Integrarea în Spațiul European de Cercetare

2014-06-16

În perioada 13-14 iunie 2014, la Viena, Austria, academicianul Gheorghe DUCA, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a participat la cea de-a 103-a şedinţă a Consiliului de Administrare al Centrului Comun de Cercetare (Governing Board of the Joint Research Centre, JRC).

În cadrul ședinței, s-au discutat subiecte precum strategia JRC privind accesul deschis la rezultatele științifice, activitățile JRC pentru securitatea cibernetică, pentru energia regenerabilă, precum și cele în cadrul Programului Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare Orizont 2020.

Președintele AŞM a intervenit în cadrul ședinței cu o prezentare a reformei sistemului de cercetare-dezvoltare și a priorităților de cercetare ale Republica Moldova în contextul lansării și asocierii Republicii Moldova la Programul-Cadru ORIZONT 2020, a procesului de integrare în Spațiul European de Cercetare. Totodată, academicianul a informat Consiliu despre dinamica negocierilor privind semnarea Acordului între Republica Moldova și Uniunea Europeană cu privire la participarea Republicii Moldova în cadrul Programului-Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare (2014-2020) – ORIZONT 2020, precum și procedurile interne parcurse.

Având în vedere discuția în cadrul Consiliului JRC privind activitățile ce vizează energia regenerabilă, președintele Academiei, a remarcat progresele Republicii Moldova în acest domeniu, adoptarea politicii energetice noi, în conformitate cu standardele europene, și a subliniat necesitatea consolidării cooperării științifice pentru acest domeniu.

În contextul examinării contribuției JRC la realizarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, academicianul Gheorghe Duca, a raportat Consiliului despre desfășurarea, la Chișinău, la 7 aprilie curent, a celei de a V-a ediții a Conferinței Academiilor Dunărene. În cadrul acestui eveniment, academiile europene au susținut propunerea de a crea, la Chișinău, un Centru regional de monitorizare a calității apelor, ca componentă a infrastructurii de cercetare europeană. În acest sens, această propunere a fost înaintată spre examinare Consiliului JRC.

Totodată, președintele AȘM, a invitat Consiliul JRC să organizeze una din ședințele preconizate pentru anul 2016, la Chișinău, fapt ce va permite consolidarea cooperării științifice între comunitatea științifică din Republica Moldova și JRC, precum și va permite popularizarea activităților JRC la nivel național.

Menționăm că prin integrarea în Spațiul European de Cercetare, participarea la Programul-Cadru 7 al UE pentru Cercetare și Inovare și asocierea la Programul-Cadru pentru Cercetare și Inovare „ORIZONT-2020”, academicianul Gheorghe Duca este membru, cu drepturi depline, al Consiliului de Administrare al Centrului Comun de Cercetare.

Centrul Comun de Cercetare este serviciul științific intern al Comisiei Europene, care angajează oameni de știință pentru a efectua cercetări ce vor fi utilizate în calitate de recomandări științifice independente la elaborarea politicilor comunitare. Centrul Comun de Cercetare are în subordine 7 institute: Institutul pentru Sustenabilitate și Mediu, Institutul pentru Energie și Transport, Institutul pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, Institutul pentru Studii Tehnologice Prospective, Institutul pentru Materiale și Măsurători de Referință, Institutul pentru Elemente Transuraniene și Institutul pentru Protecția și Securitatea Cetățenilor. Sediul central al Centrului, precum și infrastructura de cercetare primară se află în orașul Ispra, Italia.