Să investim în oameni pentru propria dezvoltare

2014-06-25
 

Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) şi Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltarea Afacerilor (CEDA) din România au lansat, la 24 iunie, la Chişinău, Centrul de Resurse pentru Proiecte Europene (CRPE).

La evenimentul de lansare al CRPE au fost prezenţi reprezentanţi ai celor doi parteneri gestionari ai proiectului şi invitaţi din cadrul ministerelor, consiliilor raionale, băncilor, institutelor de cercetare, asociaţiilor profesionale, operatori economici din mediul privat etc.

La lansarea Centrului a participat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu. Domnia Sa a afirmat că este extrem de dificil de accesat şi de valorificat fonduri europene, deschise pentru Republica Moldova, fără o anumită pregătire sau fără asistenţa unor experţi, care au reuşit să însuşească subtilităţile de elaborare a propunerilor de proiecte şi cererile de finanţare din fondurile europene. În acest context, prim-vicepreşedintele AŞM consideră, că crearea Centrului de Excelenţă pentru Dezvoltarea Afacerilor este oportună şi reprezintă o acţiune foarte importantă în vederea instruirii populaţiei. Academicianul a remarcat că toate ţările care au ales vectorul european de dezvoltare au trecut printr-un proces de învăţare. Este important sa avem cadre bine pregătite, să putem aduce excelenţa ştiinţifică în laboratoare, iar tinerii noştri să prindă rădăcini aici în ţară, important fiind şi crearea unui pod de comunicare între mediul ştiinţific şi cel de afaceri. În numele conducerii AŞM, acad. Ion Tighineanu a dorit mult succes Centrului nou creat, în speranţa că în timpul cel mai apropiat vor veni şi aprecierile activităţii acestuia.

Dr.hab. Alexandru Stratan, director INCE, a menţionat că Centrul de Resurse pentru Proiecte Europene este un proiect care răspunde necesităţilor de a pregăti cadre competente, în vederea elaborării de proiecte de absorbţie a fondurilor europene pentru toate domeniile, inclusiv a funcţionarilor din administraţia publică, a lucrătorilor din mediul economic de stat şi privat şi a celor implicaţi în activitatea organizaţiilor nonguvernamentale în managementul accesării fondurilor europene. Alexandru Stratan a remarcat că UE este pentru Republica Moldova primul donator în acest sens, care vine cu un suport de 600 mln de euro pentru perioada 2013-2017, precizând că atare asistenţă este necesară nu doar în sfera energeticii, dar şi în domenii precum sănătate, cultură, învăţământ, agricultură, prestări servicii.

Despre obiectivele şi misiunea Centrului de Resurse pentru Proiecte Europene a relatat prof. univ. dr. Sorin Bocancea, specialist în studii europene în cadrul CEDA. Expertul a relevat că proiectul european este prevăzut pe o perioadă de 3 ani şi solicită un grad sporit de seriozitate şi profesionalism, în special privind gestionarea fondurilor europene. Şi pentru că banii publici trebuie justificaţi, dumnealui a precizat că gestionarea acestora implică şi o anumită cultură a asocierii şi cunoştinţe teoretice, însă mai mult contează abilităţile practice şi procesul de învăţare socială continuă, pentru a atrage aceste fonduri, iar rata lor de absorbţie să fie cât mai mare. Este important ca proiectele să fie elaborate de specialişti locali, pentru ca banii să nu plece din ţară odată cu consultanţii străini, a accentuat Sorin Bocancea. Expertul român a reiterat că cheia spre aceste fonduri este formarea profesională, venind cu îndemnul de a investi în oameni, de a investi în propria pregătire, pentru că valoare mai mare decât cunoştinţele nu există şi nimeni nu poate să ţi le ia.

Centrul va organiza cursuri de instruire complexă pe parcursul a 100 de ore, cu posibilitatea de instruire a 30 de persoane într-un singur curs.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM