Vizibilitatea savanţilor noştri în lume este în ascensiune

2014-08-11
 

Conferinţei Internaţionale în domemiul Nanotehnologiilor, organizată de Asociaţia Internaţională de Optică şi Fotonică (AIOF) la 4-6 mai 2015 în Barcelona, Spania. Savantul moldovean va fi asistat de doi co-preşedinţi – prof. Rainer Adelung de la Universitatea din Kiel, Germania şi prof. Hidenori Mimura de la Universitatea Shizuoka din Hamamatsu, Japonia. Comitetul de Program al forului ştiinţific este constituit din savanţi cu renume din SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Elveţia, Spania, Australia, Suedia, Romania etc.

Conform informaţiei oferite de acad. Ion Tighineanu, acest for ştiinţific este integrat într-o suită de evenimente organizate de AIOF şi se întruneşte o dată la doi ani în diverse ţări, având ca scop trecerea în revistă a celor mai importante realizări în domeniul nanotehnologiilor – elaborări de noi procedee de fabricare şi asamblare a nanostructurilor în baza diverselor materiale pentru aplicaţii în nanoelectronică, fotonică, mecanică fină, biomedicină, sisteme pentru generarea energiei etc. O atenţie deosebită se va acorda tehnologiilor de auto-asamblare a nanostructurilor, crearea de blocuri funcţionale şi asamblarea lor pe cip, precum şi tehnologiilor şi nanomaterialelor bioinspirate pentru utilizare în medicina regenerativă, imagistică, diagnosticare, transportul substanţelor medicamentoase la organul ţintă cu ajutorul nanocapsulelor etc. În cadrul evenimentului vor fi discutate, de asemenea, noi concepte pentru crearea senzorilor chimici şi biologici în baza structurilor cu dimensionalitate redusă – nanoparticule, nanofire, nanotuburi, nano-membrane şi diverse nanoarhitecturi în baza lor.

Implicarea savanţilor din Republica Moldova la organizarea forurilor ştiinţifice internaţionale de mare anvergură contribuie în mod direct la intensificarea colaborării cu parteneri din alte ţări şi integrarea ştiinţei moldave în spaţiul european de cercetare. Mai mult decât atât, Conferinţa Internaţională în domeniul Nanotehnologiilor din Barcelona, coordonată de academicianul Ion Tighineanu, cu asistenţa savanţilor notorii din Germania şi Japonia, reprezintă şi un caz de succes pe dimensiunea promovării imaginii ţării noastre la scară înternaţională. Această performanţă a devenit posibilită graţie vizibilităţii ştiinţifice, în permanentă creştere, a savantului moldovean. În acest context, se impune a menţiona numărul considerabil de citări la lucrările acad. Tighineanu în literatura de specialitate şi indicele personal Hirsch care, potrivit bazelor de date SCOPUS, a atins cifra de 29. Anume aceste realizări l-au recomandat în calitate de membru al Board-ului editorial la reviste ştiinţifice din ţările vecine – „Romanian Reports in Physics” şi „Ukrainian Journal of Physics”, precum şi la o serie de prestigioase reviste internaţionale e. g. „Semiconductor Science and Technology”, „Journal of Nanomaterials”, „European Journal of Engineering Education” etc.

Pentru cercetătorii ştiinţifici care activează în domeniul nanotehnologiilor precizăm, că data limită de înaintare a lucrărilor pentru prezentare la Conferinţa Internaţională în Nanotehnologii este de 20 octombrie 2014. Alte detalii despre eveniment pot fi accesate la site-ul http://spie.org/EMT/conferencedetails/nanotechnology

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM