Încă un omagiu adus dinastiei Cantemirene

2014-08-04
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost lansat recent Albumul „Dimitrii Kantemir. Contemporan al veacului Luminilor”. Lucrarea este semnată de doctorul habilitat, profesorul universitar Victor Ţvircun, Secretar General al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre.

La evenimentul de lansare a participat conducerea AŞM, savanţi istorici, personalităţi ale vieţii publice, reprezentanţi ai presei.

Prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, care a moderat întreg evenimentul, a menţionat că prezentarea Albumului are o semnificaţie aparte pentru patrimoniul cultural şi credinţa străbună a naţiunii noastre. Cunoştinţele în sfera istoriei Cantemirene, obţinute de către Excelenţa Sa Victor Ţvircun, pe parcursul a 35 de ani de cercetare ştiinţifică, în mare parte influenţate de către aflarea sa în funcţie de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Turcia pe parcursul anilor 2001- 2005, vor da un nou imbold pentru cercetarea avansată a istoriei statului nostru. Academicianul a remarcat că activitatea Domniei Sale merită să fie apreciată la cel mai înalt nivel, dat fiind rezultatul a peste trei decenii de cercetare ştiinţifică avansată, activitate didactică şi diplomatică. Domnul Victor Ţvircun este un savant renumit în domeniul istoriei Cantemirene, cunoscut atât în Republica Moldova, cât şi peste hotare, consacrând subiectului de expertiză 18 monografii, culegeri de studii şi documente, precum şi aproximativ 230 de articole ştiinţifice, în reviste şi enciclopedii importante naţionale şi internaţionale.

În context, a exprimat convingerea că Albumul „Dimitrii Kantemir. Contemporan al veacului Luminilor” este încă un omagiu adus dinastiei Cantemirene şi un autentic izvor de studiu pentru noile generaţii, această realizare reprezentând, mai întâi de toate un obiect preţios al patrimoniului cultural universal. Totodată, prim-vicepreşedintele Tighineanu a subliniat că Academia de Ştiinţe a Moldovei şi întreaga comunitate ştiinţifică îşi exprimă profunda recunoştinţă dlui dr. hab. Ţvircun pentru susţinerea acordată oamenilor de ştiinţă din Republica Moldova şi pentru contribuţia substanţială din partea Excelenţei Sale la stabilirea, aprofundarea şi diversificarea relaţiilor de prietenie şi colaborare între Republica Turcia şi Republica Moldova, inclusiv în domeniile ştiinţei şi culturii.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca l-a felicitat pe autorul Albumului, remarcând faptul că Victor Ţvircun este un renumit istoric „cantemirolog”, cunoscut atât în Republica Moldova, cât şi peste hotare. I-a dorit mult succes în continuare şi să bucure comunitatea ştiinţifică şi cu alte lucrări inedite. A prezentat expresia înaltei sale consideraţii pentru suportul necondiţionat acordat oamenilor de ştiinţă din Republica Moldova, dar şi pentru aportul substanţial al Excelenţei Sale la intensificarea relaţiilor de prietenie şi colaborare între Republica Turcia şi Republica Moldova, preponderent, în domeniile ştiinţei şi culturii. Preşedintele Duca a exprimat, totodată, doleanţa ca bibliotecile din ţara noastră să intre în posesia acestui volum necesar elevilor şi nu numai.

Acad. Gheorghe Rusnac a apreciat lucrarea distinsului istoric şi diplomat, accentuând că Dimitrie Cantemir este actual şi astăzi, când Republica Moldova se află în proces de integrare în Uniunea Europeană, specificând că el a apropiat cultura orientală de cea europeană,

Pe marginea volumul s-au mai pronunţat acad. Teodor Furdui, m.c. Demir Dragnev, dr.hab. Victor Ghilaş, dr. Ion Varta, dr. Lilia Zabolotnîi.

La rândul său, Excelenţa Sa a mulţumit tuturor celor prezenţa la evenimentul de lansare a Albumului, cu titlu special, mulţumind şi apreciind luările de cuvânt pe marginea acestuia. Prezentând aspecte ale procesului de elaborare a volumului, dl Victor Ţvircun a afirmat că acesta a apărut recent la Istanbul, Turcia, ţară în care a exercitat funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova. Lucrarea cuprinde un studiu despre viaţa şi activitatea lui Dimitrie Cantemir, editat în patru limbi (română, rusă, turcă şi engleză) şi mai multe imagini din timpul marelui cărturar, compozitor, enciclopedist, etnograf, geograf, filosof, lingvist, muzicolog, om politic şi scriitor român. „Albumul reprezintă rezultatul a 35 de ani de cercetare ştiinţifică şi didactică. Am lucrat în arhivele din Rusia, România şi Republica Moldova”, a precizat Victor Ţvircun. Şi-a dorit ca Dimitrie Cantemir să fie cât mai cunoscut în lume, dar şi la noi acasă. Primul exemplar l-a dăruit Preşedintelui Turciei, dar va dărui câte un exemplar mai multor ambasadori ai ţărilor străine, iar o parte din tiraj va ajunge la Chişinău, a mai spus dl Victor Ţvircun. În prezent, Excelenţa Sa lucrează la cartea „Dimitrie Cantemir – ultima legendă”.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM