Sănătatea mamei și copilului: probleme și realizări, raportate la AȘM

2014-06-17
 

La 16 iunie 2014 a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, prezidată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. La şedinţă au participat membrii CSŞDT, coordonatorii secţiilor de ştiinţe, şefii de direcţii ai aparatului CSŞDT al AŞM.

Pe agenda de lucru a şedinţei a fost inclusă examinarea mai multor probleme curente ce vizează activitatea organizaţiilor de drept public din sfera ştiinţei şi inovării.

Una din chestiunile incluse în ordinea de zi a şedinţei a vizat audierea raportului privind starea de sănătate a copilului şi strategiile Institutului Mamei şi Copilului pentru ameliorare. O informaţie amplă la acest subiect a fost prezentată de directorul general al IMSP IMşiC, dr. Ştefan Gaţcan, care s-a referit prioritar la starea sănătăţii mamei şi copilului, axându-se pe realizările înregistrate, provocările cu care s-au confruntat, dar şi pe strategii de perspectivă.

În raportul său, directorul instituţiei medicale a reliefat dinamica natalității, sporului natural şi a mortalității infantile, începând cu anul 1990 şi până în 2013. O atenţie aparte a fost acordată reformelor în domeniul asistenţei medicale mamei şi copilului, inclusiv: Reforma în serviciul de medicină perinatală, care a inclus trei faze, fiind indicate şi principalele rezultatele înregistrate; Reforma în serviciul spitalicesc - serviciul de asistenţă medicală urgentă şi terapie intensivă la copii, aceasta fiind o altă reformă impusă de lărgire a ariilor de accesare a serviciilor medicale în scopul sporirii accesului copiilor gravi bolnavi la servicii pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă de înaltă calitate. Aceasta a fost posibilă în anul 2008, prin implementarea Proiectului moldo-elveţian „Regionalizarea serviciilor pediatrice de terapie intensivă şi urgenţă în Republica Moldova”, care, de asemenea, a avut mai multe faze de aplicare. Drept consecinţă, au fost renovate Secţia reanimare la IMşiC, Departamentele de pediatrie urgentă la SC mun. Bălţi, SC mun. pentru Copii „V.Ignatenco”, Spitalul Raional Cahul; Create şi echipate 3 Centre de pregătire continuă a cadrelor pediatrice în terapia intensivă şi de urgenţă; Procurat echipament medical pentru centrele funcţionale/secţiile regionale RTI etc., au fost instituite cursuri de bază şi avansate în managementul calităţii (64 persoane). De asemenea, au fost menţionate şi alte reforme care au contribuit esenţial la eficientizarea activităţii instituţiei, precum: Reforma în asistenţa medicală primară; Reforma în Serviciul de Sănătate în Şcoli; Dezvoltarea Serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor.

Toate acestea au avut un impact benefic asupra calităţii asistenţei acordate, care au contribuit esenţial la diminuarea indicelui sau dinamicii mortalităţii materne, mortalităţii perinatale, mortalităţii neonatale precoce, mortalității infantile și mortalității copiilor până la 5 (la 1000 născuți vii); invalidităţii copiilor în vârstă 0-18 ani (la 1000 copii, abs.). Totodată, a crescut rata de supraveţuire a nou-născuţilor în categoriile de greutate sub 1500 g şi 1500-2500 g, 2000-2013.

Raportorul a prezentat date statistice relevante, indicând şi asupra sistemului de finanţare ce include ajustarea mijloacelor financiare, inclusiv renovarea capitală a centrelor perinatologice de niv. II şi III; costurile per caz tratat neonatal; studiul aspectelor medico-sociale în mortinatalitatea antenatală; prevenirea dizabilităţilor la copiii prematuri prin creşterea accesului la servicii de detecţie şi intervenţie timpurie etc.

Dr. Ştefan Gaţcan a prezentat şi Direcţiile principale ale cercetărilor viitoare, venind cu recomandări care vizează, în mod special, asistenţa medicală primară; serviciul perinatal; serviciul pediatric.

Membrii CSŞDT au aprobat raportul privind starea de sănătate a copilului şi strategiile Institutului Mamei şi Copilului pentru ameliorare, menţionând eficienţa activităţii instituţiei şi a conducerii acesteia.

În cadrul şedinţei au fost examinate şi problemele privind concursul pentru postul de director al unor instituţii ştiinţifice din cadrul AŞM; concursul pentru postul de director al unor instituţii auxiliare ale AŞM; reorganizarea unor instituţii ale AŞM ş.a.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM