Academicianul Boris Gaina – Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat „B. P. Haşdeu” din Cahul

2014-06-12

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul i-a acordat recent titlul onorific de Doctor Honoris Causa academicianului Boris Gaina, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe agricole a AŞM.

Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinţei ştiinţifico-practice internaţionale cu genericul ,,Perspectivele şi probleme încadrării în spaţiul european al învăţământului superior”, la care au participat ministrul Educaţiei, Maia Sandu, prorectorul Universităţii Tehnice din Moldova, Larisa Bogaian, membrii Senatului universităţii gazdă, rectori şi prorectori ai instituţiilor superioare de învăţământ din România şi Republica Moldova, directori de instituţii de cercetare din cadrul AŞM, colaboratori ai institutelor de ramură din cadrul Complexului Agroindustrial.

Laudatio a fost dat citirii de către dr. conf. Svetlana Bârlea, prorector, care a menţionat aportul academicianului Boris Gaina la dezvoltarea ştiinţei biologice, agrobiologice şi biotehnologice şi contribuţia Domniei Sale la dezvoltarea Universităţii din Cahul, inclusiv în promovarea unei colaborări eficiente cu cercetătorii ştiinţifici de la instituţia universitară, unde pe parcursul ultimilor 10 ani, profesorul Boris Gaina a ţinut un curs de lecţii, a participat, în calitate de membru al comisiei de stat pentru tezele de licenţă, la seminarele ştiinţifice, a participat şi a monitorizat secţii vitivinicole din cadrul Forumului ştiinţifico-practic moldo-român.

În luarea de cuvânt, proaspătul Doctor Honoris Causa Boris Gaina a mulţumit Senatului Universităţii din Cahul pentru onoarea acordată prin conferirea acestui înalt titlu, după care a ţinut o prelegere, în care a prezentat rezultatele principale ale activităţii sale din domeniul educaţional, cercetărilor în agricultură, viticultură, biotehnologiei, cooperării bilaterale cu Ucraina, România, Italia şi Germania, în cadrul cărora academicianul are calitatea de executor sau conducător de proiecte.

Totodată, acad. Boris Gaina a subliniat rolul AŞM care, pe parcursul ultimilor 10 ani, a monitorizat şi coordonat întreaga activitate a comunităţii ştiinţifice din ţară. De asemenea, academicianul a menţionat şi despre unele amendamente care au fost deja expuse de acad. Gheorghe Duca, reales recent în funcţia de preşedinte al AŞM, modificări care se preconizează a fi introduse în Codul cu privire la ştiinţă şi inovare, exprimând speranţa că acestea vor fi aprobate de către instituţiile responsabile şi reformele vor da rezultatele scontate.

Cu prilejul acordării titlului de DHC al Universităţii din Cahul, acad. Boris Gaina a fost felicitat de ministrul Educaţiei Maia Sandu. Oficialul a subliniat, de asemenea, importanţa colaborării dintre ştiinţă şi educaţie, dintre Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Ministerul Educaţiei, accentuând importanţa implicării savanţilor din institutele academice şi ramurale în pregătirea cadrelor de înaltă calificare.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM