A plecat spre nemurire acad. Eugen Gladun, fişa de post a căruia a fost viaţa

2014-06-03
 

Eveniment răvăşitor şi trist. A plecat din viaţa pământească unul din pilonii, desprinşi din puntea medicinii autohtone. Vestea plecării la cele veşnice a membrului corespondent Eugen Gladun - nume de rezonanţă în ştiinţa medicală, medic de excelenţă în ginecologie şi obstetrică - a aşternut din nou tristeţe şi durere în comunitatea ştiinţifică academică şi universitară.

Cei care l-au cunoscut şi i-au apreciat rolul şi contribuţia în domeniul care l-a consacrat, au venit să-şi ia rămas bun de la o personalitate notorie a vieţii ştiinţifice, publice şi politice. Alături de academicieni, profesori, colegi, prieteni, rude au venit să-i aducă un ultim omagiu ex-Preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM, acad. Gheorghe Rusnac, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe medicale a AŞM, acad. Stanislav Groppa şi alte personalităţi.

Mitingul de doliu a fost deschis de dr.hab., prof. Olga Cerneţchi, prorector al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmaceutică „N. Testemiţanu” care a făcut un parcurs în biografia şi activitatea multilaterală a regretatului profesor, remarcând performanţele omului de ştiinţă, punctându-i competenţele şi vocaţiile celui care a fost mentorul sutelor de discipoli. Epoca obstetricianului Eugen Gladun nu se încheie astăzi, a menţionat prorectorul, numele lui va trăi veşnic prin discipolii care i-a educat şi pregătit, prin urmaşii săi, copiii Ana şi Sergiu, care astăzi sunt unii din cei mai buni specialişti în obstetrică şi ginecologie în Republica Moldova, prin sute de copii care au fost ajutaţi să vadă lumina zilei şi prin recunoştinţa pacientelor.

„E greu de crezut că nu-l vei mai putea vedea, nu vei mai putea comunica cu Eugen Gladun, omul care a reuşit să se realizeze în viaţă şi să facă foarte multe lucruri şi toate foarte bine”, a ţinut să remarce ex-Preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi. A vorbit cu tristeţe despre omul cu autoritate impecabilă, o personalitate cu recunoaştere naţională şi internaţională, pe care l-a cunoscut 18 ani în urmă ca un om de excepţie, cu o poziţie onestă, civică şi corectă, un om pe care ai pentru ce să-l preţuieşti în orice domeniu. Excelenţa Sa a menţionat că plecarea unei personalităţi ca prof. Eugen Gladun este o mare şi irecuperabilă pierdere nu doar pentru sistemul medical, dar şi pentru întreaga societate. L-a rugat pe Dumnezeu, dacă tot l-a luat la El în Zilele Sfinte de Înălţare, să-l ţină pe prietenul său Eugen Gladun în apropierea sa.

Profunda durere şi compasiune a fost exprimată şi de ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, care se desparte cu greu şi tristeţe de profesorul, mentorul, fostul ministru al Sănătăţii Eugen Gladun. Demnitarul a menţionat că în perioada activităţii sale, prof. Eugen Gladun a pregătit cu mare generozitate sute de specialişti, a dăruit viaţă şi sănătate miilor de copii care au văzut lumina zilei în braţele lui. Fiind ministru al Sănătăţii a avut curajul, înţelepciunea şi dârzenia de a lua decizii ferme într-o perioadă destul de dificilă de reaşezare a sistemului sănătăţii. Este o mare pierdere pentru comunitate medicală, academică şi intelectualitatea noastră. S-a dus un om de mare valoare pentru societatea noastră, a relevat oficialul.

Prezent la tristul eveniment, m.c. Vladimir Hotineanu, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie a subliniat că regretatul profesor a fost o persoană însemnată de Dumnezeu. Şi Dacă Dumnezeu dă anumite capacităţi oamenilor, lui Eugen Gladun i le-a dat pe toate odată, şi asta pentru ca să ne bucure pe toţi pe parcursul vieţii. Fiind un copil al războiului, a fost şi studentul primelor generaţii de absolvenţi ai Universităţii de Medicină, ca mai apoi să fie chemat pentru a crea medicina noastră în Republica Moldova, fiind printre primii pedagogi universitari în cadrul Institutului de Medicină, ulterior, a Universităţii. Şi-a dus crucea cu toată responsabilitatea, a remarcat legislatorul, şi şi-a dăruit din plin toată energia societăţii, universităţii, studenţilor, poate mai mult decât a oferit familiei. A fost printre primii profesori obstetricieni autohtoni care au pus baza ştiinţei obstetricale şi modernizării sistemului medical. A iubit tineretul, asta fiind o parte deosebită a vieţii lui, specificând că fişa de post a lui Eugen Gladun a fost viaţa.

„Este dură soarta vieţii pe pământ. Este foarte trist sa afli ca oameni pe care i-ai cunoscut, ţi-au fost dragi, i-ai respectat la un anumit moment pleacă”, avea să remarce acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM în cuvântul său de adio. Academicianul a menţionat că Eugen Gladun a avut însă fericirea să se bucure de mii de ori de foarte multă lume, de foarte mulţi copii, cărora le-a ajutat să vadă lumina zilei, considerând că nu este mai mare bucuria şi împlinirea să ştii că eşti parte a unei noi vieţi aduse pe pământ, să vezi sclipirea şi lacrimile din ochii mamelor atunci când îi pui copilul nou născut în braţe. Preşedintele AŞM se simte privilegiat că l-a cunoscut pe m.c. Eugen Gladun, pe care îl consideră o persoană excepţională. S-au cunoscut mai întâi în Parlament, fiind deputaţi, apoi colegi în Cabinetul de Miniştri. Domnia Sa i-a remarcat vocaţia pentru politică, care i-a punctat oarecum destinul, considerând că şi-a implicat competenţele şi efortul în speranţa îmbunătăţirii standardelor din sistemul medical şi calităţii vieţii cetăţenilor. Pe lângă toate aceste virtuţi, preşedintele AŞM a specificat că Eugen Gladun rămâne a fi un mare savant, o figură prolifică a ştiinţei autohtone, un nume sonor în lumea medicală. Cele peste 200 lucrări ştiinţifice publicate, inclusiv 20 de monografii şi manuale, cele peste 220 de propuneri de raţionalizare înregistrate, invenţiile sale vin să confirme elocvenţa celor menţionate şi prezenţa distinsului savant în ştiinţa medicală.

Cu sufletele răvăşite, i-au spus adio regretatului profesor, coleg, prieten, mentor, Eugen Gladun şi prof. Petru Stratulat şi Iurie Carauş, vicedirectori, Centrul Mamei şi Copilului, conferenţiarul Mihail Moldovanu, colegul şi prietenul de-o viaţă al marelui dispărut, asigurându-l că nimic nu-i va putea umbri memoria.
Dincolo de toate aprecierile, Eugen Gladun va rămâne un ilustru şi experimentat specialist în obstetrică şi ginecologie, asistenţa mamei şi copilului.

A pierdut lupta cu viaţa, tocmai el, cel care a dăruit însuşi mii de vieţi întreaga sa carieră de medic ginecolog-obstetrician. Poate că viaţa îşi urmează ciclul ei firesc, dar ceasul vieţii regretatului savant Eugen Gladun, ar fi putut să mai întârzie un pic.

Cine ştie? Poate ca Dumnezeu, care l-a dăruit cu acest har, are nevoie de el Acolo, Sus…Poate că şi-a îndeplinit misiunea şi destinul aici, pe Pământ şi a plecat să susţină Cerul… A ales tăcerea şi acum parcă şi zgomotele lumii au încetat la aflarea unei atare pierderi. Cert este că în aceste clipe, când pleacă o mare personalitate, cuvintele vor fi oricând foarte mici şi foarte puţine.

În speranţa că timpul se va aşterne cuminte peste amintirea Domniei Sale, toţi l-au rugat pe Dumnezeu să-l ierte şi să-i dea un zbor lin spre Nemurire.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM