Teză de doctor habilitat de pionerat în domeniul managementului ecologic

2014-07-12
 

La 10 iulie curent, a avut loc susţinerea publică a tezei de doctor habilitat în ştiinţe biologice „Managementul ecologic: Fundamentarea teoretică şi practică şi particularităţile lui în tranziţia”, pretendent - Arcadii Capcelea, doctor în ştiinţe geografice, conferenţiar. Teza a fost susţinută în cadrul Consiliului ştiinţific specializat (preşedinte - m.c. Ion Dediu) din cadrul Institutului de Zoologie al AŞM.

Pe post de consultanţi ştiinţifici ai tezei au fost acad. Gheorghe Duca, profesor universitar, doctor habilitat în chimie şi acad. Ion Toderaş, profesor universitar, doctor habilitat în biologie. În calitatea de referenţi oficiali, aspirantul la gardul ştiinţific de doctor habilitat i-a avut pe prof. Vladimir Rojanschi de la Universitatea Ecologică din Bucureşti, prof. Vădineanu Angheluţă, coordonatorul Scolii doctorale şi Centrului de cercetare în ecologie sistemică şi sustenabilitate a Universităţii din Bucureşti şi prof. Larisa Bugaian, prorector la Universitatea Tehnică din Moldova.

Autorul Arcadii Capcelea a abordat în teza sa problematica fundamentării teoretice a Managementului Ecologic, lucrarea având drept obiectiv formularea metodologiei managementului ecologic, fundamentarea strategiei şi tacticilor reformării managementului în contextul condiţiilor particulare ale tradiţiei economice, a trecerii de la un stat centralizat cu economie centralizată spre o economie de piaţă care funcţionează în bazele principiilor democratice. Pretendentul a făcut o evaluare a apariţiei creării acestui sistem în contextul Republicii Moldova, evoluţiei acestui sistem pe parcursul ultimului deceniu, înainte de independenţă şi a analizat evoluţia ecologică pe parcursul ultimilor 20 de ani de independenţă, identificând şi carenţele existente. Teza se impune prin promovarea unei viziuni inovatoare de ansamblu, panoramice, interdisciplinare asupra managementului ecologic în integritatea lui.

Academicianul Gheorghe Duca, unul din consultanţii tezei, a apreciat lucrarea şi problematica abordată de Arcadii Capcelea drept o istorie de succes, o istorie de succes atât a autorului tezei, cât şi a tuturor celor implicaţi în elaborarea şi susţinerea lucrării – preşedintelui Consiliului ştiinţific, referenţilor oficiali, consultanţilor ştiinţifici etc. A felicitat aspirantul pentru curajul şi voinţa de a trata această temă deloc simplă şi atât de actuală, mergând lent, dar sigur spre un rezultat incredibil şi fără precedent în Republica Moldova. A reuşit să atragă, în susţinerea a ceea ce a promovat şi promovează, o abordare sistemică a procesului de administrare a ecologiei ca atare, unde se include şi mediul şi organismele, reuşind prin foarte multă muncă, prin proiecte, prin implementări, prin discuţii legate de elaborarea unei legislaţii ecologice. „Ai venit, ai încercat, ai câştigat, ai învins şi ai demonstrat că gradul de doctor habilitat este un gard superior celui de doctor şi el merită a fi luat în considerare”, a remarcat consultantul ştiinţific Duca.

Aprecieri pentru lucrare şi pentru această reuşită a dl Arcadii Capcelea a exprimat acad. Ion Toderaş, al doilea consultant ştiinţific. L-a felicitat pentru munca şi efortul depus pe parcursul mai multor ani, succesul fiind unul fulminant, care a meritat şi chiar a depăşit aşteptările. A adus felicitări tuturor celor care şi-au adus contribuţia la pregătirea şi prezentarea tezei, care impune un nou suflu în cercetare şi face o bună imagine atât ştiinţei autohtone, cât şi institutului, în cadru căruia a fost înregistrat acest succes.

Referentul oficial, prof. Vladimir Rojanschi de la Universitatea Ecologică din Bucureşti a ţinut să remarce în avizul său că l-a impresionat în mod deosebit lucrarea care încearcă şi reuşeşte să fundamenteze ştiinţific un nou mod de management al societăţii umane, acela care să ţină cont atât de nevoile umane de dezvoltare economică, socială, dar în respect cu condiţiile şi criteriile de mediu, de protecţia mediului, de conservarea mediului, toate acestea fiind adunate în aşa-numitul concept de management ecologic. Este o nouă viziune asupra modului în care trebuie să fie abordată societatea şi dezvoltarea ei, acest lucru având importanţă mai ales în Moldova, dar şi în România şi în ţările care sunt într-o dinamică deosebită în sensul de dezvoltare a unui nou tip de societate concurenţială economiei de piaţă în contextul globalizării acestora. Şi ca o concluzie, expertul a subliniat că dl Capcelea a pus bazele şi deja în multe zone se aplică din punct de vedere legislativ, instituţional, economic, tehnologic şi, nu în ultimul rând, al modului în care trebuie să facem educaţia, sensibilizarea şi informarea populaţiei, pentru ca aceasta să devină partener în managementul ecologic şi să se implice în aceste probleme.

Lariasa Bugaian, prof, univ., prorector la Universitatea Tehnică din Moldova, al doilea referent oficial, a specificat că teza este una de pionerat în Republica Moldova, având aspect multidisciplinar. Domnia Sa a remarcat că activitatea pe care a desfăşurat-o dl Arcadii Capcelea pe parcursul a 10 ani i-a permis să elaboreze o teză în acest domeniu care ar putea servi drept manual foarte bun pe dimensiunea dezvoltării durabile pentru universităţile noastre. Mai mult, referentul a subliniat că aspirantul Capcelea merită gradul de dr. hab în două specialităţi – dr hab. în ecologie şi management.

În calitate de referent oficial, prof. Vădineanu Angheluţă, coordonatorul Scolii doctorale şi Centrului de cercetare în ecologie sistemică şi sustenabilitate a Universităţii din Bucureşti a subliniat, în primul rând, caracterul novator al modului de abordare al subiectului şi al rezultatelor incluse, integrate, sintetizate în această teză, evidenţiind, în mod special faptul, că asemenea lucrări, rezultat al unei abordări transdiciplinare sunt foarte puţine. Profesorul roman a reiterat faptul că lucrarea poate fi considerată una de pionerat, care deschide sau susţine orientarea direcţia solicitată foarte mult de către sectorul care dezvoltă, coordonează şi aplică politici şi strategii de dezvoltare socio-economică.

Exprimând gândurile cele mai afectuoase, pentru că se înscrie în peste 20 de ani în activitatea şi în viaţa Institutului de Zoologie al AŞM, având calitatea de membru al Consiliului ştiinţific, prof. Brăzianu Gheorghe de la Institutul de Biologie al Academiei Române şi de la Universitatea de Stat din Piteşti, a menţionat că dl Capcelea a susţinut o lucrare extraordinar de interesantă, ce reprezintă o noutate în activitatea Institutului în care şi-a susţinut teza, dar şi în domeniul ştiinţelor, în general. Consideră că este una din lucrările singulare până în prezent care au fost editate şi susţinute în cadrul unei teze de doctor habilitat, pentru că autorul a publicat o mulţime de lucrări fundamentale care au ajuns şi în România şi care sunt deosebit de apreciate. Profesorul a exprimat certitudinea că dl Capcelea este un deschizător de drumuri în domeniul de activitate legat de cercetarea ecologică, în special, de cercetarea ecologică ca factor important în dezvoltarea durabilă, relevând că acestea sunt lucruri care nu reuşesc decât în mică măsură să caracterizeze vasta activitate a dl Capcelea, cu atât mai mult că se desfăşoară în cadrul unui institut al AŞM, cu o tradiţie formidabilă în promovarea cadrelor şi în dezvoltarea lor.

Pe marginea tezei s-au pronunţat acad. Teodor Furdui, Ceslav Ciobanu, profesor la Universitatea de Stat din Virginia, SUA, fost ambasador al Moldovei în SUA, fost consilier al primului Preşedinte al Republicii Moldova ş.a.

Aspirantul la gardul ştiinţific de doctor habilitat, Arcadii Capcelea a mulţumit consultanţilor ştiinţifici, academicienilor Gheorghe Duca şi Ion Toderaş care l-au povăţuit în formularea tezei date, i-au dat idei preţioase ce ţin de trecerea acestei etape, fiind recunoscător membrilor consiliului specializat, în primul rând, preşedintelui Ion Dediu, care este unul din iniţiatorii şi formatorii conceptului de management ecologic şi în lucrările căruia au fost fundamentate multe aspecte ale managementului ecologic. S-a arătat măgulit de aprecierea înaltă dată de profesorii din România, referenţii oficiali, domnii Angheluţă Vădineanu, Vladimir Rojanschii care sunt şi cei care au pus bazele şi a unui concept al managementului sistemic adaptiv, al evaluării impactului, prof. Larisa Bugaian care l-a surprins plăcut, exprimând opinia că lucrarea corespunde totalmente rigorilor ştiinţei economie şi managementului, dlui prof. Gheorghe Berezeanu din Bucureşti, dar şi celorlalţi vorbitori care, de asemenea, au apreciat înalt lucrarea şi munca pe care a depus-o la elucidarea acestui subiect.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM