In memoriam m.c. Mihail Revenco

2014-07-29

 

(17.02. 1947 – 28.07.2014)

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei aduce la cunoştinţa comunităţii ştiinţifice şi didactice că în dimineaţa zilei de 28 iulie 2014, după o grea suferinţă s-a stins din viaţă membrul corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, profesorul universitar, doctorul habilitat în chimie Mihail Revenco.

Savantul Mihail Revenco s-a născut la 17 februarie 1947, în comuna Bădiceni, Soroca. În anul 1964 a absolvit şcoala medie din satul de baştină, apoi Facultatea de Chimie a Universităţii de Stat din Moldova, în 1969. În perioada anilor 1969-1973 este înmatriculat la doctorantură, la Catedra de Chimie Anorganică a Facultăţii de Chimie a USM. În 1973 susţine teza de doctor, iar în anul 1991 teza de doctor habilitat în chimie. În anul 1992 i se conferă titlul de profesor universitar.

Activitatea didactică a început-o la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (1972-1987), apoi activează la Institutul Hidrotehnic, Blida din Algeria (1978-1982). Mai mulţi ani activează la Universitatea de Stat din Moldova, în calitate de şef al Catedrei Chimie Analitică şi Organică (1988-2006), decan al Facultăţii de Chimie şi Tehnologie Chimică (2007-2008). Din 2008 până în prezent a ocupat postul de prorector pentru activitate ştiinţifică. În 2012 a fost ales membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Chimistul Mihail Revenco a activat mulţi ani şi în cadrul Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Astfel, in perioada 1997-2006 a condus activitatea ştiinţifică a Laboratorului Chimie Analitică, iar in perioada 2006-2007 - a Laboratorului Chimie Coordinativă.

Specialist în Chimia coordinativă şi analitică, s-a afirmat ca un organizator iscusit al procesului de studii universitare, profesor erudit, apreciat de colegi şi studenţi, savant talentat de talie internaţională, conducător de proiecte ştiinţifice realizate cu participarea echipelor din Europa şi SUA în cadrul programelor INTAS, NATO, CRDF, SCOPES. Interesele ştiinţifice sunt axate spre reacţiile de asamblare şi valorificarea lor în scopuri analitice sau medico-biologice. A contribuit la reformarea învăţământului liceal, a fost autor al curriculumului şi manualului la bazele analizei chimice.

Profesorul Mihail Revenco, în comun cu regretatul academician Nicolae Garbălău, la începutul anilor 70 al secolului trecut, au descoperit un nou procedeu de sinteză în chimia coordinativă – metoda de asamblare a liganzilor pe bază de tiosemicarbazide în prezenţa ionilor de metale. Aşa s-a născut metoda templată de sinteză a acestei clase de compuşi coordinativi, care, actualmente, este recunoscută şi utilizată în toată lumea şi a devenit una din pietrele de temelie în metoda de asamblare a supramoleculelor.

Cercetările ştiinţifice ale chimistului Mihail Revenco au fost axate şi pe aplicarea reacţiilor de asamblare în scopuri analitice, valorificarea compuşilor coordinativi în metode fine de analiză. În baza lor au fost propuse compoziţii originale pentru membranele senzorilor potenţiometrici, dispozitive comode pentru analiza şi controlul analitic al conţinutului speciilor ionice. Au fost elaborate bazele ştiinţifice ale chimiei analitice coordinative cu derivaţi polifuncţionali, domeniu pe care l-a promovat cu multă dragoste împreună cu elevii săi.

Rezultatele cercetărilor ştiinţifice fundamentale şi aplicate realizate de chimistul Mihail Revenco au stat la baza fondării şcolii ştiinţifice în domeniul chimiei coordinative analitice, şcoală care este recunoscură departe de hotarele Republicii Moldova. Dovadă elocventă servesc cele 410 de lucrări ştiinţifice publicate în reviste naţionale şi internaţionale cu factor de impact, inclusiv 4 manuale, 8 brevete, 12 materiale didactice. Tematica cercetărilor şcolii mem. cor. Mihail Revenco este apreciată în cadrul comunicărilor realizate în diferite centre ştiinţifice, conferinţe şi congrese internaţionale.

Profesorul Mihail Revenco a fost Laureat al Premiului de Stat în domeniul Ştiinţei şi Tehnicii (1995), i s-a conferit titlul de „Om Emerit” al Republicii Moldova (1996), Medalia „Dimitrie Cantemir” (2006), Medalia Paisie Velcikovsky (Polonia 2011), Premiul memorial „Iurie Simonov” (2012). In anul 2012, pentru merite deosebite, prin Decret Prezidenţial, a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”.

În aceste clipe triste suntem alături de familia, rudele, prietenii şi colegii, celui care a fost Mihail Revenco, membrul corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, profesor universitar, doctor habilitat în chimie şi le exprimăm sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace.

Gheorghe Duca, Gheorghe Ciocanu, Ion Tighineanu, Aurelian Gulea, Viorica Gladchi, Otilia Dandara, Teodor Furdui, Gheorghe Rusnac, Maria Gonţa, Galina Dragalina, Petru Chetruş, Ion Guceac, Aurelia Hanganu, Mihai Vieru, Pavel Vlad, Constantin Turtă, Tudor Lupaşcu, Ion Toderaş, Valeriu Rudic, Dumitru Batâr, Mircea Bologa, Anatol Ciobanu, Ion Bostan, Ion Ababii, Grigore Belostecinic, Gheorghe Cimpoeş, Aculina Arâcu.

Slujba Prohodului se va desfăşura, miercuri, 30 iulie, ora 19:30, în incinta Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a Universităţii de Stat din Moldova (str. M. Kogălniceanu, nr. 67, intrare din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni).

Mitingul şi Litia vor avea loc joi, 31 iulie, începând cu ora 10:00, la Biserica „Întâmpinarea Domnului.