Monitorizarea, restaurarea şi îmbunătăţirea biodiversităţii acvatice a râului Prut - pe agenda cercetătorilor

2014-07-17
 

Institutul de Zoologie al AŞM în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, România realizează proiectul Centrul pilot de resurse pentru conservarea transfrontalieră a biodiversității râului Prut din cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană. Durata proiectului este de 36 luni (2012-2015).

La realizarea proiectului participă 18 colaboratori ai Institutului de Zoologie al AŞM, ghidaţi de academicianul Ion Toderaş, coordonator al proiectului, Laurenţia Ungureanu, doctor habilitat în biologie, profesor cercetător, manager al proiectului şi Elena Zubcov, doctor habilitat în biologie, profesor cercetător, coordonator al echipei de cercetare.

Astfel, în perioada 14-15 iulie 2014, la Institutul de Zoologie al AŞM s-a desfăşurat vizita de lucru a coordonatorului proiectului, dl doctor, profesor Mircea Nicoară, însoţit de 6 membri ai acestuia din cadrul Universităţii ieşene.

În cadrul şedinţei de lucru au fost discutate mai multe aspecte ce vizează monitorizarea, restaurarea şi îmbunătăţirea biodiversităţii acvatice a râului Prut, pentru a face faţă condiţiilor dificile provocate de climă sau de eventuale acţiuni antropice nefaste.

Potrivit responsabililor de proiect, pe parcursul derulării activităţii (mai 2012-iulie 2014) au fost efectuate expediţii ştiinţifice, în cadrul cărora au fost prelevate probe hidrochimice, hidrobiologice şi ihtiologice din lacul de acumulare Costeşti-Stânca, sectorul mijlociu (st. Branişte, Sculeni) şi inferior (st. Leuşeni, Leova, Cahul, Câşliţa-Prut, Giurgiuleşti) al râului Prut. A fost evaluată starea ecologică a lacului de acumulare Costeşti-Stânca şi a râului Prut.

Rezultatele obţinute în urma realizării proiectului vor fi utilizate de către Ministerul Mediului la perfectarea Rapoartelor privind starea mediului în Republica Moldova, la realizarea măsurilor de protecţie a biodiversităţii remedierea ecosistemelor acvatice.

Scopul proiectului prevede dezvoltarea în comun a resurselor ştiinţifice, umane şi logistice pentru monitorizarea, restaurarea şi îmbunătăţirea resurselor acvatice ale râului Prut in cazul condiţiilor dificile de climă sau a unor acţiuni antropice dăunătoare.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM