proces îndelungat şi destul de anevoios, prin care întreaga societate îşi modifică regulile de funcţionare, este nevoie de o fermă voinţă politică, dar şi de un vast proces de învăţare la nivelul întregii societăţi, a remarcat senatorul, exprimând convingerea că tocmai aici e momentul când elita intelectuală a acestei ţări poate aduce o contribuţie de mare preţ pentru a face să fie înţeles proiectul de integrare în toate nuanţele lui.

În acest context, Excelenţa Sa a atenţionat asupra apariţiei unor domenii de risc pentru acest parcurs. Cel dintâi ar fi cel al separatismelor şi al doilea - al consensului naţional, considerând că elită intelectuală a Republicii Moldova are şi ocazia, dar şi datoria patriotică de a contribui decisiv, pentru că anume aceasta are cea mai mare convingere că drumul spre Europa e alternativa cea mai bună pentru Republica Moldova, anume elita intelectuală are prestigiul, audienţa şi credibilitatea pentru a convinge concetăţenii de importanţa acestui proiect naţional.

Tradiţional prelegerilor publice, organizate de forul ştiinţific, Preşedintele Senatului României a răspuns la întrebările distinsei asistenţe, care au vizat preponderent problema transnistreană, eforturile şi reuşitele României în procesul de integrare, situaţia de ultimă oră din ţara vecină, Ucraina etc.

Mulţumind asistenţei pentru atenţia şi timpul acordat, înaltul oaspete a mărturisit: „Aşteptăm cu încredere să ne regăsim fratern, umăr la umăr, în UE, care va oferi românismului, în integralitatea sa, posibilitatea valorificării potenţialului cultural, spiritual şi creativ”.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM