Patrimoniul cultural - reper ce consolidează societatea

2014-05-22
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost dat startul Sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice cu participare internaţională „Probleme actuale ale arheologiei, etnologiei şi studiului artelor”, ediţia a VI-a, care se va desfăşura în perioada 22-23 mai 2014.

Evenimentul a întrunit reprezentanţi ai institutelor de cercetare, universităţilor din republică, institutelor muzeale şi altor instituţii din Chişinău. Având calificativul de conferinţă ştiinţifică cu participare internaţională, la Sesiune şi-au anunţat prezenţa participanţi din România, Bulgaria, Ucraina, Federaţia Rusă, SUA.

La deschiderea manifestării au fost prezenţi vicepreşedintele interimar al AŞM, m. c. Ion Guceac, dr. hab., prof. univ. Gheorghe Postică, viceministru al Culturii, dr.hab., prof. Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte a AŞM, dr., prof. univ. Nicolae Chicuş, rectorul Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”, evenimentul fiind moderat de dr. Oleg Leviţki, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM.

Participanţii celei de-a VI-a ediţii a Forului au fost salutaţi de vicepreşedintele interimar al AŞM, m. c. Ion Guceac, care a venit cu un mesaj din partea CSŞDT, preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca. Au fost salutaţi, îndeosebi, oaspeţii de peste hotare, sosiţi la eveniment, cât şi delegaţia de cercetători din cadrul UTA Găgăuzia, acesta fiind rezultatul unei colaborări frumoase între AŞM şi autorităţile Unităţii respective. În luarea sa de cuvânt a fost menţionat, de asemenea, aportul Comitetului Naţional al Republicii Moldova pentru UNESCO, Agenţiei Naţionale de Arheologie şi, nu în ultimul rând, interesul manifestat de colegii din cadrul Institutului de Horticultură, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova şi alte instituţii cunoscute pe plan naţional şi internaţional, care anul acesta se înscriu printre susţinătorii acestui eveniment important. Salutabil e şi interesul manifestat de oaspeţii de peste hotare vizavi de spectrul de probleme care va fi abordat în cadrul conferinţei. În acest sens, vicepreşedintele interimar al AŞM a specificat că participarea reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice din mai multe ţări oferă posibilitate cercetătorilor din Republica Moldova de a iniţia relaţii de parteneriat care ar putea fi dezvoltate în cadrul cercetărilor ştiinţifice prin intermediul proiectelor europene de cercetare, şansa de a le obţine fiind oferită de Programul Orizont 2020. Dobândirea calităţii de membru UE ne oferă avantaje, dar şi anumite responsabilităţi printre care şi menţinerea identităţii naţionale, iar conferinţa de astăzi, cu siguranţă va oferi mai multe soluţii în acest context. A dorit tuturor participanţilor la Sesiune o activitate prodigioasă, astfel încât lucrările acesteia să se soldeze cu concluzii şi recomandări pentru toţi cei care sunt responsabili de domeniile, pe care le profesează, dar şi pentru cei care beneficiază de Patrimoniul Naţional Cultural.

La inaugurarea evenimentului a luat cuvântul şi viceministrul Culturii, dr. hab., prof. univ. Gheorghe Postică, care a transmis un mesaj de salut participanţilor din partea ministrului Culturii, Monica Babuc. Demnitarul a apreciat efortul Academiei de Ştiinţe a Moldovei care deja al şaselea an organizează acest forum ştiinţific special, dedicat patrimoniului cultural, în cadrul căruia sunt dezbătute diverse probleme ale patrimoniului cultural, ale cercetării ştiinţifice în domeniul respectiv. În contextul sesiunii, demnitarul a subliniat importanţa reperelor culturale care au fost create de înaintaşii noştri pe parcursul mileniilor, secolelor, ultimilor decenii, acesta fiind creat de diferiţi oameni, de diferite etnii, religii, convingeri şi orientări politice. În confruntările care au loc în lume, dar şi în societatea noastră, patrimoniul cultural este tocmai acel reper care vine să unească şi să consolideze societatea. Şi asta pentru că, cultura reprezintă de fapt societatea, ea creşte şi se dezvoltă din ceea ce noi numim patrimoniu, iar patrimoniul izvorăşte din valorile importante. De aceea, consideră că în contextul politicilor contemporane promovate la nivel naţional, cultura şi patrimoniul cultural trebuie să ocupe un loc special.

Succes participanţilor la Sesiune a dorit şi dr.hab., prof. Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte a AŞM, Domnia Sa a exprimat certitudinea că acei invitaţi care vor participa la conferinţă vor reflecta asupra celor mai importante probleme din acest domeniu, iar lucrările conferinţei vor intra în analele activităţii AŞM ca un forum de anvergură.

Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice şi-a continuat lucrările în cadrul secţiilor tradiţionale - „Arheologie”, „Etnologie”, „Arte vizuale” şi „Arte audiovizuale”, precum şi în cadrul Atelierului „Condiţia criticii de artă în contextul timpului”.

Evenimentul este organizat de Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, în cooperare cu Comisia Naţională a Republicii Moldova pentru UNESCO, cu suportul Agenţiei Naţionale Arheologice, Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Universităţii de Stat din Moldova şi Institutului de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM