Academia de Ştiinţe a Moldovei l-a omagiat pe folcloristul Nicolae Băieşu la 80 de ani

2014-06-27
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc o conferinţă ştiinţifică, consacrată omagierii a 80 de ani de la naşterea folcloristului Nicolae Băieşu, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Evenimentul a fost deschis şi moderat de directorul Institutului de Filologie al AŞM, dr.hab. Vasile Bahnaru, care i-a adresat omagiatului un mesaj de felicitare în numele colegilor, trecând în revistă meritele şi succesele unuia dintre primii şi cei mai neobosiţi cercetători folclorici de după război.

Adresând un mesaj de felicitare în numele conducerii AŞM, Secretarul ştiinţific general interimar al AŞM, dr.hab. Aurelia Hanganu a ţinut, întâi de toate, să remarce că sărbătorile de Sânziene care-i poartă destinul domnului Nicolae Băieşu i-au jucat festa, adică, i-au destinat să fie un cercetător al tradiţiilor care ne însoţesc, al oamenilor care le respectă şi al poporului care le poartă, iar Domnia Sa, cuminte şi cu minte, a urmat acest destin şi i-a îndeplinit poruncile, ajungând astăzi cu un frumos rezultat înşirat în rânduri şi foi, legate în cărţi, în articole, publicaţii, dar şi în gândurile discipolilor şi colegilor, astfel încât la un popas şi la o vârstă a înţelepciunii este înconjurat de cei mai apropiaţi. Pentru participarea activă la viaţa ştiinţifică, contribuţie deosebită la studierea folclorului literar în Republica Moldova, promovarea cercetărilor ştiinţifice pe plan naţional şi internaţional şi cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani, Academia de Ştiinţe i-a decernat Diploma „Meritul Academic”.

La deschiderea evenimentului aniversar a luat cuvântul dr.hab. Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte, care a remarcat relevanţa activităţii ştiinţifice de-o viaţă a octogenarului Nicolae Băieşu. Punctând importanţa activităţii neobositului folclorist la valorificarea tezaurului popular, academicianul-coordonator a relevat efortul creator şi dăruirea totală în promovarea datinilor şi tradiţiilor naţionale, a obiceiurilor poporului nostru, acestea contribuind neabătut la aprofundarea ideii de spirit şi artă naţională.

Obsedat de problema longevivilor, poetul Iulian Filip, un împătimit şi el al folclorului, a recunoscut cu mâna pe inimă că l-a invidiat pe Nicolae Băieşu mulţi ani pentru monopolizarea, mai ales, a folclorului copiilor. Chiar şi aşa, poetul-folclorist vine cu îndemnul de a îngemăna argumentele pentru revenirea la tezaur pentru că aceste cărămizi, adică cărţile pe care le-a scris, sunt argumentul cel mai greu. Cu prilejul aniversării, împreună cu echipa de la Sectorul de folclor, şi-au îngăduit să-i dorească octogenarului sănătate şi poftă de toate.

Cuvinte calde de felicitare i-a adresat colegului său acad. Mihai Cimpoi, care a mărturisit că a scris cu mare plăcere un microstudiu despre omagiat, iar gândul care a stă la baza acestui studiu este identitatea noastră în folclor. A încheiat cu o epigrama a umoristului Chirițescu, care şi-a făcut-o la 80 de ani: E greu dragi contemporani/ Să trăieşti 80 de ani/ După aceea nu e greu/ Că te uită Dumnezeu.

În cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice, au conferenţiat doctorul în filologie Grigore Botezatu, doctorul în etnologie Tudor Colac, dr. Tatiana Botnaru, dr. Ion Buruiană, cerc. şt. Ştefan Sofronovici ş.a.

Felicitări şi urări de sănătate i-au adresat omagiatului şi m.c. Nicolae Bileţchi, dr.hab. Ion Ciocanu, dr. Varvara Buzilă, artistul Ioan Paulencu.

Aniversarul este foarte bucuros că a ajuns la vârsta pe care o are, mulţumind părinţilor, colegilor, soţiei, copiilor, care „îi sunt întotdeauna alături şi îl ajută să procedeze conform constituţiei”. Se bucură că se ocupă de temele care-i sunt pe placul său - tradiţiile sărbătorilor calendaristice, folclorul copiilor, istoria folcloristicii. Este, de asemenea, foarte bucuros că lucrările pe care le-a scris şi le mai scrie sunt de folos oamenilor. Le-a mulţumit celor care au luat cuvântul şi tuturor pentru prezenţă şi pentru atmosfera creată de ziua sa.

Evenimentul aniversar a inclus şi lansarea cărţilor „Obiceiurile şi folclorul sărbătorilor de iarnă” şi „Nicolae Băieşu. O viaţă închinată valorificării folclorului”.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM