Eforturile cercetătorilor se concentrează pe o agricultură ecologică

2014-07-29
 

Institutul de Chimie al AŞM, în colaborare cu Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului (IPAPS) „Nicolae Dimo”, Direcţia Agricolă şi Alimentaţie, precum şi Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală a Raionului Anenii Noi au organizat, în perioada 22-25 iulie 2014, la Anenii Noi, al 4-lea training în cadrul Proiectului „Împărtăşirea reciproca a cunoştinţelor şi expertizei cercetărilor către fermieri pentru o exploatare sustenabilă şi ecologică a agriculturii şi protecţiei mediului/ ECO-AGRI”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre.

Scopul principal al proiectului constă în prevenirea şi reducerea poluării cu nutrienţi din agricultură, din activităţile zootehnice, cât şi în conştientizarea, înţelegerea şi responsabilitatea fermierilor privind problemele ecologice induse de activitatea antropică şi efectele ei.

La realizarea proiectului, din partea Republicii Moldova a participat Institutul de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo” şi trei țări – partenere din bazinul Mării Negre: România - lider de proiect, Turcia şi Armenia.

Seminarul agricol raional s-a desfăşurat în incinta Primăriei comunei Speia şi a avut drept generic „Resursele funciare şi acvatice ale Raionului Anenii Noi. Valorificarea superioară şi protecţia lor de degradare şi poluare”. Pe post de audienţi ai seminarului au fost ingineri cadastrali, conducători şi specialişti ai întreprinderilor agricole, conducători de gospodării ţărăneşti, lideri agricoli individuali, proprietari de terenuri agricole, fermieri, persoane fizice interesate de modelul de utilizare a îngrăşămintelor în agricultură şi protecţia mediului din raion.

Participanţii locali au fost informaţi despre evoluția utilizării fertilizanților, poluarea solurilor şi apelor cu nutrienți, impactul poluării asupra bazinului Mării Negre.

Agenda seminarului a inclus mai multe rapoarte care au vizat mari şi actuale probleme legate de calitatea solurilor, nivelul de fertilitate, dată fiind degradarea drastică a acestora şi aspectul ecologic, protecţia mediului ambiant.

În raportul său, m.c. Tudor Lupaşcu, dr.hab., prof., directorul Institutului de Chimie al AŞM a vorbit audienţilor despre calitatea apei potabile şi sănătatea populaţiei. Savantul a prezentat informaţii relevante privind calitatea apei în raionul Anenii Noi, specificând că doar 65% din populaţia raionului au un sistem îmbunătăţit de alimentare cu apă potabilă, în timp ce 35% din populaţia raionului se foloseşte de apă din fântâni şi izvoare, care sunt poluate ci ioni de amoniu, nitriţi şi nitraţi în proporţie de 70%. Toţi aceşti poluanţi, precizează expertul, provin de la diverse activităţile ale populaţiei cu încălcarea normelor sanitare elementare.

Informaţii utile pentru fermierii a prezentat, în expunerea sa, acad. Serafim Andrieş, consultant ştiinţific la Institutul de Pedologie Agrochimie şi Protecţia Solului „Nicolae Dimo” care s-a referit preponderent la solurile raionului Anenii Noi, măsurile de utilizare raţională, protecţie şi sporire a fertilităţii. Pretabilitatea solului şi apelor raionului Anenii Noi pentru irigaţie, a fost subiectul la care a conferenţiat doctorul în agricultură Vladimir Filipciuc, şef Laborator în cadrul aceluiaşi institut. Un raport care a trezit interesul participanţilor a fost prezentat de doctorul în agricultură, Tamara Leah, director ştiinţific al Institutului de Pedologie Agrochimie şi Protecţia Solului „Nicolae Dimo”. Tema expunerii Domniei Sale a vizat poluarea solurilor şi apelor cu nutrienţi din agricultură şi măsurile de prevenire şi combatere.

Alături de colegii din Republica Moldova, cu rapoarte de amplu interes, au fost prezenţi oaspeţi din România, cercetători ştiinţifici de talie internaţională, precum profesorul emerit, doctor Radu Lăcătuşu, academician al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gh.I. Şişeşti”, Bucureşti, specialist de notorietate internaţională în domeniul agriculturii, agrochimiei, pedologiei, inclusiv protecţia mediului ambiant. Domnia Sa s-a axat pe probleme ce vizează îngrăşămintele şi modul lor de gestionare în agricultura durabilă. Vorbind despre practicile de fertilizare raţională, savantul a subliniat că în acord cu necesităţile şi exigenţe impuse pentru protecţia calităţii mediului, fertilizarea trebuie efectuată în regim controlat, astfel încât să se asigure pe cât e posibil, utilizarea optimă de către plantele cultivate a nutrienţilor deja existenţi în sol şi a celor proveniţi din îngrăşămintele minerale şi organice. La subiectul îngrăşămintelor organice, un raport amplu a prezentat dl Alexandru Muntoiu, consultant la ECOM, Constanţa.

În cadrul instruirii participanţilor le-au fost distribuite pliante informative, literatură ştiinţifică referitoare la tematica şi obiectivele proiectului, ghiduri şi recomandări privind aplicarea îngrăşămintelor pe diferite tipuri de sol la culturile de câmp, masurile şi tehnologiile de combatere a eroziunii solului. Audienţii au completat chestionare de evaluare, iar la finele trainingului au primit certificate de instruire.

Prin organizarea acestui seminar, promotorii proiectului mizează pe creşterea gradului de conştientizare a populației privind poluarea mediului ambiant în bazinul Marii Negre, diminuarea utilizării îngrăşămintelor chimice, partajarea informaţiei științifice populației şi colaborarea cu comunitățile din zonele agricole.

Mai mult, rezultatele obţinute vor fi diseminate la toate organizaţiile cu tangenţe de profil. Atelierele de lucru şi sesiunile de instruire vor fi realizate cu participarea organizaţiilor guvernamentale, private, academice şi neguvernamentale.

Amintim că I training a avut loc la Sângerei, al II-lea - la Ialoveni, al III-lea - la Comrat.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM