Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos

2014-08-06
 

În perioada 4-5 august 2014, la Institutul de Zoologie al AŞM a avut loc Seminarul ştiinţific „Chromatographic (GC, HPLC) and nuclear techniques used in environment”.

Acesta este cel de-al doilea seminar ştiinţific al reţelei interdisciplinare INPOLDE, create în cadrul proiectului internaţional „Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos” MIS ETC 1676 a Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Zoologie - partenerul numărul unu în cadrul Proiectului internaţional transfrontalier (coordonator, dr.hab. Elena Zubcov, şef Laborator de hidrobiologie şi ecotoxicologie), în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, România (manager de proiect, conf. dr. Antoaneta Ene), Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM (coordonator, dr. Oleg Bogdevici) şi Centrul Ştiinţific Ucrainean pentru Ecologia Mării din Odesa (coordonator, dr. Denga Iurii).

La eveniment au participat peste 50 de cercetători inclusiv 21 de specialişti şi tineri cercetători din România şi Ucraina. Grupul ţintă al seminarului a fost format din membrii echipei de cercetare a proiectului, tehnicieni, doctoranzi, masteranzi şi studenţi de la programele de licenţă.

În cadrul seminarului au fost discutate metode cromatografice şi nucleare de investigare a apelor, solurilor, materialului biologic, precum şi influenţa poluanţilor organici persistenţi, metalelor şi a izotopilor radioactivi asupra stării ecosistemelor acvatice şi terestre şi a sănătăţii populaţiei.

Potrivit coordonatorului de proiect din partea Institutului de Zoologie, dr.hab., prof. Elena Zubcov, obiectivul principal al proiectului este întărirea cooperării transfrontaliere pe termen lung prin crearea reţelei între Moldova, Ucraina şi România pentru o monitorizare ştiinţifică completă şi corectă privind zona respectivă. Este foarte importantă această colaborare trilaterală, susţine savantul. Doar atunci când se colectează probe în comun, se validează metodele comune de cercetare, se poate identifica sursa exactă a poluării pentru fundamentarea ştiinţifică a procedurilor de prevenire a efectelor negative. De facto, va fi creat un mecanism capabil de a oferi suport ştiinţific pentru factorii de decizie pentru elaborarea politicilor legate de prevenirea impactului negativ al eventualelor accidente antropice şi naturale în regiune.

Rezultatele cercetărilor din cadrul proiectului vor fi reflectate într-un Ghid metodologic cu tehnici analitice pentru studiul complex al mediului, care va fi editat în trei limbi - română, engleză şi ucraineană. Vor fi, de asemenea, elaborate mici îndrumare pentru investigaţii şi instruirea studenţilor, specialiştilor. Aceste materiale se vor baza şi pe documente internaţionale (standarde ISO, Directiva cadru Apei şi alte Directive UE ), a precizat coordonatorul. Va fi editat un Atlas de hărţi digitale a dezastrelor naturale şi sursele de poluare al regiunii. Vor fi elaborate documente pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului.

Coordonatorului de proiect din partea Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM, doctor în geologie Oleg Bogdevici, s-a axat asupra metodelor de analiză surselor de poluare cu substanţe toxice care există în regiunea Dunării de Jos din partea Moldovei, României şi Ucrainei şi asupra investigaţiilor geologice, zonelor de alunecări provocate de factorii naturali şi afectate de activitatea umana.

Managerul de proiect, dr. conf. Antoaneta Ene de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a afirmat că proiectul care are ca obiectiv realizarea unei reţele interdisciplinare pentru investigarea poluării mediului şi prevenirea dezastrelor naturale, a fost constituită în primele patru luni de proiect şi acum urmează a fi adaptate metodele analitice pentru determinarea poluanţilor din mediu.

În acelaşi context menţionăm că managerii de proiect din ţările respective – prof. dr.hab. Elena Zubcov, conf. dr. Antoaneta Ene, dr. Oleg Bogdevici, dr. Iurie Denga, împreuna cu conducerea Institutului de Zoologie academicianul Ion Toderaş şi dr.hab., prof. Laurenţia Ungureanu au susţinut, la 5 august, o conferinţă de presă, unde au vorbit despre rezultatele cercetării de pană acum, metodele de investigare a probelor de mediu, precum şi despre crearea reţelei interdisciplinare pentru investigarea poluării mediului şi prevenirea dezastrelor naturale.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM