„Ultimului sunet” la Liceului AŞM

2014-05-30
 

Emoţii, flori, lacrimi de bucurie şi nostalgie, cuvinte de gratitudine şi calde îmbrăţişări – toate acestea au fost parte a festivităţii „Ultimului sunet” la Liceului AŞM, care a avut loc la 30 mai.

Cea de-a VI-a aniversare a elevilor laşmişti a fost onorată de prezenţa preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, părintele spiritual al liceului, vicepreşedintelui interimar al AŞM, m.c. Ion Guceac, scriitorului şi prietenului liceului, coordonatorul clubului „Miercurea pe la chindii”, Iulian Filip, decanului Facultăţii ştiinţe exacte a Un AŞM, Eduard Corobceanu. O surpriză pentru elevii şi corpul profesoral al instituţiei a constituit prezenţa la ceremonie a campionului olimpic, Tudor Casapu.

Cu aceeaşi dragoste şi atenţie pentru fiecare elev, cel care a trăit şi împărtăşit orice bucurie şi tristeţe a lor a fost directorul liceului, Iurie Cristea, care a felicitat elevii cu ocazia unui alt sfârşit de an de studii. Directorul le-a dorit elevilor sănătate şi realizări notabile, iar absolvenţilor succese la examenele de bacalaureat şi la examenele de admitere la facultate. Cuvinte de gratitudine au fost exprimate Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în special, preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, la iniţiativa căruia a fost fondat Liceul şi care a susţinut instituţia în toate demersurile ei.

La capătul celor şase ani de activitate, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a adresat elevilor, pedagogilor, dar şi părinţilor un mesaj de felicitare. Academicianul le-a reamintit elevilor laşmişti că ei sunt nu doar speranţa Academiei de Ştiinţe, dar şi a societăţii şi că aceştia urmează să învingă toate provocările vieţii şi să justifice toate aşteptările. Totodată, preşedintele AŞM a felicitat şi profesorii, pe care îi consideră cei mai buni, mulţumindu-le pentru că sunt mereu alături de copii şi promovează cunoaşterea, promovează o societate bazată pe cunoaştere, paradigmă lansată, chiar de Domnia Sa acum câţiva ani. Continuând firul logic al discursului, academicianul Gheorghe Duca a exprimat speranţa că absolvenţii Liceului nu vor pleca foarte departe, ci vor trece doar drumul şi îşi vor continua studiile la Universitatea AŞM. Şi-a dorit ca într-un viitor foarte apropiat să se audă doar de bine despre absolvenţii liceului, fie că au devenit buni cercetători, oameni de afaceri, oameni de cultură, politicieni, scriitori sau sportivi, ca elita Republicii Moldova să fie formată inclusiv din absolvenţii Liceului AŞM. Şi-a mai dorit ca ţara noastră să existe, să se dezvolte, să fie una dintre cele mai bogate, pentru că ţara noastră merită tot ce este mai bun, iar pentru ca ţara să prospere are nevoie de un prezent şi un viitor destoinic, pe care îl vede în aceşti elevi.

Aceleaşi sentimente de mândrie şi satisfacţie au fost împărtăşite şi de vicepreşedintele interimar al AŞM, m.c. Ion Guceac. Şi pentru că Academia de Ştiinţe urmăreşte cu stricteţe realizarea principiului ca orice performanţă să fie încurajată, vicepreşedintele AŞM a subliniat că instituţia academică, în calitatea ei de protector spiritual al liceului, a venit cu mai multe surprize şi măsuri de încurajare. Astfel, printr-o decizie a CSŞDT au fost menţionaţi mai mulţi membri ai colectivului didactic, dascălii copiilor care au muncit asiduu pe parcursul anilor, astfel încât, la sfârşit de an, elevii să vină cu rezultate performante nu doar la nivel naţional, dar şi internaţional. Profesorii dedicaţi vocaţiei pedagogice, dar şi elevii performanţi, care s-au remarcat la multiple concursuri şi olimpiade, au participat activ la viaţa extracurriculară a liceului, au primit diplome, seturi de cărţi din partea secţiilor de ştiinţe, institutelor de cercetare ale AŞM şi chiar premii băneşti. Premiile au fost înmânate de conducerea AŞM, dar şi de campionul olimpic Tudor Casap şi poetul Iulian Filip.

Halterofilul Tudor Casapu, cel care ne-a adus laurii în ţară şi ne-a făcut nu o dată să fim mândri ca suntem cetăţeni ai acestei ţări, a venit la sărbătoarea ultimului sunet cu un premiu special, pe care l-a oferit celui mai bun sportiv din liceu, Anatol Paladi. Olimpicul a ţinut să mulţumească pentru invitaţia de a fi alături de elevii Liceului AŞM şi de a retrăi clipele frumoase şi amintirile din viaţa sa de elev. Şi pentru că sportul este mişcare, iar mişcarea este viaţă, legenda sportului naţional, le-a dorit copiilor să persevereze şi să devină învingători.

Elevii au fost felicitaţi, de asemenea, de prietenul lor, scriitorul Iulian Filip, care le-a dedicat şi o poezie, vicedirectorul instituţiei, Pavel Cerbuşca, decanul Facultăţii ştiinţe exacte a UnAŞM, Eduard Corobceanu, absolventa Liceului, Nicoleta Eftodi ş.a.

La rândul lor, elevii au promis să fie şi mai responsabili, au mulţumit pentru şansa oferită de a studia la un Liceu de elită, pentru realizarea viselor şi idealurilor măreţe, la care au aspirat, iar absolvenţii au promis să revină, ori de cate ori vor avea posibilitatea, la profesorii care le-au deschis lumea cunoaşterii şi au fost martorii cei mai veridici ai creşterii şi maturizării lor, să ţină la imaginea liceului oriunde îi va duce destinul.

Şi pentru că nu le poţi cuprinde pe toate în cuvinte, elevii şi-au exprimat recunoştinţa şi sentimentele pentru cei care le-au luminat cu dăruire şi răbdare zi de zi existenţa, prin cântece, dans, cadouri şi flori.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM