La cei 50 de ani, Institutul de Matematică şi Informatică al AŞM, rămâne tânăr prin aspiraţii şi rezultate

2014-05-21
 

Institutul de Matematică şi Informatică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a marcat zilele acestea 50 de ani de la fondare. Cu ocazia acestui frumos jubileu, colectivul Institutului s-a întrunit în cadrul unei şedinţe festive, la care au fost prezenţi conducerea AŞM, preşedintele CNAA, directori ai institutelor de cercetare, rectori ai instituţiilor superioare de învăţământ colegi.

Programul manifestării a fost unul foarte divers, consistent şi a demarat cu inaugurarea Muzeului tehnicii de calcul, amplasat în cadrul Institutului de Matematică şi Informatică. Fondatorul şi directorul Muzeului, Andrei Ivanov, a prezentat tehnica de calcul, pe care a adunat-o pe parcursul a 10 ani, inclusiv, primele instrumente de calcul, diferite microcalculatoare electronice, un calculator „Vector” din anii 80, care reprezintă o adevărată mândrie, dat fiind că este făcut la Chişinău, analogul de import „Canon” etc. Sunt expuse, de asemenea, primele benzi magnetice, casetofoane audio şi primele hard discuri care au fost făcute în URSS, dischete de diferit volum, calculator de generaţia a II-a şi multe alte obiecte ce trezesc curiozitatea, mai ales celor tineri.

Inaugurarea Muzeului a fost urmată de o şedinţă festivă care a fost deschisă şi moderată de directorul Institutului, dr.hab. Svetlana Cojocaru. Dumneaei a făcut un parcurs istoric al instituţiei de la fondare, adică din 1964, şi până în prezent. Directorul IMI a făcut o succintă trecere în revistă a realizărilor, menţionându-i pe toţi cei care au stat la baza fondării institutului şi care, de fapt, au pus bazele cercetării în matematică în ţara noastră. Remarcându-i pe cei care reprezintă reperele istorice ale institutului, directorul a prezentat expresia înaltei sale consideraţii, dar şi a colegilor, primului conducător al Institutului - acad. Vladimir Adrunachevici. A relatat despre opera sa ştiinţifică, comparându-i talentul de a organiza o instituţie, precum Institutul de Matematică şi Informatică, cu o artă.

În pofida mai multor modificări şi reorganizări, prin care a trecut institutul, totuşi, a reuşit să îşi păstreze ceea ce are mai valoros - potenţialul de cercetători cu calificare înaltă. Institutul până în prezent a avut 4 directori, 10 vicedirectori, 8 secretari ştiinţifici şi 42 şefi de laborator. Şi-au amintit cu drag şi respect de cei care nu mai sunt în viaţă, dar care au pus bazele cercetării în anumite domenii şi astăzi reprezintă reperele istorice ale institutului – Marc Bușco-Juc, Ion Cibotaru, Mefodie Raţiu, profesorul Vasile Ceban. O mândrie a Institutului sunt şi şcolile ştiinţifice, fiind remarcaţi fondatorii acestora - acad. Vladimir Adronachevici, acad. Constantin Sibirschi, prof. Valentin Belousov, m.c. Israel Gohberg, dr. Alexandru Cuzneţov şi dr. Vasile Ceban.

Prezent la eveniment, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele AŞM, a adresat colectivului, în numele conducerii AŞM, un mesaj de felicitare cu ocazia semicentenarului institutului, exprimând convingerea că acea experienţă pe care a acumulat-o colectivul pe parcursul anilor, este un fundament durabil care va permite să dezvolte în continuare atitudini şi să aducă noi realizări în ştiinţă şi, în primul rând, pentru ţara noastră. Si dacă se spune că matematica este regina tuturor ştiinţelor, academicianul a asociat-o cu o doamnă cu caracter, dar foarte frumoasă şi probabil, de aceea mulţi elevi, liceeni se îndrăgostesc de matematică, mărturisind că fiind elev, matematica a fost prima sa dragoste.

Prim-vicepreşedintele a exprimat mulţumiri colectivului pentru activitate, directorului, dr.hab. Svetlana Cojocaru pentru managementul iscusit. Prin decizia CSŞDT, pentru merite importante în cercetare, activitate ştiinţifico-managerială şi cu ocazia jubileului de 50 de ani de la Fondarea Institutului mai multor cercetători le-au fost acordate distincţii. Printre cei merituoşi se numără acad. Vladimir Arnautov şi dr. Mihail Popa, cărora le-a fost conferită Medalia „Dimitrie Cantemir” a AŞM.

Colectivul Institutului a fost felicitat, de asemenea, de m.c. Constantin Gaindric, unul din directorii IMI. Domnia Sa a ţinut să remarce că, colectivul întotdeauna a fost unul tânăr şi dânsul nici nu a observat când a devenit unul dintre cei mai în vârstă colaboratori ai Institutului. De aceea a venit cu îndemnul şi doleanţa de a rămâne mereu tineri nu atât prin vârstă, cât prin aspiraţiile proprii, rezultate şi prin a se manifesta cu plenitudine, şi asta pentru a înveşnici cele spuse de cel de-al treilea preşedinte al AŞM, Andrei Andrieş, care a apreciat foarte înalt institutul, relevând că este ca o perlă în coroana Academiei.

Cu amintiri frumoase au venit acad. Vladimir .Arnautov şi dr.hab. Mihail Popa. Cu nostalgie s-a vorbit despre primii ani de activitate a IMI, formarea Centrului de Calcul, activităţile sportive, excursiile colective prin locuri pitoreşti din Moldova.

Un mesaj de felicitare a adresat şi acad. Valeriu Canţer, preşedinte al CNAA. Academicianul a remarcat că matematica este unul dintre acei piloni care susţin ştafeta performanţei şi ştafeta performanţei cercetării veritabile, iar Institutul de Matematică şi Informatică este unul dintre cele mai bune institute din ţara noastră. Cu ocazia jubileului a exprimat cele mai calde cuvinte de felicitare, iar printr-o decizie a CNAA, pentru contribuţii esenţiale în pregătirea cadrelor valoroase Institutului i-a fost acordată Diploma de merit şi recunoştinţă.

Cu prilejul semicentenarului, pentru frumoasele realizări pe care le-a înregistrat institutul de-a lungul anilor, colaboratorii au fost felicitaţi de rectorul Universităţii AŞM, acad. Maria Duca. I-a felicitat şi pentru faptul că institutul a reuşit să fie nu doar un colectiv, ci o echipă, o familie şi acest lucru contează foarte mult pentru a avea rezultate şi pentru a păstra frumoasă imaginea institutului.

La sărbătoarea Institutului de Matematică şi Informatică a fost prezent şi directorul Institutului de Fizică Aplicată, acad. Leonid Culiuc. Domnia Sa a menţionat, că matematicienii şi fizicienii sunt ca nişte gemeni, apăruţi pe lume la aceeaşi dată şi relaţiile între ei au fost şi rămân foarte strânse. A dorit instituţiei şi colectivului prosperitate şi realizări dintre cele mai remarcabile. Felicitări cordiale le-au adresat colegilor din IMI directorul Institutului de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii m.c. Anatolie Sidorenco şi directorul Institutului Dezvoltării Societăţii Informaţionale, dr. Igor Cojocaru.

Directorul IMI, dr.hab. Svetlana Cojocaru a mulţumit tuturor celor care au fost prezenţi la acest frumos popas jubiliar, exprimând mândria şi onoarea că Institutul de Matematică şi Informatică al AŞM devine pe zi ce trece tot mai atrăgător pentru tineretul studios, prin aceasta asigurându-şi continuitatea activităţii sale.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM