Realizările ştiinţifice ale Academiei devin tot mai solicitate pe piaţa europeană

2014-07-05
 

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov şi preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, însoţiţi de o delegaţie de oameni de afaceri din Franţa au vizitat, la 4 iulie curent, loturile experimentale ale Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor (IGFPP) al Academiei.

Directorul IGFPP, dr. hab. Vasiel Botnari a prezentat rezultatele obţinute de savanţi în crearea de noi soiuri de plante aromatice şi medicinale, culturi cerealiere, păstăioase şi leguminoase.

Conducerea Academiei a apreciat interesul manifestat de ministrul Vasile Bumacov şi viceministrul Gheorghe Gaberi, a delegaţiei franceze de a se familiariza şi de a se convinge de realizările performante ale institutului. Academicianul Gheorghe Duca a reconfirmat că este un bun exemplu de utilizare a cercetărilor fundamentale din domeniul geneticii şi biologiei moleculare pentru obţinerea unor hibrizi şi soiuri care pot da un randament, deci, o plus valoare mult mai mare. Folosindu-se de acest prilej, preşedintele AŞM a felicitat colegii din Institut, care în anul curent au realizat seminţe de hibrizi la peste o 100 de gospodării agricole, iar cu 20 din diferite raoiane, fiind încheiate acorduri de inplimentare a tehnologiilor agricole - în Sângerei, Drochia, Ialoveni etc.

„Este un succes, o istorie de succes şi mă bucur că acest lucru are loc tocmai acum, când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, dar şi Acordul de Asociere la Programul Știinţific Orizont 2020. Europenii s-au convins astăzi că există tehnologii, există soiuri, posibilităţi, dar şi potențial pentru a face investiţii, în special, în domeniul plantelor eterooleaginoase”, a declarat preşedintele Academiei.

Întrebat despre propunerile pe care le putem oferi pentru colaborarea moldo-franceză în acest domeniu, ministrul Vasile Bumacov a remarcat că Franța este un mare producător de parfumuri, de medicamente care se fabrică din plante eterooleaginoase, din plante medicinale, iar Republica Moldova are un potenţial colosal în acest domeniu. Oficialul a amintit că în trecut ţara noastră a fost unul dintre cei mai mari producători de aceste soiuri de plante aromatice şi medicinale, dispunea de fabrici care le procesau, condiţiile climaterice ale țării noastre fiind absolut favorabile, ba chiar unele arome fiind şi mai bune decât în alte ţări. Anume din aceste considerente francezii sunt interesaţi să facă investiţii în acest domeniu, iar ministerului împreună cu oamenii de ştiinţă nu le rămâne decât să le pună astăzi la dispoziţie toate aceste experimente, care sunt realizate în cadrul Institutului AŞM la cel mai înalt nivel. „Este foarte bine ca astăzi să ne aducem şi noi contribuţia în acest domeniu. De aceea, am invitat aici, în câmp, delegaţia franceză, ca să vadă toate colecţiile, tot potențialul ştiinţific, pe care îl avem pentru a susţine această industrie şi investiţiile franceze în acest domeniu în Republica Moldova”, a relevat ministrul Bumacov.

„Scopul vizitei noastre este dezvoltarea tuturor formelor de colaborare în domeniul agriculturii. Suntem foarte impresionaţi de rezultatele văzute aici”, a menţionat reprezentantul delegaţiei franceze,Visent Falicoz. Mai mult, oaspetele francez a exprimat intenţia unei cooperării ştiinţifice în domeniu, îndeosebi, în domeniul biodiversităţii, specificând că Franţa are o experienţă bine cunoscută în acest domeniu. S-au arătat bucuroşi şi deschişi pentru a dezvolta o colaborare de perspectivă cu colegii din Moldova şi asta pentru că cei mai mari producători de parfumuri din Franța lucrează cu plantele din Moldova.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM