Institutul de Chimie al AŞM a marcat 55 de ani de la fondare

2014-05-30
 

Institutul de Chimie al AŞM a împlinit 55 de ani de la fondare. Evenimentul a fost marcat printr-o Conferinţă internaţională, care s-a desfăşurat la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în zilele de 28-30 mai 2014.

Evenimentul aniversar a întrunit peste 150 de participanţi şi a fost sărbătorit împreună cu colegii chimişti, savanţi cu renume din peste 10 ţări ale lumii, inclusiv România, Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Elveţia, Japonia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova. Printre personalităţile notorii, prezente la manifestare s-au numărat acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, acad. Marek Chmielewski, vicepreşedinte al Academiei din Polonia, acad. Janusz Lipkowski, Polonia, prof. Ion Sandu, prof. Constantin Luca, prof. Ionel Mangalagiu, prof. Călin Deleanu, prof. Aurelia Meghea, prof. Zaharie Moldovan, care au reprezentat univesităţi şi instituţii de cercetare din Bucureşti, Iaşi şi Cluj Napoca, România, Alfredo Alder, Elveţia, acad. Isaac Bersuker, SUA, Grigore Timco, Anglia, Victor Muhin, Rusia, Iurie Zub, Ucraina.

Republica Moldova a fost reprezentată de cele mai sonore nume în domeniu din cadrul Institutului de Chimie, cât şi din mediul universitar, precum, acad. Gheorghe Duca, acad. Aurelian Gulea, m.c. Tudor Lupaşcu, m.c. Ion Geru, dr. hab. Aculina Arîcu, prof. Fliur Macaev, dr. hab. Ion Bulhac, dr. hab. Igor Povar, dr. hab. Mihail Ciobanu, dr.hab. Nicon Ungur, dr. Natalia Gorincioi, dr.hab. Maria Gonţa, dr. Viorica Gladchi, dr.hab. Rodica Sturza, dr.Ana Verejan. ş.a.

Participanţii la for au fost salutaţi de animatorul şi organizatorul evenimentului, m.c. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM. Domnia Sa a mulţumit oaspeţilor pentru prezenţa la eveniment, expresia înaltei consideraţii şi gratitudini fiind adresată conducerii AŞM, care a oferit institutului suportul necesar pentru activităţi de cercetare, graţie căruia, dar şi muncii neobosite a colectivului, instituţia a devenit cunoscută departe de hotarele ţării. Dovadă elocventă a acestui fapt este şi prezenţa într-un număr impunător a colegilor din străinătate, fapt ce denotă că Institutul de Chimie al AŞM are colaborări strânse cu mari centre ştiinţifice de profil din lume.

Un discurs inaugural la evenimentul aniversar a ţinut acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, în care a felicitat participanţii la întrunire, salutând îndeosebi prezenţa personalităţilor notorii, a colegilor chimişti din ţările prietene. Cu ocazia aniversării, în numele conducerii AŞM, academicianul, chimist de formaţie, a felicitat colectivul Institutului pentru performanţele obţinute pe parcursul a peste cinci decenii şi a înmânat distincţii celor mai merituoşi cercetători. Pentru aportul său în dezvoltarea ştiinţei chimice, pregătirea şi promovarea cadrelor în domeniul chimiei, acad. Constantin Turtă a fost distins cu Medalia „Dimitrie Cantemir” a AŞM; dr. Igor Povar s-a învrednicit de Diploma de Recunoştinţă; dr. Maria Cocu - Diplomă de Onoare, dr.Marina Grinco şi dr. Nina Ţîmbaliuc - Diplomă de merit.

Preşedintele AŞM a dorit succes lucrărilor conferinţei, exprimând speranţa ca rezultatele reuniunii să prilejuiască schimbul de idei şi experienţa necesară între cercetătorii din diverse domenii ale chimiei, fapt ce ar conduce la stimularea cercetării în domeniu şi va permite concretizarea rezultatelor aplicative prin elaborări şi inovaţii.

Un cuvânt de salut pentru participanţii la reuniune a ţinut şi acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte ale AŞM. Academicianul, chimist şi Domnia Sa, a adus felicitări colectivului cu ocazia aniversării, a dorit institutului viaţă lungă şi prodigioasă, apreciind, de asemenea, prezenţa la acest eveniment al colegilor din străinătate.

Cu emoţiile unei mari împliniri, la mesajele de felicitare adresate Institutului de Chimie s-a alăturat reprezentantul Forumului Inventatorilor Români, prof. Ion Sandu. Chimistul român a remarcat contribuţia adusă de acad. Gheorghe Duca, dar şi a celor mai renumiţi profesori care, prin activitatea prodigioasă, poziţionează Institutul de Chimie ca prim actor al cercetărilor ştiinţifice nu doar în Republica Moldova sau România, ci şi în întreaga lume. Oaspetele român îşi doreşte să continue colaborarea atât pe dimensiunea didacticului, cât şi pe cea de inventică, să surmonteze noi tehnologii şi să transforme Prutul nu doar într-un pod de flori, ci şi într-un pod al invenţiilor, patentelor, tehnologiilor şi, bineînţeles, al transferului de echipe de cercetare între România şi Republica Moldova. Cunoscând potenţialul de cercetare al Institutului, profesorul ieşean a remarcat relaţiile de colaborare pe care le are Institutul cu Universitatea „A.I. Cuza”, subliniind realizările notabile în domeniul noilor tehnologii, ecologiei, mediului, catalizei etc., pe care institutul le-a obţinut pe parcursul acestor ani.

Plăcerea deosebită de a participa la aniversarea a 55-a a Institutului de a Chimie al AŞM, a fost exprimată şi de către vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe din Polonia, acad. Marek Chmielewski. Savantul polonez a dorit succes activităţii ştiinţifice a institutului, remarcând importanţa domeniului ştiinţei chimice şi oportunităţile pe care le deschide acest miraculos domeniu pentru omenire. La acest mesaj s-a alăturat şi colegul de la Academia poloneză şi un bun prieten al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, dar şi al Institutului de Chimie al AŞM, acad. Janusz Lipkowski.

Alături de colegii chimişti moldoveni, la frumoasă lor aniversare a fost şi acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române. Cu ocazia aniversării, savantul român a exprimat onoarea de fi prezent la această sărbătoare a Institutului de Chimie al AŞM şi a transmis un mesaj de felicitare din partea preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad. Renumitul savant chimist a reiterat succesele obţinute de colectivul institutului, menţionând importanţa şi relevanţa rezultatelor ştiinţifice pentru economia naţională a ţării.

La ceas aniversar, Institutul de Chimie a fost felicitat de directorul AGEPI. Dr. Lilia Bolocan le-a dorit tuturor celor care activează sau a activat pe parcursul celor 55 de ani în această instituţie prestigioasă, multă sănătate, tinereţe creatoare, fericire, împliniri personale şi profesionale. În contextul unei colaborări eficiente de perspectivă, directorul a asigurat conducerea institutului de toată susţinerea şi conlucrarea constructivă cu AGEPI.

Mesaje de felicitare au adresat şi prof. Veaceslav Goncear, preşedintele Asociaţiei Farmacologilor din Moldova; Octavian Cirimpei, şef Secţie, Spitalul Republican de Leziuni Termice; dr.Tamara Leah, director adjunct al Institutului de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Plantelor; prof. Constantin Luca, Universitatea „Gheorghe Asachi”, Iaşi; profesor Victor Muhin (Rusia); prof. Zaharia Moldovan, Cluj; Vasile Doagă, primar de Sângerei; dr. Alxandru Teleuţă, director Grădina Botanică (Institut), m.c. Ion Dediu; Ana Verejan, şef Catedră Chimie, UTM ş.a.

În cadrul sesiunii plenare a Conferinţei au fost prezentate zece rapoarte, în expunerea acad. Gheorghe Duca, dr.hab. Aculina Arîcu, acad. Bogdan Simionescu, acad. Issac Bersuker, acad. Aurelian Gulea, acad. Ianusz Lipkowski, prof. Ionel Mangalagiu, prof. Călin Deleanu, prof. Grigore Timco şi prof . Fliur Macaev.

Evenimentul a continuat şi a doua zi cu o sesiune de comunicări orale, în cadrul căreia au fost prezentate peste 30 rapoarte ştiinţifice. Discuţii constructive au urmat si în cadrul sesiunii de postere, unde au fost prezentate circa 170 lucrări. Participanţii la for au avut posibilităţi reale de a face cunoştinţă cu cele mai recente rezultate în domeniu, să iniţieze noi contacte directe cu specialişti notorii de peste hotare care, cu siguranţă îşi vor găsi materializare în colaborări eficiente de viitor.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM