„În aceste cinci decenii, Institutul de Matematică şi Informatică s-a afirmat drept o structură de excelenţă a Academiei”

2014-08-20
 

La 20 august 2014 şi-a ţinut lucrările cea de-a III-a Conferinţă a Societăţii de Matematică din Republica Moldova, dedicată jubileului de 50 ani de la fondarea Institutului de Matematică şi Informatică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Evenimentul jubiliar a întrunit peste 250 de savanţi matematicieni notorii din 19 ţări, inclusiv, SUA, Canada, Franţa, Slovenia, Polonia, România, Ucraina. La inaugurarea lucrărilor Conferinţei a participat prim-ministrul Iurie Leancă.

Participanţii la manifestare au fost salutaţi de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca care a adresat colaboratorilor Institutului de Matematică şi Informatică cele mai sincere felicitări cu ocazia frumosului jubileu, dorindu-le noi succese pe tărâmul deloc uşor al cercetării. Preşedintele AŞM a menţionat că Institutul este un adevărat lider în domeniul matematicii, având o apreciere certă a valorii muncii savanţilor şi din partea comunităţii ştiinţifice internaţionale. În susţinerea celor menţionate, academicianul a prezentat informaţii elocvente care certifică faptul că Institutul posedă un personal calificat, evidenţiind şcolile ştiinţifice care funcţionează în cadrul Institutului şi care servesc cercetarea şi educaţia atât în Republica Moldova, cât şi peste hotarele ei.

Cu titlu special, preşedintele Duca a subliniat rezultatele ştiinţifice remarcabile, obţinute de savanţii Institutului, printre care Mihail Popa, Dumitru Lozovanu, Svetlana Cojocaru, Constantin Gaindric, Gheorghe Mişcoi etc., care reprezintă o adevărată mândrie nu doar pentru Institut, ci şi pentru întreaga comunitate ştiinţifică. Totodată, Domnia Sa a menţionat aportul considerabil al preşedintelui Societăţii de Matematică, acad. Mitrofan Ciobanu în dezvoltarea algebrei topologice, un real succes fiind şi cele trei reviste editate de Institut în colaborare cu colegii de peste hotare din zeci de ţări din toate continentele. În acelaşi context, preşedintele AŞM s-a referit şi la participarea activă a cercetătorilor IMI la Programul Comunitar de Cercetare Orizont 2020, la care, graţie susţinerii prim-ministrului, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova s-a asociat recent.

Adresând felicitări cu prilejul cele de-a 50-a aniversări a Institutului de Matematică şi Informatică, prim-ministrul Iurie Leancă a remarcat că aceasta este instituţia care, de la fondarea sa, a pus constant în valoare ştiinţa matematică şi tehnologiile informaţiei, sporind astfel calitatea rezultatelor cercetărilor academice aplicate în economia naţională şi având un impact pozitiv asupra dezvoltării ştiinţei şi tehnicii în ţară. „În aceste cinci decenii, Institutul s-a afirmat drept o structură de excelenţă a Academiei, dovadă fiind şi cei 11 Laureaţi ai Premiului de Stat şi Naţional, precum şi cei 19 Laureaţi ai Premiului de Stat pentru tineri cercetători din cadrul Institutului", a menţionat prim-ministrul.

Premierul Leancă s-a referit şi la acţiunile întreprinse de Guvern în sprijinul cercetării, remarcând semnarea Acordului de Asociere la Programul ştiinţific european Orizont 2020, care deschide noi oportunităţi în cadrul cooperării internaţionale în domeniul ştiinţific. Şeful Executivului a subliniat că limba şi matematica, de rând cu alte discipline importante, formează temelia oricărei cunoaşteri şi, pentru a avea o societate cultă, Guvernul va acorda şi în continuare prioritate acestor discipline, promovându-le de la învăţământul primar până la cel academic. „Vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca matematica şi informatica să fie atractive pentru tineri şi pentru ca elevii noştri, deţinători de medalii la olimpiadele internaţionale, să nu rămână în ţările unde le-au câştigat, ci să revină acasă şi să devină buni profesori, buni savanţi şi inovatori în ţara lor”, a declarat premierul.

Totodată, oficialul a dat asigurări că munca asiduă şi spiritul novator de care dau dovadă savanţii de la IMI este apreciat de Guvern, fiind convins că, şi pe viitor, de rând cu toată comunitatea ştiinţifică, savanţii vor propune noi modalităţi de soluționare a problemelor cu care se confruntă țara, astfel încât investiţiile financiare în sfera ştiinţei să se reflecte asupra dezvoltării economiei naţionale

În contextul evenimentului, Iurie Leancă a exprimat ferma convingerea că şansa de a face schimb de rezultate şi de experiență, oferită de acest for științific, va produce un efect sinergic pentru dezvoltarea de mai departe a matematicii şi informaticii şi pentru depăşirea noilor provocări. Tuturor angajaţilor Institutului de Matematică şi Informatică al AȘM, premierul le-a dorit energie creatoare şi noi performanţe, care să contribuie la atingerea scopului comun - integrarea Republicii Moldova în comunitatea statelor europene prospere.

Având în vedere rolul pe care îl au matematicienii în dezvoltarea societăţii şi purtând în suflet o adeziune specială şi pozitivă faţă de reprezentanţii acestei bresle, Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis un mesaj prin intermediul consilierului prezidenţial, dr. Mihai Şleahtiţchi, prin care şi-a exprimat gratitudinea şi respectul pentru fiecare dintre colaboratorii Institutului de Matematică şi Informatică. Excelenţa Sa a exprimat sincere felicitări cu ocazia inaugurării lucrărilor celei de-a III-a Conferinţe a Societăţii de Matematică din Republica Moldova. Fiind dedicată jubileului de 50 ani de la fondarea Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, întrunirea în cauză, se arată în mesaj,  reprezintă un eveniment important pentru comunitatea ştiinţifică din ţara noastră. Totodată, reuniunea a atras şi atenţia cercetătorilor de peste hotare, fapt confirmat prin participarea oamenilor de ştiinţă din circa 20 de ţări. Şi de această dată se adevereşte că ştiinţa autentică nu are confidenţi, ea este a tuturor, iar purtătorii ei pot fi numiţi pe bună dreptate ambasadori ai mapamondului. Cu ocazia jubileului, Peşedintele Timofti le-a dorit tuturor colaboratorilor succese în realizarea obiectivelor pe care şi le-au propus, sănătate şi prosperitate, iar după totalizările rezultatelor care se vor face în acest an, Institutul să-şi profileze noi perspectivele de dezvoltare a matematicii şi informaticii.

Directorul Institutului, dr.hab. Svetlana Cojocaru, a adus mulţumiri înalţilor oaspeţi pentru prezenţa care a onorat atât colaboratorii IMI, cât şi participanţii la for, după care a făcut un parcurs istoric al instituţiei de la fondare şi până în prezent. Făcând o succintă trecere în revistă a realizărilor ştiinţifice obţinute pe parcursul a cinci decenii, directorul IMI a menţionat toţi savanţii care au stat la baza fondării institutului şi care au pus bazele cercetării în matematică în ţara noastră, mulţumindu-le pentru efortul dedicat nobilei activităţi, pe care o duce cu onoare omul de ştiinţă.

În cadrul sesiunii plenare a Conferinţei a luat cuvântul preşedintele Societăţii de Matematică din Moldova, acad. Mitrofan Ciobanu, dar şi alţi oaspeţi de peste hotare.

Cea de-a treia Conferinţă a Societăţii Matematice din Republica Moldova se va desfăşura pe parcursul a trei zile. În cadrul Conferinţei vor activa patru secţii: Algebră, geometrie şi topologie; Analiză matematică şi ecuaţii diferenţiale; Modelare matematică şi analiză numerică; Informatică. În fiecare secţie se va decerna câte un premiu de valoare pentru cea mai bună lucrare ştiinţifică şi comunicare a tinerilor cercetători.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM

 

La 20 august 2014 şi-a ţinut lucrările cea de-a III-a Conferinţă a Societăţii de Matematică din Republica Moldova, dedicată jubileului de 50 ani de la fondarea Institutului de Matematică şi Informatică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Evenimentul jubiliar a întrunit peste 250 de savanţi matematicieni notorii din 19 ţări, inclusiv, SUA, Canada, Franţa, Slovenia, Polonia, România, Ucraina. La inaugurarea lucrărilor Conferinţei a participat prim-ministrul Iurie Leancă.

Participanţii la manifestare au fost salutaţi de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca care a adresat colaboratorilor Institutului de Matematică şi Informatică cele mai sincere felicitări cu ocazia frumosului jubileu, dorindu-le noi succese pe tărâmul deloc uşor al cercetării. Preşedintele AŞM a menţionat că Institutul este un adevărat lider în domeniul matematicii, având o apreciere certă a valorii muncii savanţilor şi din partea comunităţii ştiinţifice internaţionale. În susţinerea celor menţionate, academicianul a prezentat informaţii elocvente care certifică, faptul că Institutul posedă un personal calificat, evidenţiind şcolile ştiinţifice care funcţionează în cadrul institutului şi care servesc cercetarea şi educaţia atât în Republica Moldova, cât şi peste hotarele ei.

Cu titlu special, preşedintele Duca a subliniat rezultatele ştiinţifice remarcabile, obţinute de savanţii institutului, printre care Mihail Popa, Dumitru Lozovanu, Svetlana Cojocaru, Constantin Gaindric, Gheorghe Mişcoi etc., care reprezintă o adevărată mândrie nu doar pentru Institut, ci şi pentru întreaga comunitate ştiinţifică. Totodată, Domnia Sa a menţionat aportul considerabil al preşedintelui Societăţii de Matematică, acad. Mitrofan Ciobanu în dezvoltarea algebrei topologice, un real succes fiind şi cele trei reviste editate de Institut în colaborare cu colegii de peste hotare din zeci de ţări din toate continentele. În acelaşi context, preşedintele AŞM s-a referit şi la participarea activă a cercetătorilor IMI la Programul Comunitar de cercetare Orizont 2020, la care graţie susţinerii prim-ministrului, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova s-a asociat recent.

Adresând felicitări cu prilejul cele de-a 50-a aniversări a Institutului de Matematică şi Informatică, prim-ministrul Iurie Leancă a remarcat că aceasta este instituţia care, de la fondarea sa, a pus constant în valoare ştiinţa matematică şi tehnologiile informaţiei, sporind astfel calitatea rezultatelor cercetărilor academice aplicate în economia naţională şi având un impact pozitiv asupra dezvoltării ştiinţei şi tehnicii în ţară. „În aceste cinci decenii, Institutul s-a afirmat drept o structură de excelenţă a Academiei, dovadă fiind şi cei 11 Laureaţi ai Premiului de Stat şi Naţional, precum şi cei 19 Laureaţi ai Premiului de Stat pentru tineri cercetători din cadrul Institutului", a menţionat prim-ministrul.

Premierul Leancă s-a referit şi la acţiunile întreprinse de Guvern în sprijinul cercetării, remarcând semnarea Acordului de Asociere la Programul ştiinţific european Orizont 2020, care deschide noi oportunităţi în cadrul cooperării internaţionale în domeniul ştiinţific, majorarea indemnizaţiilor pentru membrii Academiei şi pentru gradele ştiinţifice. În acest context, şeful Executivului a subliniat că limba şi matematica, de rând cu alte discipline importante, formează temelia oricărei cunoaşteri şi, pentru a avea o societate cultă, Guvernul va acorda şi în continuare prioritate acestor discipline, promovându-le de la învăţământul primar până la cel academic. „Vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca matematica şi informatica să fie atractive pentru tineri şi pentru ca elevii noştri, deţinători de medalii la olimpiadele internaţionale, să nu rămână în ţările unde le-au câştigat, ci să revină acasă şi să devină buni profesori, buni savanţi şi inovatori în ţara lor”, a declarat premierul.

Totodată, oficialul a dat asigurări că munca asiduă şi spiritul novator de care dau dovadă savanţii de la IMI este apreciat de Guvern, fiind convins că, şi pe viitor, de rând cu toată comunitatea ştiinţifică, savanţii vor propune noi modalităţi de soluționare a problemelor cu care se confruntă țara, astfel încât investiţiile financiare în sfera ştiinţei să se reflecte asupra dezvoltării economiei naţionale

În contextul evenimentului, Iurie Leancă a exprimat ferma convingerea că şansa de a face schimb de rezultate şi de experiență, oferită de acest for științific, va produce un efect sinergic pentru dezvoltarea de mai departe a matematicii şi informaticii şi pentru depăşirea noilor provocări. Tuturor angajaţilor Institutului de Matematică şi Informatică al AȘM le-a dorit energie creatoare şi noi performanţe, care să contribuie la atingerea scopul nostru comun - integrarea Moldovei în comunitatea statelor europene prospere.

Având în vedere rolul pe care îl au matematicienii în dezvoltarea societăţii şi purtând în suflet o adeziune specială şi pozitivă faţă de reprezentanţii acestei bresle, Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis un mesaj prin intermediul consilierului prezidenţial, dr. Mihai Şleahtiţchi, prin care şi-a exprimat gratitudinea şi respectul pentru fiecare dintre colaboratorii Institutului de Matematică şi Informatică. Excelenţa Sa a exprimat sincere felicitări cu ocazia inaugurării lucrărilor celei de-a III-a Conferinţe a Societăţii de Matematică din Republica Moldova. Fiind dedicată jubileului de 50 ani de la fondarea Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, se arată în mesaj, întrunirea în cauză reprezintă un eveniment important pentru comunitatea ştiinţifică din ţara noastră. Totodată, reuniunea a atras şi atenţia cercetătorilor de peste hotare, fapt confirmat prin participarea oamenilor de ştiinţă din circa 20 de ţări. Şi de această dată se adevereşte că ştiinţa autentică nu are confidenţi, ea este a tuturor, iar purtătorii ei pot fi numiţi pe bună dreptate ambasadori ai mapamondului. Cu ocazia jubileului, a dorit tuturor colaboratorilor succese în realizarea obiectivelor pe care şi le-au propus, sănătate şi prosperitate, iar după totalizările rezultatelor care se vor face în acest an, institutul să-şi profileze noi perspectivele de dezvoltare a matematicii şi informaticii.

Directorul Institutului, dr.hab. Svetlana Cojocaru, a adus mulţumiri înalţilor oaspeţi pentru prezenţa care a onorat colaboratorii IMI, cât şi participanţii la for, după care a făcut un parcurs istoric al instituţiei de la fondare, adică din 1964, şi până în prezent. Făcând o succintă trecere în revistă a realizărilor ştiinţifice obţinute pe parcursul a cinci decenii, directorul IMI a menţionat toţi savanţii care au stat la baza fondării institutului şi care, de fapt, au pus bazele cercetării în matematică în ţara noastră.

Cea de-a treia Conferinţă a Societăţii Matematice din Republica Moldova se va desfăşura pe parcursul a trei zile. În cadrul Conferinţei vor activa patru secţii: Algebră, geometrie şi topologie; Analiză matematică şi ecuaţii diferenţiale; Modelare matematică şi analiză numerică; Informatică. În fiecare secţie se va decerna câte un premiu de valoare pentru cea mai bună lucrare ştiinţifică şi comunicare a tinerilor cercetători.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM