Concursul Naţional „Cel mai bun elev inovator” a desemnat câştigătorii celei de-a VII-a ediţii

2014-05-19
 

La 18 mai 2014, la Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan” a AŞM a avut loc o sărbătoare a copiilor talentaţi şi ingenioşi, o sărbătoare a inovaţiei. Manifestarea a nominalizat câştigătorii Concursului "Cel mai bun elev inovator", ajuns la cea de-a VII-a ediţie.

La evenimentul de nominalizare a câştigătorilor a participat conducerea AŞM, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, AGEPI, ai domeniilor cercetării şi inovării.

Ediţia curentă a concursului a reunit 87 concurenţi din 30 de instituţii şcolare de învăţământ ale Republicii Moldova, care au prezentat 95 de lucrări. Ediţia a VII-a a competiţiei intelectuale s-a bucurat de cea mai mare prezenţă a concurenţilor şi cea mai mare varietate de exponate ale elevilor inovatori. Participarea a fost una fără precedent, a afirmat dl Roman Chircă, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, una din instituţiile organizatoare, lucru salutabil care se întâmplă tocmai pe fundalul proceselor care au loc în educaţie, implicit diminuarea susţinerii cercetării. A bucurat nu doar numărul de participanţi, dar şi calitatea şi diversitatea lucrărilor, fiind aplicate cunoştinţe din fizică, chimie, biologie, chiar şi combinaţii dintre creativitate şi tehnică fizico-electronică.

Participanţii celei de-a VII-a ediţie au fost salutaţi de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care le-a vorbit ingenioşilor despre scopul acestui concurs care este de a-i antrena în procesul inovativ, în procesul cunoaşterii adevărate. Prezentând retrospectiva ediţiilor precedente, preşedintele AŞM a reconfirmat necesitatea şi oportunitatea unor atare competiţii intelectuale, deoarece ţara noastră are nevoie de oameni inovativi, iar novaţia este o plus valoare ce contribuie indiscutabil la dezvoltarea economică, industrială, culturală, educaţională, socială etc. Academicianul a remarcat că prin acest concurs, care este iniţiat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, se doreşte a mai schimba situaţia în şcoli, a cultiva la copii şi alte abilităţi, fiind convins că prin aceasta va creşte o nouă generaţie, o generaţie de inventatori care va pune umărul la dezvoltarea ţării noastre, pentru că în toată lumea dezvoltarea se bazează pe inovaţii. Preşedintele AŞM le-a dorit copiilor succes, cu îndemnul de a participa şi la ediţiile viitoare.

Cu acelaşi îndemn a venit şi vicedirectorul AGEPI, Svetlana Muntean, care i-a invitat pe copii să îndrăznească să-şi aştearnă ideile inovatoare pe hârtie şi să-şi expună gândurile şi asta pentru că, creaţia intelectuală este o emanare a creaţiilor spirituale şi adesea nu atât încurajarea sau stimulentele materiale, cât cele morale sunt mult mai valoroase.

Despre semnificaţia şi importanţa acestui eveniment a vorbit şi reprezentantul Ministerului Educaţiei, Mariana Goraş, specificând că evoluţia are la bază temelia inovaţiilor şi evenimentul dat tocmai pune în valoare schimbul de experienţă între cele mai bune, utile şi funcţionale proiecte, pe care le-au prezentat concurenţii, posibilitatea de a-şi manifesta cunoştinţele în domeniul aplicat la pregătirea acestora. Nu mai puţin important este şi faptul că la întărirea acestor temelii a inovaţiilor au contribuit şi contribuie în continuare savanţi, cercetători, academicieni, profesori universitari, profesori şcolari, cărora le-a mulţumit.

Şi reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Industrie Alimentare, Dumitru Bratco aşteaptă de la tânăra generaţie noi progrese, fiind de părerea că nici o ţară nu poate avea un viitor, dacă nu are o generaţie inovativă şi nu se bazează pe dezvoltare inovativă, precizând că toate ţările care au atins performanţă internaţională au la bază procesul inovativ, exprimând speranţa că şi viitorul în ţara Moldovei va atinge performanţe similare.

Onorat de a participa la manifestare s-a arătat şi viceministru al Economie, Tudor Copaci, care de data aceasta a venit mai mult în calitate de tătic, feciorul său de 6 ani fiind prezent la concurs cu o lucrare ingenioasă elefant-robot. Încurajând tinerii de a face ştiinţă, viceministrul Economiei le-a sugerat să facă fizică, matematică, chimie, se fie preocupaţi de inventică, pentru că acesta este viitorul întregii omeniri.

Exponatele concurenţilor care au inclus lucrări dintre cele mai ingenioase, creative, dar şi haioase, începând de la birouri ecologice care generează energie, materiale de construcţii ecologice, mori de vânt, tractoraşe etc. au fost evaluate de o comisie specială, condusă de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Membrii juriului au mărturisit că le-a fost dificil să identifice învingătorul, pentru că au fost prezentate lucrări foarte bune.

În urma evaluării, câştigătorii concursului „Cel mai bun elev inovator”, ediţia a VII-a au devenit:

Locul I

Butmalai Ion, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Cahul,
pentru lucrarea „Atomul de Litiu”, apreciat cu cupă şi premiu bănesc în valoare de 3000 de lei.

Locul II,

Bodean Petru, Bacalim Stanislav, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „B.P.Haşdeu”, or. Drochia,
pentru lucrarea „Levitația obiectelor cu ajutorul inelelor turbionare”;

Burlacu Petru, Bricicaru Victor, clasa a XII-a, Liceul Academiei de Științe a Moldovei, mun. Chișinău, pentru lucrarea ,,Eco-masa”, apreciat cu cupă şi premiu bănesc în valoare a câte 2000 lei.

Locul III

Tacu Ilie, clasa a XII-a, Liceul Teoretic “Olimp”, Mun Chișinău, pentru lucrarea „Система оповещения о землетрясениях”;

Valiulin Ana, clasa XI-a, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, or. Ungheni, pentru lucrarea, Gel antibacterian „Natural Help”;

Cătălin Bețivu, clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Nicolae Casso”, satul Chișcareni, r-nul Sângerei,
pentru lucrarea “Energia vântului-alternative de succes”, apreciat cu cupă şi premiu bănesc în valoare de 1000 lei.

Toţi premianţii

De asemenea, au fost acordate 8 premii speciale a câte 500 lei fiecare şi diplome de menţiune. Concurenţii au beneficiat de diplome şi premii speciale din partea Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Agriculturii şi Industriei Alimentare, institutelor de cercetare din cadrul AŞM, oferite pentru creativitate, originalitate, capacitate inovativă etc.

Evenimentul a fost organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Agenţia pentru Inovare și Transfer Tehnologic a AŞM, Ministerul Educaţiei, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală şi Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Concursul are drept scop susţinerea şi stimularea ideilor inventive şi creative ale elevilor şi este adresat tuturor elevilor şcolilor şi liceelor din Republica Moldova.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM