Aniversarea unui „poet al muzicii” – Ion Gagim

2014-06-09
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit, la 5 iunie curent, Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Ion Gagim şi Universul Muzicii”, consacrată aniversării a 60-a a savantului.

Ion Gagim este doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar, cercetător, filosof, autor de manuale şi monografii de filosofie, psihologie, muzicologie şi educaţie muzicală, figură proeminentă în domenii precum pedagogia muzicii, psihologia muzicii, filosofia muzicii, muzicologia.

Deşi evenimentul a fost conceput ca unul ştiinţific, acesta a constituit un veritabil act de cultură. Şi dacă se zice că virtuţile reprezintă calitatea de a face bine, de a sluji adevărul şi frumosul, asistând la acest eveniment poţi doar să mulţumeşti destinului pentru revelaţia şi starea trăită de a vedea un Om deosebit, un iscusit pedagog, un mare „poet al muzicii”, dăruit cu har şi neobosit devotament muncii sale, de a-i vedea şi simţi profunzimea şi modestia neimaginată, a vedea şi asculta un Om care te învaţă arta de a asculta şi a înţelege muzica, dar şi a o interioriza, un Om care dă conţinut tăcerii, tăcerea oferind posibilitatea de a genera valori intelectuale… Numele acestui mare Om de cultură este Ion Gagim, tot el un mare erudit, elevat şi cel care cinsteşte numele de Om şi toate acestea pentru a ne aduce frumosul şi sublimul în viaţa noastră.

Inaugurând evenimentul, dr.hab. Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe umaniste a AŞM, a ţinut să remarce aspectele ce particularizează conferinţa, aceasta fiind una cu totul aparte, inedită, deosebită pentru că este omagiat un cercetător, un muzicolog unic în istoria muzicologiei noastre, cel puţin în ultimii 50 de ani – Ion Gagim, academician-coordonator, decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Artă a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, membru al Uniunii Scriitorilor, membru al Uniunii Muzicienilor din ţara noastră. Înainte de a oferi cuvântul altor nume de prestigiu pentru a evoca personalitatea aniversarului, nu s-a putut lipsi de plăcerea de a spune cu multe şi vădite emoţii că în sală este prima învăţătoare a distinsului om de cultură, Dna Nina Dănilă. Discipolul Ion Gagim şi-a exprimat recunoştinţa pentru prima sa învăţătoare prin alese cuvinte de gratitudine, oferindu-i un buchet de flori.

Prezent la deschiderea lucrărilor conferinţei, acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM a menţionat faptul că prof. Ion Gagim a reuşit să-şi valorifice capacităţile de un veritabil critic muzical care a redat ceea ce mulţi uneori nu reuşesc să înţeleagă. Citând dintr-o cărţulie de aforisme a protagonistului că „Muzica nu doar ne creează stări, ea ne poartă prin lumi, unde nu am mai fost vreodată”, preşedintele AŞM a exprimat certitudinea că această senzaţie de a te afla într-o altă lume ne-o poate oferi doar prof. Ion Gagim. Deşi ne putem considera un popor norocos şi fericit că avem foarte multă lume care cântă, puţini sunt, însă, cei care pot să descrie această stare de spirit, acel sentiment de înălţare la ascultarea muzicii, unul dintre ei fiind prof. Ion Gagim. Exprimând certitudinea alegerii corecte a prof. Ion Gagim în funcţia de preşedinte al Filialei AŞM din Bălţi, acad. Duca a apreciat înalt tot ceea ce a reuşit să realizeze la Universitatea din Bălţi până acum. Pentru meritul său deosebit în cercetare, în dezvoltarea ştiinţei şi culturii Republicii Moldova, prin tot ce ceea ce face prin activitatea sa, conducerea AŞM i-a conferit prof. Ion Gagim cea mai înaltă distincţie a AŞM, Medalia „Dimitrie Cantemir”.

În contextul aniversării, preşedintele AŞM a transmis, din partea marelui actor şi regizor Mihai Volontir, cele mai frumoase urări de bine şi sănătate pentru bălţeanul lor Ion Gagim. Şi pentru că starea sănătăţii nu i-a permis să fie alături de prietenul său, actorul a exprimat mândria pentru asemenea oameni de valoare, savant care poate vorbi despre muzică atât de frumos, încât „uneori poţi să nu asculţi muzica, dar numai citind ceea ce scrie dl Gagim, te îndrăgosteşti de ea”.

Daniela Vlad, de la Radio Iaşi, un post de Radio pe care toată lumea îl ascultă şi l-a ascultat din toate timpurile, a exprimat plăcerea de a-l cunoaşte pe Ion Gagim acum 10 ani, atunci când a lansat Volumul „Dimensiunea psihologică a muzicii”, la Iaşi. În repetate rânduri dl profesor fost invitatul emisiunii „Univers muzical”, la Radio Iaşi, unde au fost reîmprospătate o mulţime de lucruri, care ajută a vedea muzica prin prisma umană. Dl Gagim, susţine oaspetele ieşean, este cu un pas înaintea noastră pe drumul acesta al descoperirii muzicii ca fenomen divin, ca artă sublimă. O surpriză neaşteptată pentru omagiat a fost vestea că, în cadrul Salonului de Inventică şi Creativitate EUROINVENT, care are loc în luna mai, la Iaşi, Forumul Inventatorilor Români (FIR) a premiat cu Medalia de Aur cărţile dlui Ion Gagim „Muzica – experienţe metafizice” şi „Gheorghe Mustea şi universul muzicii sale”, volum prin care ni-l dezvăluie pe maestrul compozitor. Totodată, omagiatului i-au fost înmânate două diplome de excelenţă ale Expoziţiei în cauză pentru alte volume ale sale şi pentru întreaga activitate editorială. Medalia şi Diplomele de Excelenţa au fost înmânate de preşedintele FIR, prof.univ. Ion Sandu de la Universitatea „A.I.Cuza” din Iaşi.

Un mesaj de felicitare cu ocazia frumosului eveniment a fost adresat de prorectorul Universităţii de Stat „A. Russo”, Valentina Priţcan. Colega de la Bălţi a dlui Ion Gagim a accentuat plus valoarea pe care o poate aduce o personalitate ca Ion Gagim instituţiei universitare, apreciind contribuţiile certe la dezvoltarea şi afirmarea psihologiei muzicale. Făcând referire la unele ipostaze şi la valoarea incontestabilă a savantului Ion Gagim, prorectorul a subliniat că distinsul profesor este un exemplu pentru universitate, este persoana care a dus numele universităţii pe diferite meridiane. „Suntem identificaţi ca instituţie prin prisma activităţii Dumneavoastră şi m-aţi făcut ca atunci când Vă citesc lucrările să-mi schimb conţinutul orelor predate”, a conchis profesorul şi psihologul universitar.

Acad. Gheorghe Mustea, compozitor şi dirijor, înainte de a trece la comunicarea sa, a mărturisit bucuria prilejuită de a-l felicita, cam în fiecare lună, cu ceva pe bunul său prieten Ion Gagim. Mai întâi ca membru al Uniunii Compozitorilor, apoi ca membru al Uniunii Muzicienilor, apoi ca membru al Uniunii Scriitorilor îl felicita în fiecare trimestru al anului, pentru că scotea câte o carte despre muzică, despre stările de muzică. „Aţi fost martori la conferirea Medaliei „Dimitrie Cantemir” de către AŞM, Medaliei de Aur de la Salonul Euroinvent, iar dacă o să răsfoiţi Monitorul Oficial, o să vedeţi că dlui Ion Gagim i s-a conferit de către Preşedintele ţării titlu onorific de „Maestru în Artă”, a dezvăluit compozitorul. Academicianul a menţionat că aprecierile sunt meritate, dat fiind că cercetările prof. Ion Gagim cuprind o vastă arie de probleme a fenomenului muzical, încheind alianţe şi cu alte domenii ştiinţifice, precum muzica raportată la fizică, biologie, medicină, chiar religie, eseuri pe probleme de artă, cultură, volume cu aforisme, maxime, cugetări despre muzică, om, viaţă, o pasiune aparte a autorului rămânând a fi pentru ştiinţa care reprezintă fenomenul muzical - muzicologia.

Cu o comunicare privind rezultate unui studiu experimental psihologic la eveniment a fost prezent acad. Victor Lăcustă. Domnia Sa a făcut referinţe asupra unor idei şi principii expuse de prof. Gagim în introducerea la monografia „Dimensiunea psihologică a muzicii”, unde menţionează: „Dacă muzica începe undeva, atunci începutul ei se află în conştiinţa umană, deoarece abordarea muzicii nu poate să de-a răspuns la întrebarea ce este, totuşi, acest fenomen plin de taină, de ce şi pentru ce există”. Astfel de răspuns, susţine autorul studiului, poate fi obţinut doar în rezultatul unei abordări psihologice a artei sunetelor, acest aspect fiind redat în profunzimea cunoaşterii de către prof. Ion Gagim.

Au trezit un viu interes şi comunicările prezentate de prof. Svetlana Ţircunova şi prof. Galina Cociarova de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, de către doctorii şi conferenţiarii Margareta Tetelea, Marina Morari şi Lilia Graneţcaia de la Universitatea bălţeană ş.a.

La rândul său, omagiatul a mulţumit tuturor celor care au adresat calde şi sincere cuvinte de felicitare, celor care au prezentat comunicări, tuturor celor care, prin prezenţa lor i-au întregit această sărbătoare de suflet, realizarea acestui vis împlinit. Şi pentru că tot s-a vorbit mult despre metafizică, profesorul bălţean a mărturisit chiar şi în momentul în care vorbea, că era în stare metafizică. „Dumneavoastră cunoaşteţi ce înseamnă un vis împlinit, ce înseamnă un vis real? Iată acum se realizează acest vis real pentru mine”, a relevat sexagenarul. Şi pentru a spori şi mai mult omenescul din el, având în mână câteva din ultimele sale lucrări, distinsul savant remarcă cu modestia-i caracteristică că sunt cărţi muncite şi cărţi care nu sunt muncite. „Sunt gânduri căzute de undeva de Sus şi fixate pe hârtie, eu doar atât am făcut, mai mult nimic”, a explicat elevat aniversarul.

Şi ca o ultimă notă, aniversarul a relatat că în ultima cărţulie a descoperit pentru Domnia Sa o lege în muzică, pe care a numit-o legea buclei divine. A analizat sute, dacă nu mii de creaţii muzicale din toate epocile şi din toate stilurile şi a observat că toate melodiile, cu mici excepţii, încep printr-o urcare în sus, ating un punct culminant la nivel de motiv, apoi coboară în jos. „Luaţi orice creaţie muzicală, fie de muzică populară, uşoară, clasică şi o să descoperiţi această legitate. Muzica mai întâi parcă face o rugăciune, o reverenţă, un poclon, pronunţă o rugăciune, parcă, cuiva Sus, acolo, după aceea îşi caută de drum. Iată eu acum vreau să aplic această lege a buclei divine şi să fac această reverenţă şi această închinăciune în faţa Dumneavoastră, a tuturor”, şi-a încheiat emotivul discurs omagiatul.

Lucrurile frumoase nu au luat sfârşit aici. În seara aceleiaşi zile, distinsul savant a avut parte de un concert omagial de toată splendoarea, susţinut la Filarmonica Naţională de Orchestra Simfonică Naţională a Companiei Teleradio Moldova, dirijor, acad. Gheorghe Mustea. Pe fundalul publicului select, prezent în templul culturii şi muzicii, aniversarul a moderat întreg parcursul acţiunii, având o prestaţie unică în prezentarea lucrărilor muzicale. Printr-o erudiţie care impresionează, protagonistul acestei sărbători de zile mari, a vorbit cu mare pasiune, relevând adevărul suprem al vieţii şi arătându-ne cum putem înţelege lumea şi universul prin ascultarea muzicii, care este o mare taină, cum se poate naşte muzica din tăcere, cum muzica poetizează orice proză, că muzica este armonie, muzica este iubire, dorindu-şi ca aceste expresii să nu rămână doar metafore frumoase. Distinsul om de cultură ne-a sugerat să interiorizăm muzica, încercând să ne „muzicalizeze” chiar, mărturisind că pentru muzică, ca şi pentru Spirit, punctul de gravitaţie este cerul, nu pământul. Dar a dat şi o temă pentru acasă pentru toţi. Să fredoneze fiecare în drum spre casă o melodie şi să încerce să observe starea de spirit dumnezeiască în care se va afla.

La mulţi ani, onorat OM al acestui neam!

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM