Acad. Ion Tighineanu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi

2014-05-28
 

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Ceremonia de înmânare a însemnelor înaltului titlu s-a desfăşurat în cadrul şedinţei festive a Senatului Universităţii, la mijlocul lunii mai. Prestigiosul titlu i-a fost acordat academicianului pentru contribuţiile sale la implementarea excelenţei în cercetarea ştiinţifică, rolul proeminent în dezvoltarea domeniului nanotehnologiilor la noi în ţară, inclusiv în promovarea unei colaborări sustenabile cu cercetătorii ştiinţifici de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

Şedinţa festivă a fost prezidată de rectorul Universităţii, dr. hab. Gheorghe Popa, care a rostit un discurs inaugural, subliniind semnificaţia reuniunii şi aspectele ce o particularizează, după care i-a fost oferit cuvântul dr. hab., prof. univ. Pavel Topală, decan al Facultăţii de Ştiinţe Reale, Economice şi ale Mediului, pentru a prezenta tradiţionalul Laudatio.

Prof. Pavel Topală a evocat activitatea ştiinţifică ascendentă, munca de cercetare şi rezultatele obţinute, interesele ştiinţifice ale distinsului savant care includ nanotehnologiile, elaborări de metamateriale, cristale fotonice, nanocompoziţi şi dispozitive electronice şi fotonice în baza lor. De asemenea, a fost menţionată direcţia nouă pe care a dezvoltat-o în domeniu – nanotehnologiile nelitografice în baza tratării materialelor cu ioni şi creării condiţiilor de auto-organizare a nanostructurilor. În discursul său, prof. Topală a remarcat faptul că academicianul a creat şcoala sa ştiinţifică şi a fondat Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor, dotat cu utilaj modern, în cadrul căruia activează mulţi tineri talentaţi – absolvenţi ai Catedrei de Microelectronică şi Inginerie Biomedicală (UTM). Un aspect la fel de important, la care s-a referit vorbitorul, a fost contribuţia acad. Ion Tighineanu la pregătirea cadrelor, dar şi calitatea de autor a sute de articole ştiinţifice, monografii de relevanţă naţională şi internaţională, care au acumulat un număr impunător de citări – peste 2500.

Dincolo de rezultatele obţinute în activitatea didactică sau de cercetare, au fost puse în evidenţă şi relaţiile cu oamenii ale academicianului, care se impune printr-o competenţă şi ţinută deosebită, deschidere totală, corectitudine şi punctualitate impecabilă.

Cu ocazia conferirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, academicianului Ion Tighineanu i-au dorit multă sănătate, realizări pe măsura potenţialului uman şi ştiinţific, noi proiecte îndrăzneţe, urmate de realizări notorii. Membrii Senatului şi-au dorit ca şi de acum înainte să rămână acelaşi om plin de viaţă şi iubitor de oameni, promotor al valorilor ştiinţifice, didactice şi general umane, în speranţa că va fi şi în continuare un prieten fidel, un bun coleg, un avocat şi un ambasador al comunităţii academice şi ştiinţifice a universităţii.

La rândul său, proaspătul Doctor Honoris Causa, acad. Ion Tighinanu a adus sincere mulţumiri rectoratului, membrilor Senatului Universităţii pentru acest gest de înaltă apreciere, exprimând onoarea de-a fi parte a familiei universitare bălţene, a uneia dintre instituţiile de învăţământ superior cu vechi şi frumoase tradiţii academice. Domnia Sa a răspuns aprecierilor şi consideraţiilor colegilor universitari printr-un Oratio Gratitudinis despre domeniul nanotehnologiilor, un domeniu care aparţine viitorului, domeniu care i-a deschis calea în cariera sa ştiinţifică, l-a consacrat, creându-şi din aceasta chiar un destin. Acad. Tighineanu a descris mai multe elaborări nanotehnologice care, prin rezonanţa lor, au contribuit la promovarea unei imagini pozitive a ţării noastre la scară internaţională.

Cu ocazia conferirii titlului de Doctor Honoris Causa, acad. Ion Tighineanu a fost felicitat de acad. Ion Bostan, rector al Universităţii Tehnice din Moldova, care a pus în evidenţă meritele omagiatului privind formarea centrelor de cercetare în domeniul tehnologiilor avansate, dezvoltarea colaborării internaţionale, inclusiv în baza programelor comunitare, pregătirea cadrelor ştiinţifice etc., punctând şi din calităţile umane ale protagonistului reuniuni. Dr. conf. Alexandru Balanici, în luarea sa de cuvânt, a pus în evidenţă contribuţiile acad. Ion Tighineanu în dezvoltarea cercetării ştiinţifice la Universitatea „Alecu Russo” prin antrenarea cercetătorilor bălţeni în programul de Stat „Nanotehnologii şi nanomateriale" şi în proiecte europene, precum şi contribuţiile în editarea revistei „Fizica şi Tehnica: Procese, Modele, Experimente”, dr. hab. Ion Gajim a reliefat valoarea pedagogică şi general umană a omagiatului, iar dr. hab. prof. cerc. Boris Boincean a evidenţiat aportul academicianului la dezvoltarea cercetării în zona de nord a ţării.

Academicianul Ion Tighineanu s-a născut la 22 martie 1955 în s. Sofia, r. Drochia. Este profesor universitar, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, Om emerit, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, director al Centrului Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor din cadrul UTM, autor a peste 600 de lucrări ştiinţifice, dintre care cca 300 - în reviste internaţionale recenzate, deţinător al Premiului Naţional al Republicii Moldova în domeniul Ştiinţei şi Tehnicii, Diplomei de Merit a CSŞDT şi Ordinului „Gloria Muncii”. A fost nominalizat „Savantul Anului 2005” în domeniul ştiinţelor reale. Este membru al Board-ului editorial la revistele „European Journal of Engineering Education”, „Semiconductor Science and Technology” (ambele cu sediul în Marea Britanie), „Romanian Reports in Physics”, „Ukrainian Journal of Physics”, „Surface Engineering and Applied Electrochemistry” etc. şi reprezentant plenipotenţiar al Guvernului Republicii Moldova la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM