Astrofizicianul basarabean Nicolae Donici comemorat pe ambele maluri ale Prutului

2014-08-07

În septembrie 2014, comunitatea ştiinţifică din ţară şi de peste hotare va marca 140 de ani de la naşterea ilustrului savant basarabean cu renume mondial Nicolae Donici, unul dintre cei mai mari astronomi din prima jumătate a sec. XX.

Cu ocazia aniversării, Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei organizează o suită de manifestări ştiinţifice pe ambele maluri ale Prutului.

Astfel, Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române - CRIFST şi Institutul Astronomic al Academiei Române - AIRA, în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, organizează la Bucureşti, la 8 septembrie 2014, Simpozionul internaţional „Astronomul Nicolae Donici – 140 ani de la naştere”, care va pune în valoare personalitatea savantului în baza cercetărilor recente. http://www.astro.ro/donici/DoniciRO.htm

De asemenea, în cadrul Conferinţei Fizicienilor din Moldova CFM-2014, care va avea loc la Chişinău în perioada 9-10 octombrie 2014, se va desfăşura Simpozionul memorial „Fizica si Astronomia”, dedicat astrofizicianului Nicolae Donici. http://sfm.asm.md/cfm2014/cfm2014.html

Nicolae Donici a fost co-fondatorul Uniunii Astronomice Internaţionale şi unul dintre cei mai pasionaţi cercetători ai Soarelui şi a eclipselor solare.

S-a născut la 1 septembrie 1874, în or. Chişinău. În 1883 a absolvit gimnaziul nr. 1 din Odesa, iar în 1897 – Facultatea de fizică şi matematică a Universităţii Novorosiisk din Odesa cu Diplomă de gradul I. Ulterior, şi-a continuat cariera ştiinţifică la Observatorul Pulkovo din Stankt-Petersburg, unde a colaborat cu cei mai vestiţi astronomi ai timpului, devenind o personalitate cunoscută în cercurile ştiinţifice ale Academiei Imperiale Ruse şi în alte centre ştiinţifice mondiale.

În 1908 a fondat pe moşia sa din s. Dubăsarii Vechi un observator astronomic dotat cu instrumente de performanţă, inclusiv un spectroheliograf elaborat personal, acesta fiind printre cele mai performante instrumente din cele 7 spectroheliografe existente în lume la acea perioadă. Cu ajutorul acestuia, astrofizicianul a realizat investigaţii valoroase după revenirea sa în Basarabia, în 1918.

Printre cele mai importante activităţi ştiinţifice menţionăm cercetarea spectrelor meteoriţilor, cometelor, Soarelui; efectuarea fotografiilor unice ale protuberanţelor solare; urmărirea fenomenului creşterii umbrei Pământului pe Lună în timpul eclipselor solare; cercetarea deplasării stelei Cefeide; examinarea luminescenţei anomale a planetei Saturn, măsurarea exactă a diametrului planetei Mercur şi descoperirea lipsei atmosferei la această planetă; studiul esenţei fizice a luminii zodiacale ş.a.

În semn de înaltă apreciere a meritului ştiinţific, Nicolae Donici a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Institutului Coimbra, Portugalia, Membru al Academiei Imperiale din Sankt-Petersburg, Membru al Societăţii Astronomice din Franţa etc.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM