Cine decide cîştigătorii burselor oferite de Federaţia Mondială a Savanţilor?

2014-06-26

Este o întrebare retorică, care apare de fiecare dată, cînd se anunţă rezultatele concursului, inclusiv şi pentru proiecte europene internaţionale şi chiar naţionale.

În toate cazurile prezentate cu participarea fondurilor străine, proiectele de cercetare se examinează de experţi internaţionali şi decizia se ia de către organul care acordă bursele. Aşa şi-a început discursul său, Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca la întîlnirea cu doctoranzii deţinători ai Burselor oferite de Federaţia Mondială a Savanţilor, care a avut loc la 26 iunie, curent, ora 9.00, în sala mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Domnia sa, acad. Gh. Duca a menţionat că este o frumoasă tradiţie de susţinere a tinerilor cercetători din Republica Moldova, oferindu-le reale şanse pentru elaborarea proiectelor tezelor de cercetare şi susţinerea lor în termene utile, pentru ca rezultatele ştiinţifice să poată fi implementate în sfera economică şi socială.

Programul de burse respectiv a fost iniţiat şi este susţinut permanent de ilustrul savant în domeniul Fizicii nucleare, Antonino ZIHICHI (GENEVA), preşedintele Federaţiei Mondiale a Savanţilor (FMS).

Graţie colaborării Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu Federaţia Mondială a Savanţilor, începînd cu anul 1999, peste 100 de doctoranzi din RM au beneficiat de bursele FMS, de rînd cu alţi tineri cercetători din 110 ţări.

Concursul pentru Bursele FMS a demarat în luna martie. Dosarele au fost expediate în adresa FMS, care după o selectare riguroasă a informat AŞM despre rezultatele concursului, în rezultatul căruia 9 doctoranzi din RM vor beneficia de aceste burse.

În cadrul întîlnirii, fiecare doctorand şi-a prezentat succint actualitatea temei de cercetare, convingînd pe cei prezenţi despre importanţa studiului şi retultatelor cu impact pentru Republica Moldova.

Totodată, Preşedintele AŞM, acad. Gh. Duca, a înmînat scrisorile de confirmare deţinătorilor burselor respective, solicitîndu-le o activitate ştiinţifică mai intensă, pentru realizarea obiectivelor propuse în cadrul proiectelor de cercetare ştiinţifică.

Dr.conf. Nicolae Stratan, Şef Direcţie politici în sfera ştiinţei şi inovării