Excelenţă a spiritului academic, acad. Alexandru Roşca, a întâmpinat 80 de primăveri

2014-05-15
 

Deşi evenimentul a fost conceput doar ca o lansare de carte, semnificaţia întrunirii a fost mult mai complexă şi asta pentru că a fost sărbătorit distinsul academician Alexandru Roşca, omul drag şi respectat, care tocmai şi-a rotunjit cele mai frumoase 80 de primăveri ale vieţii, frumos prilej, care a reunit colegii de institut, conducerea AŞM, discipoli, prieteni, copiii şi nepoţii.

„Ne bucurăm pentru faptul că putem să îi spunem cuvinte de apreciere care se conţin în această carte şi se conţin şi în inimile noastre şi vor răsuna astăzi”, a menţionat în debutul evenimentului aniversar dr.hab., prof. Victor Moraru, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe sociale şi economice, aflat şi pe post de moderator al manifestării. Domnia Sa i-a dorit sănătate şi mulţi ani înainte, acad. Alexandru Roşca să fie alături cât mai mult timp şi să-i îndrume aşa cum a ştiut să o facă pe parcursul anilor, aşa cum a ştiut să se dăruie tărâmului ştiinţei şi organizării procesului ştiinţific.

Cu ocazia acestui luminos eveniment, un mesaj de felicitare omagiatului, din partea conducerii AŞM, a adresat m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte interimar al AŞM, specificând că în mare parte lumina este adusă chiar de protagonistul manifestării, acad. Alexandru Roşca care este o persoană de o cumsecădenie deosebită, un standard al titlului de academician, pe care toţi ar trebui să-l urmeze şi să-l respecte. Vicepreşedintele interimar al AŞM a subliniat că activitatea acad. Roşca este cunoscută de mai multe decenii şi în calitate de cadru universitar, dar mai ales de organizator al ştiinţei şi cercetător neobosit într-un domeniu extrem de fragil, important şi necesar, în special, pentru o societate în tranziţie. Din partea CSŞDT, preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui AŞM a exprimat cele mai sincere şi alese urări de bine şi sănătate, iar în semn de recunoştinţă şi gratitudine pentru întreaga activitate pe care a desfăşurat-o, academicianului i-a fost conferită Medalia „Dimitrie Cantemir”.

Lucrarea „Academician Alexandru Roşca. Biobibliografie” a fost prezentată de dr. Constantin Manolache, directorul Institutului de Studii Enciclopedice al AŞM, instituţie care a îngrijit şi editat volumul. Directorul a exprimat onoarea de a prezenta această apariţie editorială care întregeşte colecţia Institutului de lucrări de acest gen. „Am lucrat foarte uşor la această lucrare ştiinţifică, pentru că am simţit permanent deschiderea şi ajutorul acordat din partea protagonistului, adică a acad. Alexandru Roşca”, a remarcat vorbitorul. Lucrarea este dedicată aniversării a 80-a a acad. Alexandru Roşca şi se constituie din trei compartimente. Primul compartiment înserează activitatea ştiinţifică a distinsului savant, precum şi opinii ale colegilor de breaslă şi discipoli. Partea a doua cuprinde bibliografia ştiinţifică a protagonistului. În compartimentul trei, pentru prima dată, au fost incluse materiale care elucidează poziţia academicianului vizavi de unele probleme actuale ale societăţii. Cartea este prefaţată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Responsabilul de ediţie, Constantin Manolache a exprimat opinia că lucrarea va suscita interesul cititorilor, mai ales al cercetătorilor ştiinţifici, doctoranzilor, masteranzilor şi studenţilor. „Am îndrăzneala să zic că am reuşit să facem o carte bună, fiindcă este o carte despre un om foarte bun la suflet. O carte frumoasă pentru că este o carte despre un om frumos la chip şi la suflet”, a mărturisit directorul instituţiei enciclopedice, dorindu-i aniversarului multă sănătate, să fie cât mai mult timp alături, dar cel mai mult şi-a dorit să profite de următoarea ocazie, tot în cadrul Academiei, de a realiza un volum bibliografic revăzut, reeditat.

Onoarea de a fi contemporanul acad. Alexandru Roşca, dar mai ales să muncească alături de distinsul savant, care l-a ghidat mulţi ani la rând şi care a lăsat o amprentă profundă a fost exprimată de dr.hab. prof. Valeriu Cuşnir, directorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM. Vizavi de lucrarea lansată, consacrată acad. Roşca, directorul ICJP a relevat că bogăţiile vin şi se pierd, apar şi dispar, de parcă nici nu au fost, rămâne veşnic numai spiritul cărţii. I-a dorit octogenarului sănătate în continuare, discipoli cu care să-şi împărtăşească din experienţa de viaţă, din inteligenţa şi calităţile sale omeneşti, inspiraţie şi optimism.

Considerându-se un discipol al sărbătoritului, pentru că i-a fost consultant ştiinţific la teza de doctor habilitat, Victor Juc, dr.hab., prof., vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice a fost onorat de posibilitatea de a evoca succint unele file din activitatea acad. Alexandru Roşca. Prin activităţile de cercetare ştiinţifică, acad. Alexandru Roşca a lăsat o urmă importantă în valorificarea problemelor de filozofie socială şi de politologie, găsindu-şi reflectare în monografiile pe care le-a redactat şi temelor din cadrul proiectelor instituţionale şi în numeroasele articole ştiinţifice, exprimând în acest sens, plăcerea de a lucra împreună cu Domnia Sa în funcţia de redactor şef al „Revistei de Filozofie, Sociologie şi Drept”.

Acad. Roşca a fost felicitat de m.c. Andrei Timuş, care a menţionat semnificaţia deosebită a jubileului acestei personalităţi marcante în ştiinţa Republicii Moldova, care rezidă în profunzimea cercetărilor filosofice, pentru care a devenit unul dintre întemeietorii şcolii filosofiei sociale. La această binecuvântată dată jubiliară, m.c. Andrei Timuş i-a dorit colegului său multă sănătate, noi succese, realizări ştiinţifice, mulţi ani fericiţi.

Respectul, recunoştinţa şi felicitările colegilor de la Institutul de Istorie, pentru octogenar, au fost transmise de dr. Gheorghe Cojocaru, directorul instituţiei. În căutarea unei formule autentice care ar sintetiza esenţa contribuţiei acad. Alexandru Roşca la realizările ştiinţei sociale, filosofice, politologice, istorice, directorul a remarcat că sărbătoritul reprezentă o excelenţă a spiritului academic, pentru că în timpurile cele mai grele s-a format în cadrul Academiei ca om de ştiinţă, ca personalitate publică, astfel încât a ţinut piept tuturor presiunilor, păstrând această catedrală a ştiinţei, iar oamenii care se formează în cadrul Academiei au nobleţea spiritului savant, ştiu să caute elementul nou şi să-l preţuiască. Nu a fost uşor, spune cu certitudine Gheorghe Cojocaru, dar graţie spiritului puternic, ambiţiei şi forţei conştiente, împreună cu ceilalţi colegi de la AŞM, acad. Roşca a reuşit să păstreze acest for şi să-l transmită generaţiilor viitoare, pentru acest fapt, istoricul exprimând gratitudinea colegilor.

Pentru doctorul în ştiinţe politice, Gholomali Mohammadifard (Iran), acad. Alexandru Roşca nu a fost doar un simplu coordonator, a fost un simbol al omului, al profesorului, al mentorului, al toleranţei creştine. Dincolo de calităţile profesionale şi umane, în persoana omagiatului poate fi văzută complexitatea unei personalităţi autentice, unui om de ştiinţă dedicat şi a unui om simplu, în acelaşi timp. El aduna împreună totul.

Felicitări alese de apreciere a exprimat aniversarului şi acad. Boris Gaina, m.c Demir Dragnev; dr. Victor Mocanu, şef Secţie Sociologie a Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM; dr. Vlad Cibucciu, scriitor documentarist; dr. Ion Jarcuţchi, cercetător ştiinţific coordonator, Institutul de Cercetări Enciclopedice al AŞM; dr.hab. Victor Ghilaş, secretar ştiinţific al Secţiei de ştiinţe umaniste şi arte; m.c. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM; acad. Gheorghe Rusnac, dr.hab., Alexandru Stratan, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice; prof. Ţârdea,; dr.hab. Ana Pascaru; Andrei Costaş ş.a.

La rândul său, omagiatul a ţinut să mulţumească tuturor celor prezenţa la acest eveniment, care s-a dorit a fi unul de suflet. În primul rând, aniversarul a exprimat mulţumiri conducerii AŞM pentru distincţia acordată şi pentru editarea lucrării lansate, pentru acest gest generos din partea colaboratorilor Institutului de Studii Enciclopedice, oferit de ziua sa. Sentimente de recunoştinţă a exprimat colegilor care au venit cu omagii în scris, precum şi celor care au rostit mesaje calde cu ocazia acestui binecuvântat jubileu.

Şi pentru că are fericirea să întâmpine frumos a 80-a primăvara, acad. Alexandru Roşca a ţinut să le mulţumescă, cu titlu special părinţilor, pentru că i-au dat viaţă şi l-au crescut cum au ştiut şi au putut ei mai bine, în timpuri deloc uşoare. Le-a mulţumit cu mult drag surorilor care l-au învăţat să citească şi să scrie, la vârsta de 5 ani, cu mult înainte de a merge la şcoală. Cuvinte sensibile de gratitudine au fost exprimate şi celor care l-au dăscălit şi care au jucat un rol determinant în biografia Domnie Sale.

Nu este părtaş al liberalismului, mai bine zis, al sloganului liberalist, căci fiecare se făureşte pe sine însuşi, afirmă aniversarul. Înclină mai mult spre ceea ce a spus încă Homer la timpul său şi anume, că în fiecare din noi este câte ceva din ceea ce am întâlnit, câte ceva din cei pe care i-am avut în preajmă şi noi devenim ceea ce suntem, trecând prin lumea asta, şlefuindu-ne unii pe alţii.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM