In memoriam m.c. Eugen Gladun

2014-06-01

Membrul corespondent EUGEN GLADUN
(27.04.1936 - 31.05.2014)

La 31 mai 2014, la vârsta de 78 de ani, s-a stins din viață membrul corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei Eugen GLADUN, personalitate marcantă a lumii medicale, figură proeminentă a științei autohtone, om de o vastă cultură umanistă.

Eugen Gladun s-a născut la 27 aprilie 1936, satul Nesfoaia, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, în familia învățătorului Vasile Gladun, Și-a început studiile la școala primară din satul Drepcăuți, raionul Briceni, apoi a urmat studiile la școala medie nr.2 din Lipcani.

În anul 1953 este student al Facultății de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, devenind medic ginecolog. După absolvire, în anul 1959, conform repartiţiei, activează în calitate de obstetrician-ginecolog în cadrul Spitalului Raional din Lipcani, până în anul 1961.

În anul 1959 urmează cursurile de doctorat, la absolvirea cărora, în anul 1964, susține tezei de doctor în medicină (1969). Este angajat în învățământul superior în calitate de asistent, ulterior conferențiar.
A fost decan al Facultății de Pediatrie (1968-1983), iar din anul 1971 deține și funcția de șef al Catedrei de obstetrică și ginecologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” din Chișinău. În anul 1983 susține teza de doctor habilitat în medicină, iar în 1985 i se conferă titlul didactic de profesor universitar.

Eugen Gladun este fondatorul Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului, devenind director al instituţiei medicale între anii 1988-2003. În premieră absolută, profesorul a propus și a perfecționat tehnicile pentru intervențiile fundamentale în chirurgia ginecologică. A acordat o mare atenție studierii diferitelor aspecte a celei mai riscante operații în practica obstetricală – operației cezariene. A aplicat metode terapeutice noi pe bazele științifice ale fiziopatologiei reproducerii umane.

În rezultatul alegerilor legislative din Republica Moldova din 1998, Eugen Gladun a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în acelaşi an fiind numit în funcția de ministru al Sănătății, funcţie pe care o deţine până în anul 1999.

În anul 2000, profesorul Eugen Gladun a fost ales în funcția de membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. A publicat peste 200 lucrări ştiinţifice, inclusiv 20 de monografii şi manuale, a înregistrat peste 220 de propuneri de raţionalizare, 5 invenţii. Sub conducerea profesorului Eugen Gladun au fost susținute 24 teze de doctor în științe medicale și 8 teze de doctor habilitat.

Pentru merite deosebite în activitatea medicală și didactică profesorului Eugen Gladun i-a fost conferit titlul de „Lucrător Emerit al Școlii Superioare”. A fost decorat cu Medalia „Meritul Civic” și cea mai înaltă distincţie de Stat „Ordinul Republicii”. În anul 1999 devine Laureat al Premiului de Stat.

Profesorul Eugen Gladun a fost membru al Asociațiilor Europene și Mondiale a Ginecologilor și Obstetricienilor, președinte al Societății Obstetricienilor și Ginecologilor din Republica Moldova, vicepreședinte al Asociației Obstetricienilor și Ginecologilor din România, redactor șef al Revistei Buletin de Perinatolgie.

Eugen Gladun a fost un medic de cea mai înalta probă, pedagog iscusit, talentat savant și promotor insistent al valorilor științifice și general-umane. În persoana membrului corespondent Eugen Gladun am pierdut nu doar un remarcabil savant, dar şi un bun coleg și prieten. Memoria profesorului va rămâne vie în inimile noastre.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Nicolae Timofti, Igor Corman, Iurie Leanca, Vlad Filat, Marian Lupu, Gheorghe Duca, Ion Ababii, Vladimir Hotineanu, Petru Lucinschi, Mircea Snegur, Vladimir Voronin, Dumitru Diacov, Vlad Plahotniuc, Ion Tighineanu, Stanislav Groppa, Ion Guceac, Teodor Furdui, Eva Gudumac, Gheorghe Paladi, Gheorghe Tîbîrnă, Gheorghe Ghidirim, Ştefan Gatcan

 

Corpul neînsufleţit al profesorului Eugen Gladun va fi depus la Biserica „Întâmpinarea Domnului” a USM (str. Bănulescu-Bodoni, 2), duminică, 1 iunie 2014, începând cu ora 19:00.

Funeraliile vor avea loc mâine, 2 iunie 2014, cu începere de la ora 10:00, în blocul de studii nr. 1 al USMF „Nicolae Testemiţanu” din str. N. Testemiţanu, nr. 27 (Cartierul Malina Mică).

Regretatul savant şi personalitate a vieţii publice va fi înmormântat la Cimitirul Central din Strada Armenească.