Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM marchează jubileul de 50 ani de la fondare

2014-08-19

La 20 august 2014, începând cu ora 9:30, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan” a AŞM, va avea loc deschiderea celei de-a III-a Conferinţe a Societăţii de Matematică din Republica Moldova, dedicată jubileului de 50 ani de la fondarea Institutului de Matematică şi Informatică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

La lucrările Conferinţei şi-au anunţat participarea savanţi din 19 ţări, inclusiv, SUA, Canada, Franţa, Slovenia, Polonia, România, Ucraina etc.

La deschiderea conferinţei va participa prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

În cadrul Conferinţei vor activa patru secţii:
1) Algebră, geometrie şi topologie;
2) Analiză matematică şi ecuaţii diferenţiale;
3) Modelare matematică şi analiză numerică;
4) Informatică.

Secţiile îşi vor ţine lucrările în incinta Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În fiecare secţie se va decerna câte un premiu de valoare pentru cea mai bună lucrare ştiinţifică şi comunicare a tinerilor cercetători.

Ciclul de manifestări, consacrate acestor evenimente se va desfăşura pe parcursul zilelor de 20-23 august curent.

Scurt istoric al Institutului de Matematică şi Informatică

Institutul de Matematică şi Informatică (denumirea actuală) a fost fondat la 14 aprilie 1964 în baza Institutului de Fizică şi Matematică, înfiinţat în anul 1961. Pe parcursul anilor colaboratorii Institutului au obţinut rezultate remarcabile în domeniile algebrei, analizei funcţionale, ecuaţiilor diferenţiale, logicii matematice, matematicii de calcul, modelării matematice şi informaticii. Spre sfârşitul anilor 70 ai secolului trecut, în Institut s-au format renumitele şcoli ştiinţifice în domeniul teoriei inelelor algebrice (fondator acad. V. Andrunachievici), în domeniul teoriei calitative a ecuaţiilor diferenţiale (acad. C. Sibirschi), în domeniul teoriei quasigrupurilor (m.c. A.Ş.P. din U.R.S.S., prof. V. Belousov), în domeniul analizei fucționale (m.c. AŞM I. Gohberg) şi în domeniul logicii matematice (dr. A. Kuzneţov).

La moment, majoritatea şcolilor menţionate îşi continuă cu succes activitatea şi se bucură de recunoaştere internaţională. Colaborarea pe plan internaţional s-a materializat în circa 30 proiecte de cercetare ştiinţifică. În cadrul acestor şcoli s-au realizat peste 3000 lucrări ştiinţifice în diferite domenii ale matematicii şi informa¬ticii şi circa 150 monografii, 14 dintre care au fost traduse în limbi de circulaţie internaţională, iar 8 au fost publicate în limba engleză. În Institut, prin studii de doctorat sau cu contribuţia Consiliilor ştiinţifice specializate, au fost pregătiţi aproximativ 374 doctori şi 30 doctori habilitaţi. Începând cu anul 1989, Institutul editează Revista „Buletinul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Matematica” (la moment: 73 numere), iar începând cu anul 1993 şi Revista „Computer Science Journal of Moldova” (65 numere). În colaborare cu colegii din Polonia se editează Revista ştiinţifică „Quasigroups and related systems” (21 numere).

Lucrările a 11 colaboratori ai Institutului au fost marcate cu cea mai valoroasă distincţie a ţării – Premiul de Stat şi cel Naţional al Republicii Moldova în domeniul ştiinţei, iar realizările a 19 de cercetători – cu Premiul de Stat pentru tineret în domeniul ştiinţei. Sistemul suport pentru luarea deciziilor SONARES, elaborat de informaticienii Institutului, a fost apreciat cu Medalia de Aur la expoziţia „Fabricat în Moldova” (2011).

Ca instituţie-lider în dezvoltarea şi propagarea culturii matematice şi informatice, cu o înzestrare tehnică modernă şi cu un climat colegial de lucru, Institutul de Matematică şi Informatică al AŞM devine pe zi ce trece tot mai atrăgător pentru tineretul studios, asigurându-şi prin aceasta continuitatea activităţii sale. Aceasta o dovedeşte şi interesul comunităţii ştiinţifice internaţionale către Conferinţa IMCS-50, organizată de Institut.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM