Istoria ca parte a culturii şi identităţii naţionale

2014-06-27
 

Institutul de Istorie al AŞM, în colaborare cu Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Facultatea de Istorie şi Filosofie a USM, UPS „Ion Creangă”, Facultatea de Istorie şi Relaţii Internaţionale a ULIM, Primăria municipiului Chişinău, Centrul de Cultură şi Istorie Militară, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chişinău, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a organizat la 18 iunie 2014 Ședinţa festivă consacrată sărbătorii profesionale Ziua istoricului.

Şedinţa, desfăşurată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, a adunat distinşi istorici şi oameni de cultură, reprezentanţi ai Guvernului şi Primăriei Chişinău.

Preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Moldova, dr. Gheorghe Negru, a salutat asistenţa, în numele organizatorilor, mulţumind pentru alegerea de a fi împreună în această zi, când se împlinesc 25 de ani de la Fondarea Asociaţii Istoricilor din Republica Moldova. Domnia Sa a ţinut să specifice că, crearea Asociaţiei, la 18 iunie 1989, a marcat profund evoluţia ţării noastre după aproape jumătate de secol de regim totalitar comunist, Republica Moldova păşind pe un nou făgaş de dezvoltare. Subliniind importanţa istoriei pentru lumea contemporană, Domnia sa a reliefat că aceasta este parte a culturii de masă, a identităţii naţionale, iar fără identitate naţională, fără cultură naţională este imposibil să trăim şi să supravieţuim. Întrebat fiind ce trebuie să întreprindă Asociaţia pentru promovarea culturii istorice, dl Gheorghe Negru a declarat că, în primul rând, trebuie să adâncească cercetările istorice, în al doilea rând, să fie elaborate manuale, culegeri de documente, întâlniri cu elevii, cu studenţii, astfel încât toate miturile existente de până acum, să dispară. Este important ca istoria să fie cunoscută, pentru aceasta trebuie să existe un sistem de învăţământ performant, iar cunoştinţele pe care le produc cercetătorii, savanţii trebuie să ajungă la oameni, copii, studenţi, la întreaga societate.

În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a comunităţi ştiinţifice, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu a exprimat sincere felicitări cu ocazia sărbătoririi zilei profesionale a istoricilor, precum şi cu prilejul consemnării a 25 de ani de la formarea Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, dorindu-le istoricilor perseverenţă şi noi realizări în cercetările pe care le efectuează în identificarea adevărului ştiinţific. Cercetările în domeniul istoriei, susţine academicianul, răspund la întrebarea cine suntem, de unde venim, istoria fiind piatra de temelie a identităţii şi culturii noastre. Problema devine cu mult mai actuală astăzi, când vorbim de revenirea la valorile europene, de vectorul de dezvoltare a ţării, de perspectiva europeană a Republicii Moldova. În context, prim-vicepreşedintele AŞM a adus mulţumiri academicienilor, savanţilor care, pe parcursul anilor au elucidat multiple aspecte sensibile ale istoriei noastre în baza adevărului ştiinţific.

În contextul european, Domnia Sa a menţionat că savanţii au fost primii care s-au integrat în Spaţiul European, prin asocierea la Programul comunitar Cadru 7, iar după cum deja este cunoscut, recent, a fost lansat Programul Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare ORIZONT 2020, la care Republica Moldova participă cu drepturi depline. În cadrul acestui program, studiul istoriei este o componentă esenţială pentru realizarea obiectivului – Europa într-o lume în schimbare. Participarea activă la realizarea proiectelor regionale vor permite cercetătorilor noştri să valorifice cu succes patrimoniul cultural privind istoria şi tradiţiile neamului.

Directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chişinău, Nichita Danilov, a lansat un mesaj, în care a exprimat doleanţa ca istoricii din Republica Moldova să colaboreze cât mai bine cu istoricii din România - din Iaşi, Bucureşti, Ardeal, pentru că, elucidând o parte din enigmele acestui spaţiu, va fi cunoscută mult mai bine istoria noastră naţională şi a traumelor prin care am trecut. Le-a dorit tuturor istoricilor să stea pe baricadă, sa scoată la suprafaţă adevărul istoric şi să lupte împotriva tuturor manipulărilor şi a ororilor pe care dictaturile, puterile caută să le folosească ca să-şi impună propriul punct de vedere.
Directorul Institutului de Istorie, dr. Gheorghe Cojocaru a reiterat necesitatea colaborării cu istoricii români pentru a fi solidari în cercetarea istorică şi elucidarea enigmelor care tot mai planează asupra noastră, subliniind importanţa cunoaşterii istoriei ţării, limbii pe care o vorbim şi identităţii neamului.

În cadrul evenimentului, istoricilor le-au fost înmânate diplome de merit din partea Institutului de Istorie al AŞM, Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, Primăriei Municipiului Chişinău, Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, Chişinău.

Sărbătoarea Ziua Istoricului a fost instituită în 2011, prin decizia Guvernului Republicii Moldova, în semn de preţuire a aportului comunităţii istoricilor la promovarea adevărului istoric şi a valorilor democratice.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM