Academia de Ştiinţe va colabora cu Centrului Naţional Anticorupţie pe dimensiunea ştiinţifică

2014-07-25
 

Astăzi, 25 iulie, la iniţiativa preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca şi directorului Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru, a avut loc o întrevedere a vicepreşedintelui AŞM, m.c. Ion Guceac cu directorul adjunct al CNA, Cristina Ţărnă. La întrevedere a participat dr.hab., prof. Valeriu Cuşnir, directorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM.

Agenda întrevederii a inclus două subiecte de fond. Unul din ele a vizat identificarea unor domenii de colaborare între Academie şi Centrul Naţional Anticorupţie. Pornind de la faptul că Academia de Ştiinţe este consultantul principal al autorităţilor publice, vicepreşedintele AŞM a menţionat că ar fi oportun ca cercetările care sunt realizate în cadrul unor instituţii ale AŞM să fie orientate şi spre fundamentarea ştiinţifică a unor domenii de activitate specifice CNA. Vizavi de domeniile de colaborare, acestea vor fi identificate în colaborare cu Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM.

Al doilea subiect discutat în cadrul dialogului a vizat concursul de proiecte instituţionale, un exerciţiu important realizat de AŞM, care presupune un mare angajament şi o responsabilitate deosebită, în special, la etapa de identificare a priorităţilor de cercetare. Urmare a discuţiilor între conducătorii ambelor instituţii, pentru garantarea unei transparenţe mai largi, părţile au decis includerea, pe lângă experţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai unor potenţiali parteneri ai AŞM, în comisia care va monitoriza selectarea proiectelor, în cadrul direcţiei strategice „Patrimoniul cultural şi dezvoltarea societăţii”, a unui reprezentant al CNA.

Pentru ca propunerile care au fost discutate să nu rămână doar la nivel de intenţii, părţile au decis încheierea unui Acord de colaborare între cele două instituţii. Astfel, pe lângă organizarea tradiţionalelor mese rotunde, conferinţe, seminare să fie incluse şi activităţi ce vizează instruirea continuă, studii de doctorat, efectuarea unor sondaje de referinţă care ar reflecta barometrul dinamicii fenomenului corupţiei, rata de denunţare a acestuia, studierea percepţiei cetăţeanului asupra acestui flagel etc.

Reprezentanţii celor două instituţii au exprimat, de comun acord, doleanţa de a iniţia o colaborare, cu o nouă amploare care să avanseze pe noi dimensiuni.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM