La AŞM a avut loc simpozionul ştiinţific „Grigore Vieru şi valenţele sale europene”

2014-05-20

La 20 mai 2014, la AŞM a avut loc simpozionul ştiinţific „Grigore Vieru şi valenţele sale europene”, organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Grigore Vieru, program duplex Chişinău-Iaşi, ediţia a VI-a.

La evenimentul ştiinţific au participat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, scriitori din România, Macedonia, Italia, precum soţia regretatului poet, Raisa şi fiul Calin Vieru.

Simpozionul ştiinţific a fost deschis de către prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu care a adus un mesaj de salut din partea conducerii AŞM participanţilor la manifestarea ştiinţifică, dorindu-le succes. Acad. Ion Tighineanu a citat un pasaj din „Testament-ul” rostit de poetul Grigore Vieru la 30 august 2007, în ajunul Sărbătorii Limba Noastră cea Română „Zidul însă dintre noi şi limba română trebuie să cadă azi. Nu am nici o îndoială că va cădea în curând. Lacrimi aşteaptă la rând, aşteaptă la coadă să strălucească de bucurie în ochii noştri în acea măreaţă zi când vom fi şi noi în rând cu lumea, cu alte cuvinte, în Europa. Nu poţi intra în Europa cu graniţa în spate. Aşa să ne ajute Dumnezeu”.

Evenimentul a continuat cu o sesiune de comunicări. Acad. Mihai Cimpoi a prezentat comunicarea „Postumitatea lui Grigore Vieru”, în care a explicat în ce constă secretul postumităţii marelui poet, referindu-se la câteva adevăruri axiomatice. „Grigore Vieru are o postumitate fastă, favorabilă, fiindcă a fost un poet exponenţial, un poet care a rostit fiinţa naţională. Grigore Vieru e un poet care ne-a întors la izvoare. Această expresie „izvoare” înseamnă începuturi”, a menţionat acad. Mihai Cimpoi. Domnia Sa a ţinut să împărtăşească şi o bucurie personală şi anume apariţia unui volumului „Mihai Cimpoi – eminescolog şi filosof al culturii”, înmânând un prim exemplar dnei Raisa şi lui Călin Vieru.

O altă comunicare cu genericul „Lexicul poeziei lui Grigore Vieru (aspectul funcţional, stilistic şi poetic)”, a prezentat dr. hab. Vasile Bahnaru, în care a vorbit despre aspectul lingvistic al poeziei lui Grigore Vieru.

Sesiunea de comunicări a fost încheiată cu comunicarea „Reprezentări animaliere în opera lui Grigore Vieru”, raportată de către lect. univ. Ion Pilchin, în care a expus o retrospectivă a evoluţiei imaginilor poetice din opera lui Grigore Vieru, transformarea lor în funcţie de evoluţia poeticii autorului, sistemul de imagini ce aparţin domeniului naturii.

Evenimentul a continuat cu evocări şi omagii. Poetul Daniel Corbu, dar şi organizatorul evenimentului, a lansat cartea „Festivalul Internaţional de Poezie Grigore Vieru. V ediţii. Album”. „ E bine să adunăm toate materialele şi, în special, iconografia şi multe texte scrise, în care este analizată opera lui Grigore Vieru, într-o cărticică. Grigore Vieru are o postumitate rodnică impresionantă faţă de alţi poeţi români. Grigore Vieru ne-a învăţat foarte multe şi dacă avem răbdare, învăţam şi mai multe de la dânsul”, a menţionat Daniel Corbu, exprimând speranţa ca albumul lansat să fie de folos celor care îl vor avea în mâini.

De asemenea, în evocarea sa, m. c. al AŞM şi scriitorul Nicolae Dabija a lansat broşura „Întâmplări cu Grigore Vieru”. „Este o legendă - Grigore Vieru şi această legendă trebuie întreţinută. Această legendă vine într-un fel din caracterul poetului, care era şi un om extraordinar, dar ca orice persoană, atinsă de geniu, era şi un pic distrat şi un pic naiv. Eu scriu aici mai multe întâmplări la care am fost martor”, a remarcat scriitorul, salutând prezenţa marilor personalităţi din Italia, Macedonia şi România, remarcând, că în acest fel, se deschid nişte ferestre către Europa şi Grigore Vieru poate deveni un poet universal.

Zinaida Marin,
Centrul Media al AŞM