Motive de îngrijorare privind procesele demografice şi situaţia socio-economică în Republica Moldova

2014-07-12
 

La 11 iulie 2014, la Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi-a ţinut lucrările Conferinţa ştiinţifico-practică, dedicată Zilei Mondiale a Populaţiei.

La conferinţă au participat Nicola Harrington-Buhay, Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Ian McFarlane, Director de Ţară al UNFPA în Republica Moldova, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, reprezentanţi ai mediului academic, ministerelor şi organizaţiilor internaţionale, societăţii civile, ONG-urlor, preocupate de problemele demografice.

Salutând participanţii la manifestare, directorul INCE, dr.hab. Alexandru Stratan a remarcat frumoasa tradiţie, ca în fiecare an, de Ziua Mondială a Populaţiei, Centrul pentru Cercetări Demografice să organizeze un eveniment, consacrat problemelor existente în acest domeniu, cercetătorii venind cu anumite rezultate şi soluţii pe filiera demografică. Directorul a remarcat că suportul ştiinţific acordat este transparent şi accesibil pentru toţi, exprimând speranţa că acele soluţii argumentate ştiinţific, pe care le propun cercetătorii vor fi luate în considerare de către autorităţile responsabile. Cu atât mai mult cu cât, însuşi Guvernul, prin Comisia pentru populaţie şi dezvoltare, a insistat asupra creării unei instituţii dedicate cercetărilor demografice care să ofere permanent un suport ştiinţific în soluţionarea problemelor legate de procesele demografice şi dezechilibrele demografice din ţara noastră.

În cadrul evenimentului a fost lansat Raportul analitic „Profilul sociodemografic al Republicii Moldova peste 20 de ani după adoptarea Programului de Acţiune de la Cairo”. În raportul prezentat de responsabilul de ediţie, dr.hab. Olaga Gaguz, au fost examinate problemele şi progresele în realizarea Programului de Acţiune a Conferinţei Internaţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare de la Cairo (5-13 septembrie 1994) în Republica Moldova. De asemenea, au fost concretizate priorităţile politice ce ţin de populaţie şi dezvoltare pentru perioada post-2014, ţinând cont de recomandările internaţionale pentru regiunea europeană, precum şi specificul proceselor demografice şi a situaţiei socioeconomice în Republica Moldova.

Studiul arată că populația Republicii Moldova se va reduce cu aproximativ 620 de mii de persoane în următoarele două decenii. Principalele motive ale scăderii numărului populației sunt fertilitatea scăzută, nivelul înalt al mortalităţii şi migraţia. Raportul mai arată că aproximativ 500 de mii de persoane vor părăsi ţara în următorii 20 de ani. Experţii prognozează că migraţia populaţiei ţării noastre va spori atât timp, cât situaţia economică nu se va îmbunătăţi. Dacă nu vor fi elaborate politici eficiente de înlăturare a acestor cauze, arată cercetările, vom asista la o catastrofă demografică în Republica Moldova.

Totodată, în cadrul Conferinţei a fost prezentată o nouă serie a prognozei demografice privind dezvoltarea demografică a populaţiei Republicii Moldova în următoarele decenii. Dat fiind faptul că tematica Zilei Mondiale a Populaţiei din acest an este Investiţia în Tineret, participanţii la conferinţă au discutat situaţia tinerilor din ţară şi priorităţile de politici în consolidarea sectorului de tineret etc.

Nicola Harrington-Buhay, Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, a exprimat plăcerea de a se afla la eveniment, apreciind efortul cercetătorilor care au elaborat Raportul ce se bazează, în parte, pe ceea ce a fost discutat la Conferinţa de la Cairo. Adică, precizează Reprezentantul PNUD, a fost operată schimbarea abordării de la simpla numărare a oamenilor, la faptul că trebuie să permitem oamenilor să facă alegeri. A fost impresionată de modul în care Moldova a progresat după 20 de ani de la Conferinţa de la Cairo şi felul în care Moldova şi-a stabilit ţintele care au stat la baza obiectivelor de dezvoltare milenară. Şi procesul a fost unul foarte participativ, cu accent pe demografie, anume acestea fiind problemele centrale care, ulterior, au stat la baza mai multor elaborări şi dezvoltări. Este mai puţin vorba despre cifre ca atare şi mai mult de calitatea vieţii oamenilor. Este foarte interesant să ştim şi să vedem, susţine expertul, că Moldova a reuşit să ţină cont de prevederile acelei Conferinţe de la Cairo, că şi-a depăşit destul de mult abilităţile şi capacităţile sale, un lucru nu mai puţin important fiind şi faptul că Moldova a prezidat Comisia privind populaţia şi dezvoltarea ONU.

Ian McFarlane, Director de Ţară al UNFPA în Republica Moldova, a mulţumit tuturor celor care le pasă de această problemă foarte importantă pentru orice ţară. A apreciat Raportul ca fiind unul foarte bun, apreciind şi efortul celor care au contribuit la elaborarea lui. Expertul a mărturisit că după ce a citit Raportul şi-a pus o întrebare, în opinia sa, academică şi filosofică, de ordin demografic, economic, social, pe care a dresat-o şi în cadrul evenimentului: Cum voi, ca ţară, doriţi să vă măsuraţi succesul?, întrebare la care participanţii urma să găsească răspunsul în cadrul dezbaterilor.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cercetări Demografice al INCE în parteneriat cu fondul ONU pentru Populaţie în Republica Moldova.

Ziua Mondială a Populaţiei, instituită de către Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1987, este marcată în fiecare an pe 11 iulie.

Eugenia Togan,
Centrul Media al AŞM